懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有咩可以舒鬱解悶?個心真係好唔舒服,又成日發惡夢 一個人係屋企坐小月中,感覺好無助,好唔開心,C6又早出晚歸,想搵個人傾下都無

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

michellelee7677 發表於 18-8-1 02:19
有咩可以舒鬱解悶?個心真係好唔舒服,又成日發惡夢 一個人係屋企坐小月中,感覺好無助,好唔開 ...

放鬆心情,呢度好多人都可以陪妳傾偈㗎

大宅

JD930 發表於 18-8-1 03:05
放鬆心情,呢度好多人都可以陪妳傾偈㗎

我宜家工又無左,好空虛呀

珊瑚宮

michellelee7677 發表於 18-8-1 03:08

難怪自己一個係屋企亂諗
有冇屋企人或朋友可以係老公返工時去妳屋企陪下妳?

大宅

JD930 發表於 18-8-1 03:09
難怪自己一個係屋企亂諗
有冇屋企人或朋友可以係老公返工時去妳屋企陪下妳?
...

無呀⋯⋯新手嘅FTM 需要另找朋友~ 一路都係得斯返工同事,唯有上黎呢度吐苦水

珊瑚宮

michellelee7677 發表於 18-8-1 03:16
無呀⋯⋯新手嘅FTM 需要另找朋友~ 一路都係得斯返工同事,唯有上黎呢度吐苦水
...

傻,早點休息下啦
坐好小月,重新出發

禁止訪問

別墅

回覆 michellelee7677 的帖子

我都試過...... 2次...... 但好好彩第3次時順利。
我宜家都無返工,有時想搵朋友、屋企人傾,日頭我得閒時個個返晒工...... 到屋企人、朋友放工時到我忙煮飯湊仔...... 啲時間唔多夾......

可以搵啲都係全職媽媽嘅朋友,時間上會夾啲。我最鍾意BB瞓咗時 或 小朋友返咗學時搵其他媽媽朋友講下電話。講電話有啲人氣,比起對住電腦或手機 Whatsapp 好好多。

如果未搵到夾時間嘅親友,可以試下啲免費電話輔導熱線。真人接電話,啲職員/義工受過訓練,會識安慰人多啲。
香港基督教女青年會熱線 免費電話輔導
輔導專線 ( 任何有需要人士 )﹕ 星期一至五 7:00 – 9:30pm (自 22.02.2018起)
婦女專線 ( 全港婦女) ﹕ 星期一至五 2:00 – 4:00pm
(線路煩忙 或 非當值時間可留言,職員/義工之後會回覆)
http://fwc.ywca.org.hk/page.aspx?corpname=fwc&i=2291
輔導服務查詢﹕34431601

複式洋房

michellelee7677 發表於 18-8-1 03:08

跟你一樣,剛小x,工又沒有了不過回了娘家坐小月,有家人喺度心情會好一點,個心雖然一靜宜時都會唸負面嘢,明白你的心情!在這裡互相支持吧!交流多點分散注意力

isaacma2012    發表於 18-8-1 18:59

珍珠宮

回覆樓主

放鬆D,搵D娛樂,聽音樂,睇書,轉移注意力,唔好成日諗果樣嘢

大宅

JD930 發表於 18-8-1 03:31
傻,早點休息下啦
坐好小月,重新出發

慣咗返工,有啲坐唔定

大宅

yysyy 發表於 18-8-1 04:41

我明白你的心同, 有人傾訴下的確唔同啲, 沒有工作更加胡思亂想 ...

但係暫時仲未返到工

大宅

isaacma2012 發表於 18-8-1 10:18

我都試過...... 2次...... 但好好彩第3次時順利。

有時候好怕俾人覺得我有情緒問題,唔敢表露~ 同專業人士傾計又怕人哋標榜我有精神問題 所以有陣時上嚟同JM傾計感覺舒服啲

大宅

ccmusic 發表於 18-8-1 10:19
跟你一樣,剛小x,工又沒有了不過回了娘家坐小月,有家人喺度心情會好一點,個心雖然一靜宜時都會 ...

