興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

幫老公朋友上黎問下,前兩日佢係十字路口準備轉右,
望到前方綠燈著左(右轉箭咀燈未著)而對頭無車,
佢右方架車先右轉,佢就跟住轉右,
但佢轉到一半準備入直路果陣對面線有架車突然高速衝左出黎,
架對頭車並無急剎,直撞朋友車腰,(懷疑對頭車有超速 架車開得勁快)
撞到朋友架車轉左45度先停到
最後好彩朋友個人無事,但係架車要total loss
可惜因為架車新買返黎幾日未裝車CAM影唔到事發經過

上網睇話轉右個個要100%食曬
但係當時係睇清楚無對頭車既先轉既情況下
而且已經轉到一半先比人撞車腰
依家如果要判係咪都會告佢不小心駕駛?

男爵府

回覆樓主:

唔明右方架車轉右,因有紅綠燈右轉燈好小兩線要睇燈位右轉燈的。再者,如燈位有右轉燈的話,不論對頭有沒有車都不能轉右。另外就衝燈而發生交通意外可能告危險駕駛

男爵府

wendyjohn 發表於 18-6-28 17:30
幫老公朋友上黎問下,前兩日佢係十字路口準備轉右,
望到前方綠燈著左(右轉箭咀燈未著)而對頭無車,
- 果個位有無 "孭仔燈", 如有, 當時燈號係乜? 如無, 駕駛者要喺安全情況下右轉.

佢右方架車先右轉,佢就跟住轉右,
- 右方架車有無牽涉入呢單意外? 如無, 點解人哋轉右無事而你朋友就比人撞?

但佢轉到一半準備入直路果陣對面線有架車突然高速衝左出黎,
架對頭車並無急剎,直撞朋友車腰,(懷疑對頭車有超速 架車開得勁快)
撞到朋友架車轉左45度先停到
- 高速, 無剎車, 超速, 勁快等等都係你朋友主觀覺得, 你朋友可以上到庭同個官講, 但個官聽唔聽, 信幾多又係另一回事...

最後好彩朋友個人無事,但係架車要total loss
可惜因為架車新買返黎幾日未裝車CAM影唔到事發經過
- 不嬲都係靠證人口供, 環境證供嚟檢控, 車 cam 只係佐證...

上網睇話轉右個個要100%食曬
但係當時係睇清楚無對頭車既先轉既情況下
而且已經轉到一半先比人撞車腰
依家如果要判係咪都會告佢不小心駕駛?
- 個人認為你朋友被告機會非常大, 告老不定老危就睇警方...

複式洋房

回覆 saikungyan 的帖子

謝謝你的回覆!講得唔清楚,個盞係孭仔燈,綠燈著左但右轉箭咀未著,應該並非衝燈

複式洋房

回覆 renapapa 的帖子

謝謝你非常詳細既解答!1. 同樣SORRY,講得唔清楚,個盞係孭仔燈,綠燈著左但右轉箭咀未著
2. 剛問左朋友,當時右方架車先開然後我朋友跟住轉右,右方架車行頭所以到被撞個陣架車已經入左直路走左
3. 當時有影到相地面無剎車痕,唔知可否成為證據?
4. 謝謝解答!朋友話當時好似有路人目擊事件,留左CONTACT比警察
5. 朋友都打定輸數,只是我和老公聽完都不明點解會撞車身,呢架對頭車是否無注意路面情況?

男爵府

wendyjohn 發表於 18-6-28 18:18

謝謝你的回覆!講得唔清楚,個盞係孭仔燈,綠燈著左但右轉箭咀未著,應該並非衝燈 ...

運輸署
Screenshot_20180628-183230_Samsung Internet.JPEG

大宅

回覆樓主:

你朋友輸,完

民房

回覆樓主:

右轉燈未著,你朋友轉右就緊係100%唔岩啦

水晶宮

回覆樓主:

你朋友冇睇清楚而出,已經同人地架車有冇超速冇關係。你朋友輸硬。對頭車係主線,完.

男爵府

回覆樓主:

未著右轉箭咀……代表對頭車係綠燈……要睇準先可以右轉……有意外麻煩……如果著左右轉箭咀……對頭係紅燈……可以放心右轉

子爵府

wendyjohn 發表於 18-6-28 18:18

謝謝你的回覆!講得唔清楚,個盞係孭仔燈,綠燈著左但右轉箭咀未著,應該並非衝燈 ...

右燈都未著,但係就開車已經係衝燈

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Kittymummy 發表於 18-8-23 16:16
你朋友冇睇清楚而出,已經同人地架車有冇超速冇關係。你朋友輸硬。對頭車係主線,完.

...

對,要讓對面車,地面應該有讓線,輸硬~

另一說法是,轉了綠色箭嘴,才能右轉,綠燈着祗表示,車輛可駕前在布袋口等候~

两個說法,你朋友都輸~

除非證明到,那架車超速.......

首頁

尾頁

跳至