心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

有感而發...近排行親去超市定係藥房,你地都應該會在收錢時...佢地一開口,第一句問你「有冇自備購物袋?」真係好老實不客氣,而唔係多謝惠顧!!!支持環保好應該,小d用膠袋係正確觀念,但係好似張所有罰名一下指推晒去消費者身上,問題已經唔係膠袋層面? 從前想吸引人去你間超市買蔬菜魚野就唔理3七 二十一係唔係都比膠袋你!!!!樣樣野有求必有應...
其實我每次都想問... ((有冇紙袋?))膠的唔環保! 就算當我地一下唔記得帶環保袋時候,係咪真係比錢用膠袋就good呢~ 到最後收錢員工已經無左多謝惠顧! 以上真係個人內心感受,如對其他人看後有反感, 請多多原諒

複式洋房

完全同意.有些收銀員的態度重很差.好似唔帶環保袋就錯的. 有時真係唔記得,唔係唔支持環保. 重有超市係這方面都少了開支,又唔見回贈比番消費者. 所以我現在一星期去一次超市,列張清單一次過買齊,唔會買些多餘的,重會記住帶環保袋.

男爵府

有次我去7-11買左都唔少野, 果時唔知實行無膠袋, 買完問佢可唔可以比個膠袋我, 個o靚仔居然好無禮貌咁話依家無膠袋喎, 我以為真係唔會比膠袋啦, 咁唯有好狼狽咁拎住走, 點知之後同老公講返, 我老公話問佢係要比膠袋架, 買得少就話姐, 明知買得多都唔比, 激死...
係你都比少少禮貌丫...

禁止訪問

好媽媽勳章

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有次去7-11又係, 買咗幾多嘢, 見佢冇諗住俾膠袋, 咪問佢有冇膠袋, 佢話支持環保o麻! 我話 ~ 咁即係有冇吖? 佢咪攞膠袋出嚟囉! 其實啲膠袋攞返屋企都會循環再用作垃圾袋, 唔係話唔用就咁丟, 就算買嘢唔俾袋, 屋企要用垃圾袋都係要買, 只不過將個成本由商家轉駕到消費者身上, 在商家嚟講, 哩個係巧立名目而又冠冕堂皇咁節省成本!

睇下百X, 初初佢帶頭話為環保唔俾膠袋, 生意額即大跌, 唔夠幾耐, 立刻恢復俾膠袋, 在商家而言, 利益先係大前提, 佢哋講環保? 唔好講笑啦! 慳成本就真!

男爵府

今朝去便利店買野又係, 我要左1本書, 1支水, 1包野食,
叫佢比膠袋, 佢好似好唔願意咁, 之後比個裝書既袋我,
我話唔要呢d, 要手抽, 佢好似好唔想咁, 學你話, 都係拎
返去home做垃圾袋者..

尋日去華x買野又係, 8罐coke, 9包lemon tea, 1支洗潔精, 佢就比一個我, 點知一拎就爛左, 搞到整親手..
叫佢再比佢都係比1個, 仲要話環保etc... 真係費事同佢
講, 我order式話一定要, 唔係退貨佢至比...
咩世界~

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-4-5 11:26 發表
有次去7-11又係, 買咗幾多嘢, 見佢冇諗住俾膠袋, 咪問佢有冇膠袋, 佢話支持環保o麻! 我話 ~ 咁即係有冇吖? 佢咪攞膠袋出嚟囉! 其實啲膠袋攞返屋企都會循環再用作垃圾袋, 唔係話唔用就咁丟, 就算買嘢唔俾袋, 屋企要用 ...

禁止訪問

男爵府

好煩~~~
好無奈~~~
好似老馮甘~~~
有陣時都冇預會去超市!~~~~
點會記得帶呀~~~
個樣仲好似黑左d 播~~~
心諗:我好似係消費者黎播~~~

男爵府

係呀..仲好話人唔出聲, 車, 鬼知咩..

