少年成長

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 teletubby 的帖子

我仔係12月尾去大口環, 同日約左吳醫生, 2邊俾既意見都好唔同, 大口環話25度責界, 等3月尾返去再照睇係咪做架但只可以不惡化. 吳醫生話做架+連動有機會改善.
聽到有機會改善, 我梗係揀私家博下啦, 而且我仔當時骨齡仲係零(未發育)所以有好大變數, 但吳醫生要退休了, 結果就搵左吳醫生診所第2位脊醫同轉介矯型師造架, 都戴左2個月了, 好彩都適應到亦見到佢有直左, 係怕遲d天氣熱佢會辛苦咋.
我仔最大問題係高瘦排骨型, 高得快但腰背肌未夠力, 所以要加強訓練, 以免將來除架後腰骨會塌歪... 做運動都係脊醫診所既治療師教, 我地join左私人班, 因為我可以入埋去同拍片影片, 時間亦易就啲 (只是銀包傷)

其實都打算繼續由脊醫同矯型師跟進, 只係諗緊大口環果度仲去唔去好....

你兩邊都有造架? 咁政府個架你會唔會用?

大宅

东城心怡 發表於 19-2-22 08:59
之前戴咗三個星期未加壓力墊嘅支架,阿囡適應得好好,每日著到廿幾個鐘。尋日去大口環覆診加咗壓力墊,照X ...

你好,我囡35度轉介咗去大口環月底做架,我好擔心,幾日都瞓得唔好,見你囡戴咗架由27度去度7度,真替你地開心,你地系大環定私家做?希望你可以抽空答下我,謝謝

複式洋房

hello^_^ 發表於 20-3-12 23:05
你好,我囡35度轉介咗去大口環月底做架,我好擔心,幾日都瞓得唔好,見你囡戴咗架由27度去度7度,真替你地 ...

阿囡係戴住個架照X-Ray由27度去到7度的。我哋一直喺大口環睇,冇去過私家度睇。阿囡由一開始睇症到而家我都有記錄,現放上嚟,俾有需要嘅家長參考了解下啦,大家加油!

大宅

东城心怡 發表於 20-3-16 16:01
阿囡係戴住個架照X-Ray由27度去到7度的。我哋一直喺大口環睇,冇去過私家度睇。阿囡由一開始睇症到而家我 ...

非常感謝你嘅分享,睇到你囡囡治療有效果我心都定d,非常感謝

禁止訪問

複式洋房

meimei小朋友 發表於 20-3-26 13:23
回覆 东城心怡 的帖子

謝謝你的紀錄,好詳細。

阿囡第一次見醫生時未有月經,而家已經嚟咗差唔多一年啦,今次覆診醫生已經開定下次X-Ray照手睇骨齡。如果你小朋友未有月經,又超過度數就屬高危,多數要帶架。

大宅

我女1月去大口環覆診, 冇增加度數, 9月再覆診, 加照ELBOW 同埋手掌, 度下骨齡, 如果都冇惡化, 可以不須要再覆診, 我依家等9月等到個心好急

大宅

妹妹頭 發表於 19-7-3 14:39
回覆 jadepearl 的帖子

我女上年9月初新症大口環, 當時12歲, 係18/22 (S型), 當時阿女已來M 9個月, 醫生即 ...

你好!我囡囡岩岩7月尾發現有S型側彎,個彎位點睇?我見醫生左右度佢話(19/19 加埋38)我囡咁岩8月尾M咗,我冇睇政府因為我見咁嚴重所以去咗睇背醫再去咗灣仔造架

大宅

angel_laam 發表於 19-8-14 16:15

另外就係比左HKD6500 上10堂施羅特運動,係中環診所上堂 ...

你囡囡有冇好啲呀?我哋都約咗今個星期去上堂,依家$7000/8堂咋,我囡岩岩戴咗幾日架。依家怕返學唔知會點⋯⋯

大宅

Nozomi806 發表於 20-9-9 12:21
你囡囡有冇好啲呀?我哋都約咗今個星期去上堂,依家$7000/8堂咋,我囡岩岩戴咗幾日架。依家怕返學唔知會點 ...

都係keep住20度上下,無惡化,距都係照帶住番學,係辛苦架,好彩同學見到距帶個架都無特別講啲咩

大宅

Nozomi806 發表於 20-9-9 12:15
你好!我囡囡岩岩7月尾發現有S型側彎,個彎位點睇?我見醫生左右度佢話(19/19 加埋38)我囡咁岩8月尾M咗 ...

係,政府無治療,盡快做架同上施羅特運動,加油

大宅

angel_laam 發表於 20-9-9 13:35
係,政府無治療,盡快做架同上施羅特運動,加油
謝謝你嘅鼓勵

大宅

Nozomi806 發表於 20-9-9 12:15
你好!我囡囡岩岩7月尾發現有S型側彎,個彎位點睇?我見醫生左右度佢話(19/19 加埋38)我囡咁岩8月尾M咗 ...

唔係加埋計架, 19/19 即係19度, UNDER 25度都唔算嚴重, 我女係S型18/23 醫生都係話佢23度, 唔係41度, 月尾寺大口環覆診, 同時度埋骨齡, 如果已發育定型, 可以唔駛再覆診了

大宅

妹妹頭 發表於 20-9-10 09:00
唔係加埋計架, 19/19 即係19度, UNDER 25度都唔算嚴重, 我女係S型18/23 醫生都係話佢23度, 唔係41度, 月尾 ...

恭喜你呀!不過都要繼續做運動呀

大宅

Nozomi806 發表於 20-9-10 09:11

你都要比心機, 多做運動, 阿女已停左幾個月冇得游水, 依家泳池重開, 佢都會多D游水

大宅

想問下各位JM,帶架會否影響身高或胸部發育 ?

大宅

Xmasxxx 發表於 20-9-17 13:31
想問下各位JM,帶架會否影響身高或胸部發育 ?

醫生話, 不會的.

大宅

Nozomi806 發表於 20-9-10 09:11

終於唔駛再覆診啦!彎度冇增加,醫生話非常理想,骨齡已發育完成。2年半後,醫生打電話比我地問症覆診,5年後返去照x ray。

大宅

妹妹頭 發表於 20-9-21 11:39
終於唔駛再覆診啦!彎度冇增加,醫生話非常理想,骨齡已發育完成。2年半後,醫生打電話比我地問症覆診,5 ...

你終於捱完啦!好好keep住條腰呀,祝你囡囡健康快樂❤️

大宅

Nozomi806 發表於 20-9-21 12:15
你終於捱完啦!好好keep住條腰呀,祝你囡囡健康快樂❤️

多謝你,你都要努力。祝早日康復。

首頁

尾頁

跳至