自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Fion_Chan 發表於 18-6-25 01:17
「佢」係BB ?定99?同意樓上JM ,煮飯仔、車仔呢D 簡簡單單,cheap cheap 咁一大堆,你99就唔會話無玩具 ...

不過你建議好好,我試買一pack大煮飯仔去

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

小朋友一歲未夠……
嗰啲電腦仔迪士尼字卡根本就唔可以當玩具。
毛公仔我更加唔會畀咁細的小朋友玩!

珊瑚宮

secretrose 發表於 18-6-25 00:36
我估呢個嫲嫲?可能你買d簡單d的玩具啦!煮飯仔,車仔,大大堆!書仔同迪士尼成盒野老人家唔識搞。
...

非常同意,小朋友一歲人仔未夠,根本就唔鍾意玩嗰啲電腦,Disneyland card 呀,比返D適合佢年齡嘅玩具玩會好D!

子爵府

honeybibibibi 發表於 18-6-25 01:23
一件半件係好,但例如玩具車仔,有車輪,可以用手前後推下,bb都學到野,但樓主又話奶奶連膠玩具都話唔俾 ...

我明佢唔識同bb玩,所以佢一喜歡我就拎去佢度,包括點讀筆,我以為咁佢可以湊得開心有成功感d。但佢原來要play safe 驚膠的玩具會整親bb,愈簡單愈好。
其實係佢習慣,個樽發臭唔用都放埋一邊,所以玩具爛和壞覺得擺下bb拎下好過無,儲埋d單張在圍欄內多到派返出去都得,舊電話幾個、舊搖控又有...喺咁情況下我點諗到無玩具?

男爵府

回覆樓主:

其實佢話無玩具玩,係咪阿B無興趣或未識玩呀?不如溝通吓先啦~
老人家肯同你湊都算係咁,湊大仔女佢地責任就完咗(至少我係咁諗),所以我自己湊,可以用自己方法嚟教養自己B,免起冲突

珊瑚宮

secretrose 發表於 18-6-25 00:49
我女細個都鐘意搞膠袋包裝紙,好奇呀!有怪聲發出!可能佢奶奶覺得bb鐘意囉!未必係其他原因!
...

阿女細個好鍾意玩bubble 紙

珍珠宮

回覆樓主:

係c6點睇呀?

珍珠宮

回覆樓主:

老人家唔會甘坐定定同bb睇書,買d平平地玩具過去玩咪得lor,同埋有時bb真係當我地眼中嘅垃圾(膠袋,報紙)係寶ga,佢鐘意玩我唔介意(當然搵d相對乾淨)

子爵府

ce3021 發表於 18-6-25 08:29
其實佢話無玩具玩,係咪阿B無興趣或未識玩呀?不如溝通吓先啦~
老人家肯同你湊都算係咁,湊大仔女佢地責任 ...

呀b好中意搣紙,我地比d舊書雜誌佢搣,中意玩紙巾,我地比紗巾放入紙巾盒佢抆出黎,佢玩得好開心。呢d奶奶家係有Ge, 仲有堆呀b用來咬和掟的bb玩公仔。
迪士尼咭一盒佢中意逐張拎出來玩,電腦仔我同佢玩就好開心因爲其實只係notebook 造型runabouts 的播歌仔玩具但大前提要有人陪佢和幫佢按掣。有本按掣播音樂書。
咁我先以為bb 夠玩具。再加上有堆廢紙,曲奇餅盒等,我真係以為夠。

子爵府

cakii 發表於 18-6-25 08:38
係c6點睇呀?

