0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bubupiggy 發表於 18-8-17 15:16
我覺得係睇遇到乜野護士啦。我果時向瑪麗生開刀生第一胎,講話餵母乳,第一日己經有護士教餵哺姿勢,落唔 ...

直至第二晚遇到個叫楊X蓮嘅護士,果時凌晨2點,BB已經食左水奶但未夠飽,我再要求比多少少,點知佢話我唔試母乳餵BB,仲話周圍有手套,叫我訓練下BB舌頭,由得 BB餓,我真係委屈到喊左一晚。直到到第三日我拎住條橙色尿嘅尿片去護士站,其他護士一見到立即話缺水比水奶我。我真係好心痛,好自責係咪我選擇左餵母乳搞到BB向醫院要受苦

大宅

回覆樓主

16年個陣醫院姑娘無咁肯補奶,結果第一胎人奶上唔到,出院退黃退得好差。
岩岩第二胎都係同一間醫院,本身好似上奶上得好d, 有姑娘也話唔夠可以出去補奶,我係醫院兩日,每日補左4-5次,出完黃疸無嘜問題。
呢幾日係屋企上奶情況ok,抱住無就補粉

伯爵府

seenfu 發表於 18-8-1 22:27
我有個朋友生咗個B, 佢話日日俾姑娘迫佢喂人奶, 仲話一餐奶樽都唔得,話bb食過奶樽就會唔食人奶咁話好大壓 ...

人奶夠肯定餵人奶,唔夠就加奶粉

大宅

回覆樓主:

我也在瑪麗生,想試餵人奶,姑娘願意比水奶,但每次都要求先埋身。嗰幾日唔夠休息,真係幾辛苦,如再選擇,也會在醫院先餵奶粉,回家先試餵人奶!

子爵府

林寶寶寶兒 發表於 18-8-2 15:08
間間醫院都係咁噶.我而家總結左經驗.係醫院姑娘會問你餵人奶定奶粉.你點都講餵奶粉.因為你一話餵人奶就慘 ...

無錯,我上次就係咁。同姑娘講bb可能未飽,點知姑娘淨係叫我再埋身,隔1個鐘再講又叫我再試,搞到bb喊足成晚,好可憐,我又無得休息,又嘈住其他其他媽媽

子爵府

bikat 發表於 18-8-9 15:40
我啱啱喺政府生完仔都好後悔當初講餵人奶,因為我都冇乜奶,兩日後醫院話bb體重跌多過10%所以唔比出院住。
...

有個姑娘都堅持要我埋身。。。到出院嗰朝佢地拎bb去磅,話跌左好多,跟住佢地竟然幫佢餵水奶然後再磅,根本係自欺欺人

複式洋房

我6月喺瑪嘉烈生, 我話餵人奶, 姑娘鼓勵多D埋身餵, 姑娘會比張紙我記錄低幾點餵過奶, 幾點換過片(大便/小便), 姑娘會睇BB每日有幾多條濕片(小便), 如果隔咗10個鐘都無濕片, 姑娘就會肯比水奶我補, 我覺得OK喎

首頁

尾頁

跳至