自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢排我個仔迷上左果隻叫「食雞」定「傳說對決」既手機game,唔單止成日放學同人去M記玩,返到屋企食飯同上床都機不離手。有無JM都有咁既情況?

同埋依家係咪有嗰啲乜鬼限制手機流量嘅家長管制月費計劃?有無人可以詳細講下係乜東東黎? 謝謝!

大宅

JM你係咪指smartone果個全家享呀?我都見到佢有宣傳呀,佢係指父母可以分配流量比小朋友,一用過數就即CUT上網

大宅

佢都係近呢年先有,最主要其實係怕仔女用爆流量收錢,但你個case除非屋企wifi改密碼,如果唔係佢返黎屋企都打到機,唯一有用就係可以限制到佢同同學出街玩到唔返屋企………

大宅

Christine_L 發表於 18-7-18 10:03
JM你係咪指smartone果個全家享呀?我都見到佢有宣傳呀,佢係指父母可以分配流量比小朋友,一用過數就即CUT上網 ...

咁都OK bor, 起碼都可以唔洗佢放學係街流連唔返屋企……….但有無人知佢係點操作架? 我唔係好知佢個原理係點,係咪簽約嗰時set佢張卡做1GB流量定點?同埋佢一到數cut可唔可以只限制佢用到wtsapp功能?

大宅

食雞同傳說對決係兩隻遊戲來............
食雞全名叫PUBG,係指打倒對手會出對白今晚吃雞.......
傳說對決係合作遊戲...類似塔防.....

點解我咁清楚?因為除左小朋友會玩,屋企個C6都會玩

男爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

這game好似會打到不能自拔

https://topick.hket.com/article/2069675/%E3%80%8C%E9%A3%9F%E9%9B%9E%E3%80%8D%E4%B8%8D%E8%83%BD%E8%87%AA%E6%8B%94%E3%80%80%E6%89%93%E6%A9%9F%E6%88%90%E7%99%AE%E6%B1%82%E5%8A%A9%E5%A2%9E?r=cpsdlc

大宅

基本上兩隻遊戲都好食流量,仲會沉迷,係可以同一班人連機
JM比起控制佢,更重要既係管教

大宅

KatrinaYY 發表於 18-7-18 10:19
基本上兩隻遊戲都好食流量,仲會沉迷,係可以同一班人連機
JM比起控制佢,更重要既係管教 ...
係呀,所以我唔係話禁止佢,而係有個限度適可而止,唔係出街同長輩飲茶都一味望住個mon,咁樣好無禮貌,完全不可接受!

水晶宮

幾大..?

中學好難收得番.

複式洋房

我都有睇過smartone個plan,佢有parental control, 係家長經佢專用手機apps分配流量,到數即cut

大宅

heyou 發表於 18-7-18 10:01
呢排我個仔迷上左果隻叫「食雞」定「傳說對決」既手機game,唔單止成日放學同人去M記玩,返到屋企食飯同上床 ...

我女呢兩隻都玩緊,一班同學online打,見佢地打得好開心呀,開晒咪嚟打

別墅

heyou 發表於 18-7-18 10:21
係呀,所以我唔係話禁止佢,而係有個限度適可而止,唔係出街同長輩飲茶都一味望住個mon,咁樣好無禮貌,完全不可 ...

裝個家監控手機apps, 限住佢一日最多玩幾耐,立即停佢機又得,set時間停機又得 我自己有用緊,非常好用

大宅

其實我之前返工都有攞佢傳單睇,但好多野都睇唔明所以想請教其實控制佢流量係咪佢一到數就連wtsapp都用唔到聯絡唔到佢?

大宅

小丸子子 發表於 18-7-18 10:29
裝個家監控手機apps, 限住佢一日最多玩幾耐,立即停佢機又得,set時間停機又得 我自己有用緊, ...
咁又幾好wo.........但小朋友有無反抗?
我其實最怕佢用爆流量,出電話唔係比佢攞泥打機,而係做聯絡同埋同同學仔做分組報告用

複式洋房

如果JM你自己老公都有用smartphone打機 / 上網
join家庭plan係較好選擇,佢依家個優惠內附埋parental apps,可以設定權限唔比仔女買額外流量,大人可升級無限數據

珍珠宮

回覆樓主

限流量有用咩?
無哂data? 我打offline game
offline comic囉~

伯爵府

heyou 發表於 18-7-18 10:01
呢排我個仔迷上左果隻叫「食雞」定「傳說對決」既手機game,唔單止成日放學同人去M記玩,返到屋企食飯同上床 ...

出街大把wifi,唔洗錢有雞食

大宅

xpxp2013 發表於 18-7-18 10:35
如果JM你自己老公都有用smartphone打機 / 上網
join家庭plan係較好選擇,佢依家個優惠內附埋parental apps, ...
你係指smartone? 我成日行過見佢拉banner宣傳,但無走到去詳細問,因為全家得我老公係用呢間,我自己同個仔都用緊sun mobile,唔知轉台要罰幾多錢

大宅

怕一陣問長問短又唔係幫襯佢比人黑面

大宅

終極熊貓 發表於 18-7-18 10:36
限流量有用咩?
無哂data? 我打offline game
offline comic囉~
唯一有用就係迫佢返屋企,唔好放學同同學流連老麥

首頁

尾頁