係呀,有陣時係呢度有好多正能量,有好多人支持感覺仲好過同朋友講。有陣時仲成日俾人怪我因為返工走來走去所以冇咗,你估我想嘅咩

大宅

GCHK 發表於 18-8-1 11:12
放鬆D,搵D娛樂,聽音樂,睇書,轉移注意力,唔好成日諗果樣嘢

依家就專注去睇多啲書培養深證

珊瑚宮

michellelee7677 發表於 18-8-1 15:37
慣咗返工,有啲坐唔定

小心

別墅

michellelee7677 發表於 18-8-1 15:40
有時候好怕俾人覺得我有情緒問題,唔敢表露~ 同專業人士傾計又怕人哋標榜我有精神問題 ...

同自己親友,真係識你,了解你嘅人,有血有肉嘅人去傾,會感受到嗰種支持,會持久啲。但一般華人,受傳統思想影響,好啲嘅只會叫人睇開啲,放鬆啲。唔好嘅,就話咁少嘢走嚟唔開心,我當年都點點點啦...... 唔開心、有情緒好似係唔啱咁...... 好似情緒唔應該表達出嚟俾人知咁......

我嗰時揀去搵專業人士,有人睇住自己情況,有需要可轉介我去見私家精神科(如果唔想係公立醫療系統留record就去私家吧。公立醫院嘅婦產科姑娘都叫我如經濟負擔到就去私家,因唔會留記錄係公立醫療系統)。我唔介意俾我身邊朋友、家長甚至小朋友學校嘅老師校長知我去見輔導。因去做婚前輔導又係嗰啲中心,去做parenting(管教問題)又係去嗰啲中心,去攪睡眠問題、情緒問題都係去嗰啲中心。啲朋友、家長有時想搵輔導服務,不論係夫婦相處問題、parenting問題,我都係介紹去YWCA家庭健康促進中心(又一村)。我嗰時去搵輔導其實當自己身體唔舒服搵醫生做 body check,睇下係唔係真係有某方面問題。無咪自己放心,家人放心。有問題咪跟輔導員指示去做,去復元。

上嚟呻,我都會,唔係我都唔係到覆你 不過呻完過幾日又係咁上下...... 再上網呻,呻完過一陣又係咁......我同你情況有少少唔同,我小產嗰2次其實情緒上還可以。我係真正懷孕,係第6周開始真係覺得唔對路,已經唔係話靠意志力或想唔想開啲嘅問題,亦都唔係散幾多步、曬幾多太陽就可以改善到...... 我咪去搵間個中心名又健康又正面嘅去見輔導

俾定資料其他姐妹,如果懷孕過咗10至12周都係 low mood,真係唔好拖。免費嘅可以同健康院姑娘講,會轉介你去公立醫院產科見情緒組姑娘。我嗰時直接係公立醫院由情緒組姑娘做產檢,只係多咗傾閒計部份(其實想了解我有問瞓得差,有無情緒問題等),外面嘅人係唔知我「特別啲」。生完bb,情緒科姑娘或精神科醫生會過嚟產後房了解我有沒情緒問題、睡眠問題,無問題就出院。有需要就轉介去精神科跟進。
我同時自己出去YWCA家庭健康促進中心(又一村)見輔導,公立醫院嘅情緒組姑娘話我輔導員跟得我幾好,又算平(我係家庭主婦0收入,即月入0至3萬元組別,收$350元/1節,每節1小時),叫我繼續去YWCA。

有時太介意別人點睇自己,會多好多煩惱...... 別人意見係要聽,但要分係善意還是惡意。將來有小朋友,大把人俾「意見」你......

別墅

michellelee7677 發表於 18-8-1 15:41
有陣時仲成日俾人怪我因為返工走來走去所以冇咗,你估我想嘅咩
我都中過招,所以出去揾輔導
之前俾咗免費電話輔導熱線嘅資料你,唔駛出門,免費,講完傾完屋企人都唔知。
如果有需要咪試啲免費嘢先。當然希望你用唔著,過咗1個月啲荷爾蒙水平穩定番就無事

別墅

michellelee7677 發表於 18-8-1 02:19
有咩可以舒鬱解悶?個心真係好唔舒服,又成日發惡夢 一個人係屋企坐小月中,感覺好無助,好唔開 ...

試下睇多D勵志書和短片,得閒做下運動出身汗。
食下鍾意食既野,做D想做,但從來未做過既野。
睇下會唔會改善到心情?

珍珠宮

回覆樓主

多D上來呢度同JM傾計啦,好好養好身體,調整情緒!bb都唔想你咁架!

首頁

尾頁

跳至