自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

lottemsn 發表於 18-8-8 10:00
呢d人cheap到核爆,話說我有個朋友又係差無幾,有次同佢食飯。其中叫左個口水雞,佢話食落覺得好 ...

咁都得!
口水雞應該唔平,比我一定要佢另外比番。

公爵府

+4熱血勳章

佢當樓主係水魚多過朋友, 根本無感情可言

勸樓主儘快割蓆, 因為水魚做一次都嫌多

男爵府

Alex123 發表於 18-8-7 22:35
20蚊可以睇到一個人的人品,一點也不貴。值得比。

係喎

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

無下次啦!講真佢當你係朋友就唔會咁計算,當豪俾佢一次,咁少錢睇到佢人格,抵到爛

I 大蚊豬   

琥珀宮

重點咁CHEAP的人,樓主仲依然一次又一次當佢朋友同佢一齊食飯繼續俾對方攞著數但又一次又一次呻唔抵,咁即係點?

大宅

KTKTKT5 發表於 18-8-8 00:15
其實就算諗好晒點拎著數出到去, 都要因應各種環境而馬上做反應都要有d小聰明。

例如: 今次食飯佢都未知道 ...

知道就算!揾大錢的人唔會理小人的,你可著眼佢有無其他可取之處。無的話,就可cut聯絡。

珍珠宮

回覆樓主

有次飲嘢, 埋單, 佢唔郁, 我唔為意, 我比卡先, waiter走左, 佢話佢無cash, 因為我哋算少見, 佢話過數比我, 我當時蠢, 話唔洗, 佢馬上收埋銀包—》呢樣我都試過唔記得禁錢,我話出去ATM禁返比佢,佢話吾駛,請我食又乜所謂,我又信以為真,原來人地係可能吾係真心願意㗎?!咁我下次打死都堅持比返錢人,費事人地以為我縮骨

子爵府

KTKTKT5 發表於 18-8-8 00:15
其實就算諗好晒點拎著數出到去, 都要因應各種環境而馬上做反應都要有d小聰明。

例如: 今次食飯佢都未知道 ...

慣犯, 熟能生巧, 做得出係勁的! 我請你係一回事, 扮明搵我著數真係另一回事, 食飯我多數會夾多無所謂, 但完全行左去唔理人就唔得囉, 依傢咩世界, payme, 支付寶, 咩都有得即俾, 有心唔俾講咩都係假

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

lottemsn 發表於 18-8-8 10:00
呢d人cheap到核爆,話說我有個朋友又係差無幾,有次同佢食飯。其中叫左個口水雞,佢話食落覺得好 ...

chee線架!
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

老翻太太 發表於 18-8-8 14:26
有次飲嘢, 埋單, 佢唔郁, 我唔為意, 我比卡先, waiter走左, 佢話佢無cash, 因為我哋算少見, 佢話過數比我, ...

一次半次真係無乜所謂, 但累積都係咁就真係過份喇
放下自在

男爵府

回覆樓主:

搵我笨嘅人絕不來往,現在我班friend都係大方得體嘅人,唔會搵人笨!
除咗老公,不過離唔到婚!

男爵府

回覆樓主

我朋友個case
一班同事食lunch, 有人唔叫野飲慳錢,有人加錢升級叫特飲,最後埋單有人話煩大數除開。

首頁

尾頁

跳至