少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

青春期 額頭長滿暗瘡, 比較實及紅, 冇濃, 差不多3星期都唔謝, 請問有冇醫治方法介紹, 謝謝

珍珠宮

lovelovebb 發表於 18-7-4 14:35
青春期 額頭長滿暗瘡, 比較實及紅, 冇濃, 差不多3星期都唔謝, 請問有冇醫治方法介紹, 謝謝
...
不如去睇左醫生先, 好返D先試下飲涼茶

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

...
若好多瘡鼻又大粒去睇醫生啦。我仔上次都係個鼻超大粒,去睇醫生開左一星期消炎葯同塗葯膏,塗完就開始退。

男爵府

回覆 lovelovebb 的帖子

基本上都唔會自己謝, 要擦藥膏. 因為我仔青春期開始, 額頭貼近頭髮邊生滿10幾粒, 又大又紅又腫, 不過冇濃, 睇左皮膚科醫生, 話青春期內分泌失調影響, 擦左一排藥膏就好番.

別墅

dor88 發表於 18-7-5 15:27

基本上都唔會自己謝, 要擦藥膏. 因為我仔青春期開始, 額頭貼近頭髮邊生滿10幾粒, ...

多謝你地的意見

請問是否要睇皮膚科? 一定要食藥?

男爵府

我仔係睇皮膚科, 用醫生建議既洗面膏+暗瘡膏+去印膏就可以, 唔駛食任何藥

大宅

牛年勳章

石頭倉? 搽茶樹油得唔得?

別墅

dor88 發表於 18-7-11 22:45

我仔係睇皮膚科, 用醫生建議既洗面膏+暗瘡膏+去印膏就可以, 唔駛食任何藥 ...

謝謝!

最後睇醫生, 醫生給 A 酸 CREAM, 晚上用, 因CREAM 不能照光, 都有效, 不過, 唔想成日用, 怕SIDE EFFECT

別墅

基本上呢D係內分沁失調, 先去看皮膚科,吃消炎藥+搽藥, 之後看中醫清下體內的毒。

複式洋房

我仔係睇皮膚科, 用醫生建議既洗面膏+暗瘡膏+去印膏就可以, 唔駛食任何藥 ...

可否pm我邊過醫生好?我女塊面最近出好多,又留好多印!

男爵府

honey_2b5b 發表於 18-9-15 22:23
可否pm我邊過醫生好?我女塊面最近出好多,又留好多印!
pls pm me as well, thx!

複式洋房

yingmi 發表於 18-8-13 18:47
基本上呢D係內分沁失調, 先去看皮膚科,吃消炎藥+搽藥, 之後看中醫清下體內的毒。 ...

我最终去左旺角黄錫明醫生到,因我做女 時也爆得勁,睇佢好,但之後印靠後來自己做facial和曬下太陽脱皮好番!呢個醫生冇得預約,我早上去也等了二個半鐘!睇就10分鐘,佢比左兩小份cream..有含A酸/和開左内分秘失調藥比阿女,話7天後覆診,估係試-下藥有冇敏感!塗了二天,阿女d瘡好似仲爆多左!

別墅

回覆 honey_2b5b 的帖子

唔好意思, 啱啱覆左你PM, 估計要把底層的爆晒先吧, 睇下你個醫生得唔得先啦。最緊要勤洗面, 唔好用手摸, 我囡之前都好多, 我禁止佢摸面後, 已好返好多。

大宅

可否pm醫生俾我

子爵府

...

我老婆帶仔仔睇中醫, 食左好D, 仔仔這幾天主動叫太太帶佢再睇... 我仔連頭肉都有油脂瘡.

子爵府

...

我以前試過塊面超級爆瘡, 可以用爛面來形容, 好彩醫得快, 不至於張學友這樣, 但面腮位都有少少疤痕.

最初睇西醫都會好, 但後來用了隻"O"字頭的特效暗癐膏, 即刻額和面都長滿好細的粒粒, 跟住每粒都變成暗瘡, 一發不可收拾.

我係嚴重到生3層暗瘡, 底層已經係爛肉, 中層係一堆瘡, 而層係"濃", 無論中醫西醫都睇不好.

甚至睇幾位專科都唔掂, 只要醫生開的是藥膏, 我就知沒用. 訓醒枕頭係血, 出街比人當怪面, 當時面係腫的. 記得我媽心痛的跟我說, 仔, 生得你咁靚仔, 但點解攪到爛面....
我媽還差不多每天都煲昆布海草比我飲, 當時飲了好多次, 明知唔得, 因為老媽的心意, 都會繼續飲....

睇醫生都睇都好倦, 有時老媽都陪我去, 兩人係一早排隊, 試過一天睇2個醫生. 其實都係幾個月的事, 但一試幾天藥, 沒好不特止, 情況還要差..... 面部以受不到每天更嚴重的情況, 自己都不敢看鏡子.

最後在絕望邊緣, 那出已睇過的醫生和可以去看的醫生(包括家人介紹的), 諗緊明天看那個..... 真係無得再揀, 怎辨..... 記得樓下還有個以前睇病睇唔好, 睇完仲嘔, 已black list 的醫生, 因為睇醫生太倦了, 就近近地, 試一次啦!

子爵府

紫翹 發表於 18-7-4 14:53
不如去睇左醫生先, 好返D先試下飲涼茶

該次他開出來的, 是白色像石膏粉的藥水塗面, 一塗上去, 真的把所有面油吸乾, 白色石膏似的, 很快變了黃色, 如果出濃的, 油搾乾血到吸了出來, 藥力十分驚人... 暗瘡沒有再壞下去了.

當時我每天回家我就塗, 雖然情況轉好, 但我都用了2 年藥才算短尾.

這藥係好傷皮膚, 令皮膚很乾, 但當時沒有辦法, 爆了幾個月, 醫了2 年半.

複式洋房

我朋友個仔睇咗中環陳厚毅醫生,定時洗臉,搽D藥水都好好多,最重要都係休息啦

琥珀宮

...

煲涼茶

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至