自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Monstereasy 發表於 18-7-16 08:22
價錢條件見HR已經傾好,我行頭細department manager 係我見工之前已經打左比佢舊同事check我background, ...

未見工即likely未簽consent,個hr犯規wor

珍珠宮

saula 發表於 18-7-16 01:25
我之前試過in 2 次,
第二次 直屬上司講左請, 講埋人工, 講埋勁急住等人用,都等左一個月

作為一間大公司的中層或高層,仲要上手教你做野

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-7-16 08:41
未見工即likely未簽consent,個hr犯規wor

HR無犯規,係個department manager犯晒規,通左天都幾監介。佢收到我CV 已經問我當時公司個project director,咁啱佢哋兩個係舊同事兼舊同學仲好friend Tim.
好在我當時個project director亦好好,有同我分析兩間公司好壞,亦開好好條件留我,不過我決定轉工。

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-7-16 08:29
我呢d小薯位都過左個幾月至有offer,因有特別情況老闆要去到chairman果度拎approval (大公司好老土,樣樣 ...

一般大公司有必須流程,否則過唔到audit。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Monstereasy 發表於 18-7-16 08:56
HR無犯規,係個department manager犯晒規,通左天都幾監介。佢收到我CV 已經問我當時公司個project direct ...

係,department manager至岩,俾人嘈起黎真係大鑊

王國長老

白毛毛 發表於 18-7-16 09:04

一般大公司有必須流程,否則過唔到audit。

HR有時做野又係......
例如,老闆嘈晒,從其中一個headhunter口中得知我地HR cut佢地佣金(hr以減費為成功目標)
Headhunter好老實講,有好candidate都俾左好客先啦,佣多d嘛
老闆知道就緊係噴火啦,話因為hr低能決定令公司請唔到好員工(我地嘅中高層講緊年薪過百萬,請個好嘅唔易)

同一時間我亦明白hr有唔同concern,例如某人之前a agent介紹過,而家b agent介紹就唔可以隨便簽,今次到我老闆唔明......

所以,我成日要做夾心人

珍珠宮

呢頭in完上咗車10mins,個頭已打電話嚟話請咗,叫我番轉頭

話份約未得住,所有offer都照俾,趕住要我三日後即刻上任,要我番轉頭攞齊文件準備開工

別墅

其實無定,分分鐘等2個月果堆可能係人地做落唔岩走左你係佢既次選........就搵你呢個後備返工

多數都係伏工,除非上一手係因為政府工/更好待遇而走

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-7-16 09:30
係,department manager至岩,俾人嘈起黎真係大鑊

不過行内都幾普遍,我間中都有收到同行朋友電話問人平日工作表現,雖然無講嗰個人係咪去佢公司見工,但都估到發生咩事。

大宅

思澄爸爸 發表於 18-7-15 22:14
代友好奇問,雖然知道冇一定凖則。
如果係中至高層職位。
由interview完晒至offer嘅時間

中至高層,其實你見完都感覺到。

請既好快會知,唔駛等。。。

男爵府

回覆樓主

Case 1:interview process lasts for 1 mon
半年後比offer

Case 2: interview process lasts for 1 month
比左offer,但一個月後先on board!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至