自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

背景交代,80後,未生小朋友,有好多識於微時嘅同學仔朋友仔,早幾年佢地都一窩瘋結曬婚,近呢兩三年就全部生曬小朋友

事源係: 大家仲係做囡個時好好朋友,由屋企事,嗜好,感情,社交都好多話題,有時候互相鼓勵,又有時候傾吾埋冷,會吵架,到最後都會係會無事,繼續好好朋友,當佢地結左婚嘅時候話題都會依然有,但大多數都係數奶奶,但當佢地生左仔(我未生)嘅時候開始,佢地嘅話題淨反,大肚點點點,去邊度生仔,小朋友開始識咩,到讀書返學,話題變得好乏味,因為本身我自己都有好多姨生侄仔嘅關係,所以最初我都搭得上咀,但有幾次講完自己嘅經驗之後,時不時都會有人母朋友係whatsapp group 度發言,「各位媽媽,請問xxxx?」我開始無回應同反感,漸漸地生疏了,有其中一班朋友仲私底下開左另一個谷,專講媽媽話題,同約出來食反,有次我係fb定ig見到先發現有甘嘅事,即刻就問班朋友中至fd果個,佢話佢地私底下討論左,驚我吾岩話題,所以開左新group ,等我遲啲有小朋友至加反我入去,而原本個朋友group 就再無人出聲,到而家我都有吾開心,覺得朋友吾應該係甘,又好疑惑,究竟做左人阿媽,係咪就無曬除左小朋友嘅話題?

Touch wood 仲有一班朋友係生左仔話題都不變嘅朋友,可以分享生活點滴,無因為我未結婚(之前),未生仔,而覺得我係異類,所以我想問,其實佢地小團子媽媽,究竟仲有無當我係朋友,無嘅就不如自己放下,由她們做生命中的過客,你地有無類似經驗

大宅

catcatcho 發表於 18-7-30 21:52
我諗你要放開啲,人唔同階段就會有唔同話題,媽媽聚埋就多講仔女經,佢地開一個group講子女野,就係怕悶親 ...

但係本來個谷已經無講嘢,一班女人出街都無預我

大宅

eightnine89 發表於 18-7-30 22:02
會唔會另外開gp個班好多都係ftm?
同樣生左仔但話題不變的朋友係wkm?

係呀!

大宅

Moti 發表於 18-7-30 22:00
即係好似你移咗民去外國咁,話題自然會圍繞外國多啲啦,唔通仲圍埋係咁講香港。你又唔可以因為人哋唔講香港 ...

佢地有試過講你未做人阿媽你吾會明,真係無嘢講

大宅

回覆樓主

我都有問過自己到時候自己生,會不會搵反佢地,我暫時想法係吾會再搵,因為本來我哋本來嘅友誼吾係基於有條件嘅關係,吾知點解發展到有條件嘅友情,已經變左質,又可能到時生左想法會改變啦

自己處女座有執著嘅性格

大宅

panyeung 發表於 18-7-30 22:22
你班朋友好好喎,開另一個group 係顧你感受,費事炸爆原先個group ,又唔怕驚你悶,你可以同朋友講,我唔介 ...

因為我都有姨生姪仔,我都答得上咀架,但佢地話我未生吾明,開左第二個谷,到我生先加我入谷

大宅

lyth716 發表於 18-7-30 22:28
你啲朋友以為分開左去另一個group討論,以為係對你最好的朋友保護方法,佢地無諗過你會唔開心,唔開心係佢 ...

多謝你明白我本來做朋友嘅時候就係咩都講,因為想當年半年入面我做左六次姊妹,我未結已經有點異類,到佢地一窩瘋生仔我未生又覺得我吾岩講,因為真係係佢地入面成日吾跟大隊,可能已經覺得我吾岩玩

大宅

hahaha1231 發表於 18-7-30 23:42
始終嗰d唔係你d仔女, 有時仔女d屎屎尿尿病呀發燒搵學校你搭到咀嗎?
興趣班幾歲學緊咩識d咩你又知唔知?
...

朋友都吾係只講仔女掛,你身邊只有生左仔嘅朋友?如果自己仔女其他人吾會明,但點解人地阿媽又會明先,你甘講就真係吾係好合理

大宅

mama01 發表於 18-7-30 23:32

你要放開自己,我身邊都有結左婚無仔女朋友,其中兩個我們經 ...

睇下第時發展成點,可能過左個段非常時期就又歸於平常,我知做人父母心態會變,如果有緣就再聚

大宅

dubd168 發表於 18-7-30 23:58
我反而有咗小朋友之後,有個冇小朋友的fd自己疏遠我,因為佢好唔鐘意小朋友亦冇諗過結婚,所以人與人之間的 ...

合則來,不合則去

首頁

尾頁

跳至