少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 goo_littlebb 的帖子

祝一切順利..... 你已經比較近了, 我係住元朗架

大宅

.

大宅

回覆 alhy.love 的帖子

我女係四式皆能, 佢冇特別用咩式, 因為都要睇教練臨場操咩式, 但問過醫生, 醫生話游水係全身運動, 目的你強化脊柱附近既肌肉, 使到可以有力去維持(支持)脊柱的增長, 所以任何泳式都冇分別

大宅

.

大宅

努力, 每樣運動都會有幫助, 放心, 到時你可問問醫生....

我女 22/1 會去大口環覆診, 希望冇惡化, 上次只增1度, 醫生都已經話好好成績, 希望今次可以更好成績啦, 覆診完, 報告比你知.....

侯爵府

2024年龍年勳章

吾好打羽毛球, 這類用一邊力的運動

大宅

回覆 jadepearl 的帖子

同意啊!單側運動有機會過度用力,而跳绳是负重運動,兩種運動對脊柱侧方彎患者也不宜。你可参照施羅特呼吸運動,有助脊柱有旋轉的患者。而平時的壞姿勢要逐步纠正。患者是要與時間競赛。要訓練周邊肌肉鞏固脊骨。小女(12歲,高危人士)就有看中醫推拿針炙拔罐($500)及物理治療$680各一星期一次。成效未再照X ray也未能作準,三月頭就將會第一次去大口環,希望比起去年十月尾私家照的24度S型為好.起碼不是一個月一度呀!

大宅

.

大宅

.

大宅

.

大宅

我女都只係13歲, 雖然已到發育成熟期, 但畢竟都仲有些少增高, 醫生話, 只係加左1度已經係非常理想, 多數在發育時期, 每次覆診, 都會增多10幾度, 所以我同醫生都已經非常滿意了....

大宅

你好!脊醫我不用介绍,大家都都要那個是比較有權威,但我女只看過他一次檢查,我問他阿女是否一定要帶支架,他说是,及做一筆過比6500十次的施羅特運動教授,同時要约订13800的支架配合做。但我三月份去大口環,所以现在试下中醫針炙及某間物理治療師的施羅特運動。至於你問可否在youtube學做,我恐怕以我智慧也不能學足,况且治療師是要考慮了你比那x ray相,才决定那頸、胸、腰各部份的矯正動作,當中會脊柱有旋轉的動作較難掌握。好果做錯動作,只會令情況變壞。你可以這樣想,平時的運動是建肌,施羅特是針對纠正。至於打了多年羽毛球,我女從幼稚園開始跳芭蕾舞跳到中一,我们也要她放棄,因為找了很多统計,跳芭蕾是比不跳芭蕾的脊柱侧彎患者多。而阿她學羽毛球一兩年,也要放棄,什麽會有可能令她更彎的,我們要慎妨。發育期是高危,什麼也以這為考慮因素,其實某個脊醫说羽毛球是不影响的,只要不是操球比赛類就可以。(這不是間接说這是有影响呢)取捨是一門學問。

大宅

阿女今日大口環覆診了,醫生話冇再加彎度,仍然都係23度,相當理想,下次係9月21日覆診,到時會幫阿女照手掌睇骨骼成熟未,如果已經成熟而冇再加彎度,就可以唔駛再覆診,阿女已定型,唔再惡化了。舒服晒。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 妹妹頭 的帖子

好消息

大宅

.

大宅

回覆 teletubby 的帖子

19/2第一次看大口環,照了EOS(x ray), 本来19/3/2019在健康院照的片28/10/2019覆診才知那19/19度,變了现在29反C型。現考慮在吳xx脊醫做輕身架,想请問各位有無人是係私家架但仍有去政府做follow up, 程序會是怎樣?小朋友帶私家架去大口環照EOS?
或者有無媽咪多给我帶架的詳细?

謝謝你们啊!

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

想問下, 有無人是跟脊醫矯型師整了支具, 但又繼續去大口環跟進?
因我仔見完大口環, 話25度責界, 建議戴波士頓支架去維持不惡化, 但不會改善. 叫我地30/3再去照&決定是否造架.
所以我又帶佢見脊醫, 見到有辦法可以改善, 所以就做了輕型支具+斯羅特運動, 已經2個幾3個月了, 都見到有改善.
但黎緊30/3又要返大口環照, 我地應唔應該去呢? 唔去又怕之後有咩事無得跟進, 去佢會唔會話我地搵脊醫呢? 因骨醫同脊醫兩套理論好似都幾唔同

大宅

回覆 goo_littlebb 的帖子

其實你仔仔如在脊醫處做輕身小型支架,施羅特10堂教授後又有在家每天運動,相信你一定滿意果效。希望继續努力。小女就在脊醫介绍的矯型中心做支架,下星期取,政府架就月尾取。我未知政府私家兩邊看是否可以,但只知支架只能長戴一個。

施羅特運動就自己私人找有施羅特証書的物理治療師教授,是在灣仔宜興大厦的,他好比心機教呼吸法。

另外,之前我有替小女找尖沙咀中醫林x做針炙,奉勸各位可以不試,完全無效果,總之,度數在四個月內不跌反升,即使有做醫師的動作也沒有實效。结果也是要戴支架,中醫在臨床例子的確無支架保守治療來得實在,如度數已過25又係高危少女,應當機立斷,以免錯失治療的黄金時期。
多謝各位家長在此的分享

大宅

katychole 發表於 18-9-4 11:19
回覆 妹妹頭 的帖子

請問囡囡今年幾多歲?我囡都有脊椎側彎,30度,10月中轉介去大口環,我囡囡未來月經。 ...

你好,我囡年頭系健康檢查中發現有脊柱側彎,轉介咗大口環兒童e院,上面25下面35,要做架,我好擔心,上黎爬文,見你囡囡嘅情況同我囡接近,可否分享你地尼一兩年嘅治療心得,十分唔該。(注,我囡健康檢查前剛黎M)

首頁

尾頁

跳至