自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 wawaliluk 的帖子

係暑假返左黎,佢趁我沖涼時候睇我手機,仲衝埋入廁所問我問題

男爵府

1998Ruby1998 發表於 18-7-10 02:32
我平日唔 set 電話密碼,諗住都幾乎 20 歲,阿媽應該唔會再睇我電話。點知佢偷睇完冇手尾,畀我發現左佢睇 ...

當年我阿媽都偷睇我的日記

侯爵府

1998Ruby1998 發表於 18-7-10 02:32
我平日唔 set 電話密碼,諗住都幾乎 20 歲,阿媽應該唔會再睇我電話。點知佢偷睇完冇手尾,畀我發現左佢睇 ...

以前我呀媽會拆開我d信黎睇,其實咁樣係極唔尊重仔女,最討厭個句就算冇做衰野怕咩人睇,有冇做衰野都唔會有人接受到呢個行為
咁樣根本唔係關心,係滿足佢地好奇心

象牙宮

回覆樓主:

咁大個仲管得咁嚴?比我一定嘈鑊金啦,父母大曬咩 我仔d野,我從來無睇無理架喎,現年15歲

子爵府

回覆樓主

我讀中學時呀媽會自己開我d信睇,又會睇我電話通話d名單 跟住set哂落佢電話 一搵我唔到時,一個個打比我d朋友搵我 又會+我朋友fb
我係極度討厭哩種行為...............!
到我結左婚終於可以自由啦!

水晶宮

2024年龍年勳章

HoneyBee30 發表於 18-7-10 07:30
「你冇做衰野怕乜畀人睇」 -- your parents are control freaks who do not respect you as an adult. ...

我好唔鐘意呢句說話
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

已刪除用户

子爵府

回覆樓主:

妳都好慘,父母缺乏尊重意識
不過你都廿歲,自己識加密碼和加鎖鎖好私人嘢嘞!如果佢哋以前已經係咁,又點會一下子改變呢?老咗應仲難改。都係保護自己為上。

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主

咁唯有電話上鎖...
其實電話上鎖(password) 除左防父母偷睇.. 亦都保障自己既私癮.. 萬一唔見電話都無咁驚..
日記個 d 唔好寫了.. 一係改寫 blog... (不過而家好似唔興了).. privacy set 只有自己睇.. 電腦再 set password..

水晶宮

回覆樓主:

之前睇過你係EK的分享,覺得基于種種原因,你媽媽好多嘢的想法和做法係與現今社會合理的做法脱節,例如幾蚊個筆袋都唔肯買,要你用街市膠袋比人笑到面黄。

但佢幾十歳人好難改,你鎖機加密碼係最好。

首頁

尾頁

跳至