自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

禁止訪問

子爵府

cinda72. 發表於 18-6-25 15:48
我係一定架啦,我相信小朋友,特別係呢d細到2,3歲既,點玩點虐待都玩唔謝隻狗,但我相信隻狗可以咬到小朋 ...

就係2、3歲才會玩謝,因那麼小的小孩跟本不懂如何跟動物相處(玩),扯毛扯尾一掌打落去的,小孩唔係大晒的,唔係小孩想點都沒錯。

我也有小孩(現在長大了),我家也有兩只小狗,他2、3歲時玩到D狗怕左佢躲起sofa下面,你話會唔會玩謝﹖

樓主所說的,我認為重點不在狗咬小孩這個行為,而係旁觀者唔知頭唔知路,係度咁厚多士仲乜﹖關佢地乜事﹖把口都唔收,那些人比那只狗及那個摔死小狗的人更可惡。

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

momo06 發表於 18-6-24 14:04
隻狗咬小朋友在先,即使系香港隻狗都要啪啦。而且佢同狗主達成協議互不追究,系D所謂愛狗道德L咬住唔放。
...

狗咬傷人一定要啪?就算要啪都唔駛死得咁慘!

禁止訪問

水晶宮

momo06 發表於 18-6-24 14:04
隻狗咬小朋友在先,即使系香港隻狗都要啪啦。而且佢同狗主達成協議互不追究,系D所謂愛狗道德L咬住唔放。
...

係啦,上面d人幾時咁快變得咁愛狗架

懶係文明咁喎

子爵府

ice_seiya 發表於 18-6-24 15:10
幾時開始大陸咁重視狗命?一個夏至都唔知劏幾多隻

一早就有啦! 一批是愛狗人仕,一批是愛吃狗人仕,年年狗節時,玉林都宰好多隻狗食,因此愛狗人仕也年年在狗節出動,阻止人宰狗而引發大沖突。

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

leungszeon 發表於 18-6-25 16:15
就係2、3歲才會玩謝,因那麼小的小孩跟本不懂如何跟動物相處(玩),扯毛扯尾一掌打落去的,小孩唔係大晒的 ...

系啊。狗咬人,人殺狗,已2方决定互不追究。呢個系有人放視頻上網先再引發嘅後續。我系心寒有人想以人命填狗命、仲冷言冷語話系個人選擇。

子爵府

cinda72. 發表於 18-6-25 16:17
我都曾經養過狗,唔好以為維護子女既就未養過狗,唔喜歡狗先得架
無論咩原因,用一隻狗同一條人命比,一個 ...

你要攪清楚,我沒說過2、3歲小朋友去做D嘢去傷害狗命; 但反過來小狗除非有病,否則文中亦沒寫出小狗咬的程度可以傷到攞小朋友的命。如果只是輕輕的咬破皮,是否要嚴重到立即摔死小狗﹖

這並不是狗命定係人命大,而係看事情的輕重與對錯。如果那件事實情係小朋友傷害小狗在先,係唔係為了小朋友就可以不分對錯,打死對方霸就﹖係的話小朋友將來成為小霸王就係咁樣形成!

子爵府

cinda72. 發表於 18-6-25 16:18
扯尾扯毛一巴打落去,都唔會危害到隻狗啦,唔好講到好嚴重啦

可能你就只係一巴打落去,但我看到D網民唔係咁喎.....一腳伸又有,說打死都沒問題的都有。你唔好以為我只係說你一個啦,我是說所有JM。我相信扯尾扯毛後被咬,打死隻狗,肯定有不少有認同這行為。

子爵府

momo06 發表於 18-6-25 16:32
系啊。狗咬人,人殺狗,已2方决定互不追究。呢個系有人放視頻上網先再引發嘅後續。我系心寒有人想以人命填 ...

未係攞,重點跟本不在狗咬人這個點上,而是那些回覆的人的價值觀....

禁止訪問

禁止訪問

大宅

牛年勳章

Poyau 發表於 18-6-25 01:51
被咬者可向裁判官申訴 "如裁判官在接獲申訴後,覺得任何狗隻有危險性而沒有受有效控制,裁判官可作出命令 ...

都係jm你心水清,識得搵香港法例,唔係齋up

子爵府

cinda72. 發表於 18-6-25 16:43
我係有講,見到隻狗咬我小朋友,我肯定會第一時間仲腳隻狗打橫飛,而唔會慢慢諗係咪自己小朋友搞隻狗,撩 ...

比我也會先分開隻狗同小孩,但唔會咁激咁想置隻狗於死地攞

伯爵府

回覆樓主:

一腳申開隻狗就夠啦
整死隻狗佢會行衰運
拿,味有報應囉

禁止訪問

子爵府

birdbirdfish 發表於 18-6-25 16:45
都係jm你心水清,識得搵香港法例,唔係齋up

就係呀,個官都要睇番只狗係唔係有攻擊性才人道,但係有JM說在香港發生咬人就一定人道,所以自行把狗打死係沒問題的這一觀點我真係....有所保留

子爵府

cinda72. 發表於 18-6-25 16:50
唔知架,睇傷勢架,肉赤起上黎,我諗我冇酒意都會咁做唔出奇

那祝你好運....如果你打死隻狗,人地仲可以告番你..

但如你沒打死隻狗,我知道你索取賠償一定sure win!

唔好一時沖動被人地有位反咬你一口呀

首頁
45678...9

尾頁

跳至