唔煩到佢佢唔出聲,加上奶奶唔會同佢講。不過佢見我起勢執左d大件又幾靚的毛公仔、波波話拎去,都話再看下情況啦!佢覺得呀b真係無咩玩具,同我諗法一樣都知bb 有好多包裝紙,字咭佢中意拎出來玩,無諗過唔夠。就算買玩具去,添置左d玩具都無玩,玩返紙袋紙張,我地覺得ok,又買左部vtech 學行車大大部又靚,真係唔明欠什麼玩具。因為只有軟林林玩具先可以,奶奶驚膠玩具整親bb。所以vtech 都唔多玩

珍珠宮

之緣 發表於 18-6-25 00:40
4月排,學校話如1歲半讀即下年1月應該那一組已經排到,係初生位緊張d。

...

排育嬰院要等大半年
除非請工人/自己湊,否則都係要奶奶幫手湊b
原來小朋友未夠一歲,咁需要人陪bb一齊玩玩具、互動下,多過要好多玩具
呢個階段唔洗好多玩具,淨係一雙手已經同bb玩到kaka笑
不過安排奶奶湊自然無得要求咁多,老人家湊b只求安全
奶奶手痛都肯湊更加唔話得

子爵府

回覆 shanhaha 的帖子

我完全同意你講法,我覺得老人家搞掂食瞓疴我好感激佢,所以我一直好感激奶奶做到呢幾點,如果唔係我點會真係諗佢唔開心就唔去育嬰院,我地識人其實要入唔難(因為那學校係機構背景,只要識董事要入唔難),而且有間講明我BB到一歲有位,不過果次一題佢把聲沉晒臉唔開心,我唔想到時佢唔開心,心掛掛個孫先諗住讀N班。
所以我一直無為意玩具問題,見佢比D包裝紙BB,BB又開心;佢成日帶BB去街市同人傾下計佢開心BB又開心,BB又中意佢,我就無再問或理佢點搞,間中佢話我地屋企呢份果份玩具得意咁我就拎比佢,佢好開心架,但無開黎玩之MA,支點讀第2日就壞左,我未得閒拎去整。

咁我見個公仔洗乾淨左放在BB床2星期,佢又無出聲拎返,之前佢又話過B多野搞到好亂,我以為佢唔再拎,順口問一問,佢一句得埋黎 : 呀B邊有野玩,我屋企邊有野玩 ? 係好認真好不滿TONE,我心諗: 你明知我放晒手,你想要MUG我一定買一定添夠,平時無BB餅無片無紙巾你都出聲叫我地買,無玩具屋企咁多你無理由唔拎 ? 佢都自己拎過一D玩具書仔去佢度,佢知我地無所謂,因為都係個仔玩。所以我真係唔明點無玩具玩,所以OK,我即刻執3袋玩具,佢話個硬膠搖拎要,只要軟林林果D,我有,大把 ! 佢又即刻驚我拎太多,我比埋個健身琴仔,佢又唔想要,因為好似A3咁大會阻位置...

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

其實唔洗諗
直接唔好比99湊
煩到嘔,去育嬰園都好過去佢到

子爵府

回覆 秋天與楓葉 的帖子

排育嬰院其實愈細愈難有位,返而大組即有返18個月就易D了。
我認同你講,比老人家照顧不能有要求,而且佢手痛都照顧係好好,講真佢好錫我BB,否則我係唔會理佢感受,我覺得BB生活無聊比佢返學就返學,佢唔開心佢GE事...但我唔想佢唔開心,因為我知佢真係錫BB,人品係無野的。

係架,你講得啱,一歲BB只要同佢互動就OK,所以我好捨得比D玩具出去,人地話喜歡我會送比佢BB,因為我甚少同BB玩玩具,多數同佢看書、唱歌、拍手、玩按摩等等...其實出世到宜家無點買玩具,都係人比D初生感官玩具公仔,或者人地送的。我老公好錫個仔返而有買,但都係問我意見,覺得配合成長年齡先買。買左有時奶奶見B玩得開心,我地就比佢拎去屋企,以為佢會開心。

所以我係嬲佢一句得埋黎 "宜家我果度邊有玩具比BB玩呀? 邊有野玩呀?" 其實我想話,你要的話,我比晒全屋BB玩具比你都OK,我同BB唔係玩玩具的。只係佢從來唔會清潔BB的玩具、床欄、地墊 (我覺得OK,唔洗太乾淨,而且係佢習慣),如果我比晒佢,佢都唔會要,因為唔想執唔想抹,比得多封塵佢又唔捨得...

