懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 kmbb519 的帖子

多謝你呀,但願我們都能生下健康可愛的寶寶。

珍珠宮

ilikepanda 發表於 18-7-26 13:07
回覆 RubyYu07 的帖子

都有,但我不太乖,沒有紀律,沒有恆常吃,無心情或不想吃就不吃,無日日吃囉。

我有時候都會唔記得架!去旅遊就完全唔記得帶,幾日都無食到!

禁止訪問

水晶宮

ilikepanda 發表於 18-7-26 13:47
回覆 wsyggk 的帖子

請問,三個月後是不是可以放鬆些呢?

我一直都好佛系。咁人哋話葉酸食到3個月就夠,所以咪唔食囉。我一直都一日一隻蕉,西瓜蜜瓜芒果菠蘿芝麻我都有食,淨係跟西醫戒口。12周前游水踩單車咩都做齊。我成日覺得好奇怪,好多媽媽擔心到呢樣又唔食嗰樣又唔食但又食咁多supplement,再天然嘅supplement都有化學成份,唔覺得會比得上天然嘢。
Btw,我都係高齡

欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

回覆樓主

我之前pm咗你呀,有無收到啊?
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

大宅

我無留意啊。讓我看看。

大宅

回覆樓主

我第一胎只食藻油丸
第二胎無食過

大宅

你吃的那些水果我不敢吃啊,糖份是很高的。

水晶宮

ilikepanda 發表於 18-7-26 20:26

你吃的那些水果我不敢吃啊,糖份是很高的。

因為我唔係日日食飯,如果食飯我會加紅米落去煮,所以我又唔係太怕糖份高。芒果西瓜嗰d當然唔會日日食,會食唔同水果平衝下。香蕉係每朝早沖蛋白粉+鮮奶當早餐,好過食麵包,麵包含糖量都好高㗎。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我有食葉酸同Materna,驚平時飲食唔夠全面營養,其實以前亞媽果一代一定無食呢D。

禁止訪問

已刪除用户

回覆樓主

複式洋房

ilikepanda 發表於 18-7-24 15:32
我買了隻葉酸,H365,是檸檬味粉糖的,之前覺得口淡,不想吃無味的葉酸丸,但現在口淡的情況改善,反而不想 ...

我高齡第一胎
頭3個月有食醫生開嘅葉酸,之後醫生叫我出去買materna, 不過太大粒太厚我試過幾次,吞咗都嘔番出嚟,之後無食

媽媽奶粉都有飲過幾次,我見好多媽媽都話會肥媽唔肥b,成份其實唔係幾好,之後我都無飲

因為我有妊娠糖尿,個幾月前又間歇性見紅,所以有好多食物唔敢亂試
而家間唔中飲康鈣C, 每日一盒高鈣脫脂奶,每日一至兩個橙/蘋果/奇異果

複式洋房

Carmen8080 發表於 18-7-24 23:45
我都無食葉酸 dha 我成日覺得生產商同啲醫生夾埋呃孕婦 我阿媽年代邊有食呢啲野
...

(emoji)(emoji)(emoji)又岩喎!

已刪除用户

回覆樓主

洋房

回覆樓主

我婆婆叫我後期都要補多d鈣,話佢當年都係比個仔吸營養吸得太勁牙都注左兩隻,同埋去產檢醫生都有開補充品,我覺得唔係話以前冇就唔需要,只係以前有依個需要但未有咁多資訊同資源姐

大宅

回覆樓主

我過左33w,bb size大左就無再食了

洋房

回覆樓主

我都係咩野補充劑都冇食

洋房

回覆樓主:

乜都無食

禁止訪問

首頁

尾頁