心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

由細到大佢都要求我做佢口中乖女,逼我做好多野。其實我一直都忍讓,係之前家庭有啲問題而佢不斷向我發洩到我頂唔住,我叫佢去睇心理醫生,當幫佢又好幫我都好,佢持續話癲個個係我唔係佢我就作罷。到呢幾年,我結咗婚,叫有自己頭家,就同我講人地個女點點點,我真係好想嘔,咁點解你唔睇吓人地阿媽點點點,一直要求別人達佢標,佢做唔到人地要求就係人地錯,錯在難為佢定個咁高要求。我對住佢真係身心俱疲,就快到我生日,話同我食飯,就要我自己訂檯,訂完又話唔好要食好啲,問佢想點又話你生日你話事,咁我訂咗點解仲咁多野講?仲要講咩我生日佢受難,咁辛苦做咩仲要食

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

象牙宮

tinker1212 發表於 18-7-15 17:44
由細到大佢都要求我做佢口中乖女,逼我做好多野。其實我一直都忍讓,係之前家庭有啲問題而佢不斷向我發洩到 ...

有冇為她過生日?

1. 教育媽媽, 別比較....

2. 多給她知, 說些那么不孝子女新聞, ... 怎哀法。

我媽也是要求多多的。永不會贊底同意我的看法, 認同我為她做的。很失望的。

我對她說, 我分享你當耳邊風,不上心, 不願听,  是你損失。 難道是我損失?
正如時下年青偏激,為反對而反對, 不好好用腦來思考。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

crystal媽咪 發表於 18-7-15 18:21
你哋使唔使一齊住? 我媽近年有腦退化,一半時間喺我度住。我有時 ...

唔使同住,但會話點解我唔買間屋畀佢。到你爆佢佢又會講都係講吓即

大宅

333s 發表於 18-7-15 18:50
有冇為她過生日?

1. 教育媽媽, 別比較....

佢生日我要訂檯訂蛋糕,地方要靚要影相呃like 好食與否唔重要,貴得架喇,張單就當然我埋。我最嬲佢成日要求人地做好啲,叫佢做好啲就係難為佢,叫佢睇少啲電視做義工又好見識都好就叫我畀錢佢旅行。我都唔係十八廿二,但我真係覺湊佢我好攰,永遠要反省既就係我,我對佢唔夠好,我畀唔夠錢佢,佢唔發覺自己既性格有幾難頂同推開人,佢會話自己唔係比較係鞭策你做好啲,人要向上爬而佢係你爬向上要揹住既野。你唔考慮埋佢你就天地不容不孝要畀雷劈架喇。我已經唔知可以點再面對佢

琥珀宮

tinker1212 發表於 18-7-15 19:17
佢生日我要訂檯訂蛋糕,地方要靚要影相呃like 好食與否唔重要,貴得架喇,張單就當然我埋。我最嬲佢成日要 ...

你太遷就佢,仔女同父一樣都可以縱出黎。
朋友阿媽都係咁,佢媽好惡,朋友從來冇say no,阿媽話要慳電,佢就連沖涼都唔敢開燈。人地眼中嘅孝順女,但生活得好辛苦,30幾歲人終於搬出去,情願捱貴租。

男爵府

每個人都唔會識得同任何人相處 , 包括父母 /夫婦/情侶,
孖仔孖女都有不同之處 , 除非有兩個我。

實際,只有雙方或單方, 做好忍讓,體諒與包容,這樣會較容易相處 !

大宅

tinker1212 發表於 18-7-15 17:44
由細到大佢都要求我做佢口中乖女,逼我做好多野。其實我一直都忍讓,係之前家庭有啲問題而佢不斷向我發洩到 ...

同我媽一樣。我生日餐飯仲要自己俾錢,冇生日蛋糕冇禮物
佢生日又要book貴野食,又要蛋糕,又要禮物

男爵府

回覆樓主:

樓主,身同感受 我同D弟妹咩都要順晒佢,因為佢含辛如苦養大我地。媽同爸不和,媽小小事就對我地發脾氣,又威脅要死。一有咩事,就一定係我地唔啱,但明明我地咩都冇做,佢心情唔好就揾我地出氣。我地又好孝順同就佢,次次無端端俾佢閙完仲要say sorry。

我地真係好攰好攰,我妹仲搞到日喊夜喊,大家覺得好辛苦

男爵府

回覆樓主

每年我生日都要同佢食飯,因爲生我佢最辛苦喎。
如果唔同佢食後果自負。
佢生日又當然都係要請佢食,其實都冇所謂。試過有一年唔記得佢生日嬲咗我幾耐。
平時就無理取鬧,有佢講冇人講,佢錯就得,我錯就鬧爆,唔like就cup人線。成個皇太后咁難服侍到爆,忍佢真係忍得好辛苦兼好大壓力成日怕唔知做錯咩又激嬲佢。

男爵府

回覆樓主

我最唔想對住嘅人就係阿媽,可能真係母女緣薄,我地性格好唔同好唔夾。由細到大都冇兩句。其實我真係怕咗佢。
但係我好少同身邊人講,因為其他人一定覺得我不孝。

大宅

回覆樓主:

無緣

首頁

尾頁

跳至