子爵府

回覆 CathyChan1126 的帖子

講真,我奶奶值90分...係呢D位令人唔開心 ! 佢真心錫BB,對我都算好好,係有時呢D位要WIN下唔理我感受,例如我好聲好氣話 "BB今朝5點半醒過飲奶,所以應該10點可能會再食..." 佢好無禮貌答: "我夠知LOK ! 我其實一早醒左啦 !" 所以我宜家唔出聲,佢問先講,我覺得唔出聲係最安全。
佢好的地方係會聽下人講,例如今天早上我話BB開始其實要食下飯仔,唔係兩餐都粥仔,下午食奶,要食下固體,我會負責早點茶點和晚餐,只麻煩佢預備午餐粥仔,佢都話好,無好大意見,因為佢知我真係好錫個仔好有心機上來BK 學野。其實佢之前無慨念加固,無概念BB要學座,不過我有時放幾日長假TRAIN,TRAIN完佢接返覺得個孫唔同左。特別新年我自己湊左大半個月,識坐和開始食固食得好好,所以佢口講自己最識湊,無人識得佢識
事實佢都聽人講GE !

所以我先唔去育嬰院,明明識人可以1歲入,我去晒學校參觀同老師傾左下計,都擱淺係因為唔想奶奶唔開心老公難做。老公係好尊重我,比我決定的。而且我其實做過育嬰院和幼兒園老師,我識好多學校,佢知我識選擇。

男爵府

回覆樓主

佢話冇玩具,咪搵日同佢去百貨公司買幾件囉,樓主你應該嬲你奶奶嗰句同語氣姐,你覺得好唔代表佢覺得好,或者你嗰啲玩具你奶奶佢又唔識同bb玩呢,唔好心灰心淡啦,其實佢手痛都以經好辛苦,可能咁岩嗰日佢心情唔好姐

水晶宮

回覆樓主

反正申請咗育嬰園,有位就即入,唔會俾99湊!之前我99湊又係好激死冇命賠,最經典我仔剛滿7個月,俾佢食山竹牛肉,又俾舊叉燒佢‘啜’,其他都費事講,俾佢湊咗幾個月,頂唔順,辭咗份工自己湊

別墅

櫻花bb 發表於 18-6-25 10:09
反正申請咗育嬰園,有位就即入,唔會俾99湊!之前我99湊又係好激死冇命賠,最經典我仔剛滿7個月,俾佢食山 ...

99係傻架,簡直就係謝安琪口中佢想食X唔通就就比X佢食果類人

子爵府

UM...我補充下...

其實奶奶屋企真係因為呀B的東西搞到間屋好亂,咁佢湊左一日我們接走都想看下電視唔會想執下,我明,所以間屋真係好亂。

咁我以心為心,話初生階段的衫仔唔好要啦、紗巾梅晒換新啦、D玩具BB仔玩過宜家唔玩就換D啱年度啦 ! 不過佢唔肯,要留,要儲、所以變左我成日以為夠玩具又驚佢屋企大多野,唔敢咁多去,又覺得玩唔晒。可能我唔夠細心 !

水晶宮

回覆樓主:

其實妳99真係唔想湊,老人家冇精神又好懶又好.....總之佢擺明係冇心機湊,你再做幾多都只係一廂情願。妳99口話唔想個B入育嬰園因為唔想自己做左衰人,佢最想係你呢個阿媽自己湊自己搞掂唔使佢難做。我係你就即刻搵定ee湊再等育嬰園和plan轉返半職。。。。

首頁

尾頁

跳至