原帖由 Geneva 於 09-4-8 22:48 發表
真係好煩呀, 成日去百x超市d收銀都問, 話要, 佢就會話

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 Geneva 於 09-4-8 22:48 發表
真係好煩呀, 成日去百x超市d收銀都問<要唔要膠袋>, 話要, 佢就會話 <要膠袋要出聲, 依家日日冇膠袋日>

咁你嗰間百X收銀真係冇禮貌喎! 百X我反而覺得冇咩唔同, 因為以前佢哋都會問有冇自備購物袋, 你話冇佢就會入膠袋, 而家推行咗冇膠袋日佢哋都係問相同對白, 唔會俾說話面口人睇.

大宅

d收銀員的態度真係好差

大宅

我樓下華x最差, 我老公都話... 男人真係好小會帶定袋去買野,重要係突發時候更加唔會預備定之下,都比d收銀員無禮貌地說...總之你一無自備購物袋就黑面, 好彩遇著d收錢無野就無事~唉 講真我地買野咋, 你地工作係要比心出來架!!!

原帖由 冬前 於 09-4-11 10:26 PM 發表
d收銀員的態度真係好差

別墅

我都覺得現在都有過份.....如果真係唔駛膠袋,我哋都會彼返佢哋啦.
有幾次我係答: 我路過,都無想過買嘢喎. 平時送仔返學,都記得攞環保袋,但假期有時唔記得.
行行街有時會都買咗好多嘢. :;pppp:

用戶要求終止服務

我當收銀唱歌,如果佢地黑口黑面問我有冇自備購物袋,我一樣目無表情咁回答”無”,講多句都無謂.佢再講”而家日日係無膠袋日,第日記得帶啦”,我就兩頭擰,當聽唔到.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

男爵府

有次食完 lunch, 發現有需要, 就去萬O買衛生巾, 收銀員問我:

收銀員: 日日無膠袋日, 有無自備購物袋?
我: 無呀
收銀員: 咁要唔要膠袋, 可唔可以就咁拎 (語氣仲要好差)
我 (心諗): 大佬, 其他野我唔介意就咁拎, 但衛生巾點就咁拎呀!
我: 麻煩你畀個膠袋我啦!

跟住畀個勁細嘅膠袋我入住, 有 1/3 包凸咗出嚟, 有時無諗過買野, 仲要落街食 lunch, 點會帶環保袋, 仲要明知係尷尬用品, 點就咁拎呢?

洋房

身為服務性行業..
當然是顧客永遠是對的..
但每次聽見:下次記得自備購物袋啦
總覺得服務員於禮貌方面有待改善..
她的說話帶有埋怨+嚴麻煩的語氣..
很無奈~~

禁止訪問

好媽媽勳章

用戶要求終止服務

咁個收銀有乜反應?

我明白佢地都係職責所在,必需講尼d對白,但d態度真係唔要得.

原帖由 claudia 於 09-4-27 17:59 發表
有日係某超市排隊比錢, 前面位拎住柺仗的老伯伯可能撞聾, 聽唔到黑面收銀問兩次要唔要膠袋, 第三次先識答"要, 唔該". 黑面收銀面更黑地拎個膠袋出黎大大力索索性咁入袋, 一面話乜環保, 自備購物袋...。

到我, 我係 ...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

禁止訪問

好媽媽勳章

複式洋房

原帖由 claudia 於 09-4-27 17:59 發表
有日係某超市排隊比錢, 前面位拎住柺仗的老伯伯可能撞聾, 聽唔到黑面收銀問兩次要唔要膠袋, 第三次先識答"要, 唔該". 黑面收銀面更黑地拎個膠袋出黎大大力索索性咁入袋, 一面話乜環保, 自備購物袋...。

到我, 我係 ...

精句!精句!下次我都試吓甘講先。

首頁

尾頁

跳至