自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

vivibabyvivi 發表於 18-7-20 11:57
自問見識少,未做過一間公司係咁

可能佢做親都係呢啲公司。怪得搞到佢個人覆親po都咁mean

水晶宮

我之前做過一間公司仔個老細超衰格 (真係數一數二衰老細), 我人生第一次開眼界, 見識過要快快走
首先成日讚自己係好老板, 又叻又好樣 (成個炳門咁樣), 成日請人返黎一兩日就炒人樂此不疲咁
廁紙每人每月2卷
入佢房傾野會喝住你小心拉椅唔好整花佢張枱, 好貴你地賠唔起
冷氣你地唔可以自己調教
呀姐吸塵抺枱所有員工嘅枱面同地毯都唔會幇你做的, 唔想益左你
唔可以遲到但最好你OT 到夜一夜
最變態係會打比佢炒過嘅人叫人返來做
佢睇唔起印度客, 啲客上來傾野佢會即時拉埋窗簾招呼都唔去打
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

大宅

回覆樓主:

我做過間港資蚊型公司,老細話我成日打喊露又話我女同事成日去廁所。我做佢份工每星期有2至3日晚上11點先可收工,又2日番9點。唔打喊露至奇啦。

子爵府

試過有同事去廁所訓覺

伯爵府

回覆樓主:

痴線
呢d老闆唔慌大方
奇事應該繼續發生
早走早著啦

男爵府

之前見工 , 有個秘書講規矩已經唔想做 , 員工不能一齊食飯 , 不可一齊放工 , 不可交流 , 佢話有好多同事請假(9成9扮病)希望我唔會 , 病假請假冇人工 , 頭一年冇大假 , 頭3個月紅日冇錢 , 最離譜 , 做學校文員 , 佢話8月工作量少 , 咁你8月放假 , 所以8月冇糧出 , 洗唔洗算到咁 , 人地都要養家 , 心諗睇下你地啲高層一個月冇糧出會點 ! 好mean ! 佢話唔好做做下就走 , 而家好多後生唔知足 ! 呢啲條件mg:" />唔怕衰啲講 , 有料既人都唔會揀 , 唔好話難請人 , 員工辦事能力低 !

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有得揀吾做港資
相當難頂

男爵府

回覆樓主:

真係要幾衰有幾衰既公司。去10分鐘廁所都唔比人。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

chocolate.ki 發表於 18-7-20 12:01
我都見過有舊同事入廁所訓覺,半個鐘先出返黎
10 分鐘就要 check 住真係離譜啲
...

我N年前舊同事都係咁, 重要朝朝準時, 一返黎無耐, 就入去廁所, 半個鐘先出返黎。
我地覺得佢喺廁所入面瞓覺囉, 無理由咁痾得, 日日痾半個鐘! 肚痾都唔係咁樣痾法~

Childhood is journey, not a race.

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

YKU_123 發表於 18-7-20 13:38
之前見工 , 有個秘書老闆見工 , 聽見佢講的規矩已經唔想做 , 員工不能一齊食飯 , 不能一齊放工 , 不可傾計 ...

舊式公司, 我以前份工都係咁, 頭一年冇大假拎, 做滿一年後先拎, 冇話唔准傾計, 但公司內冇乜人會傾計囉。
但你見個間, 講明唔准一齊食飯同放工, 唔准傾計, 好變態。

咁8月冇野做, 咁重洗唔洗返公司?
8月冇野做就冇糧出, 佢都痴痴地, 咁第2D月份工作糧少佐, 又叫員工返屋企抖呀?
咁佢唔好請長工啦~ 請PT / FREELANCE, 斷鐘計囉~
Childhood is journey, not a race.

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

是是但但 發表於 18-7-20 13:55
舊式公司, 我以前份工都係咁, 頭一年冇大假拎, 做滿一年後先拎, 冇話唔准傾計, 但公司內冇乜人會傾計囉。
...

我都係做夠一年先比大假..........

公爵府

馬霸 發表於 18-7-20 11:42
好多公司係咁,咁都叫mean

去厠所都計⋯⋯ 真係好mean

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

BGCOME08 發表於 18-7-20 11:51
真係有人入厠所蛇,我公司有條女,有要事揾佢唔到,就一定响厠所揾到佢,有人特登過佢蛇咗2粒鐘先出黎, ...

我聽過響入面瞓左

男爵府

回覆樓主

比著我,即遞信!

水晶宮

回覆樓主

間公司變態的

珍珠宮

我想起以前做過一間吳算小型的公司,淨係我部門我果team個死老姑婆,非常變態,人地結婚,佢要人解釋原因,問人點解要結婚,吳結吳得咩,你幾多歲,咁快結婚仲咩,係我離職後,聽返同事講,月黎月多新政策,其中一樣係去廁所不得多於5分鐘,去之前通知死老姑婆一聲,佢幫你計時

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

比著我,我話之佢,唔OT,我合理情況下都做唔晒即係你唔夠人,你請人啦,唔中意就炒我啦。

珍珠宮

YKU_123 發表於 18-7-20 13:38
之前見工 , 有個秘書老闆見工 , 聽見佢講的規矩已經唔想做 , 員工不能一齊食飯 , 不能一齊放工 , 不可傾計 ...
既然8月無糧出,不如大家齊齊8月放無薪假

翡翠宮

琛媽 發表於 18-7-20 13:11
我之前做過一間公司仔個老細超衰格 (真係數一數二衰老細), 我人生第一次開眼界, 見識過要快快走
首先成日讚 ...

佢是生物!不是人!

珍珠宮

UniqueS 發表於 18-7-20 11:19
我公司D 老闆真係好Mean, 除了人工加得少同迫人開OT 之外, 早兩日聽到老細發脾氣, 話D人去廁所去得耐 (10分 ...

首頁

尾頁

跳至