自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

同佢食飯, 咁每人叫一set, 起初佢話想食呢個飯(假設係A), 問我兩個人食一個好唔好, 之後叫個輕食, 佢話佢食唔曬, 但我話一人一個, 咁佢就話我估你都鍾意食A, 咁我通常同人食飯share嚟食, 只要嗰味係我會食嘅都ok, 咁佢自己叫個B, 因為大家係一人一個餐, 咁自然係自己個set個碟互相交換d (我意思係大家都冇用吉碟去取對方食物)

到埋單, 張單差一兩蚊就250蚊, 我估唔到佢交左張一百元比收銀檯, 就合埋個銀包一直望住個收銀檯, 咁我打左個突, 比左尾數150元, 佢見左150元夠埋單數就行左門口。

因為係收銀檯有張menu, 我就想知到底點解, 原來係佢自己嗰個係98, 我嗰個係128。

真係好縮數。本身佢話要食A

good_pig    發表於 18-8-7 22:21

子爵府

回覆樓主:

大家share嘅我會全單按人頭除。

琥珀宮

share 食應全單除二吧

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 18-8-7 22:01
同佢食飯, 咁每人叫一set, 起初佢話想食呢個飯(假設係A), 問我兩個人食一個好唔好, 之後叫個輕食, 佢話佢食 ...

因為我諗住大家share食, 只要唔係我唔鍾意食都ok, 佢話佢覺得我會揀A, 我表面上以為佢想食A所以咁講。

男爵府

回覆樓主:

share食既一定係除人頭架啦,
不過試過同朋友食野,
佢話飽,唔食,
最後黎左,佢樣樣食啲,樣樣都食左一大半,
之後埋單唔比錢。
我叫佢比返錢,
佢話佢冇叫野食,我米話佢冇叫但有食,仲要食好多,應該出返自己果份。
仲要係佢約我食飯既。。。

子爵府

回覆樓主

如果講明share會除2

如果只交換少少,就比返自己份

子爵府

言多必失 發表於 18-8-7 22:09
share食既一定係除人頭架啦,
不過試過同朋友食野,
佢話飽,唔食,

唔食又黎?

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

嘩,咁既縮數都比佢計到。

理應大家有份食梗係除2喇,冇理由你叫左個平既,我叫左個貴既,之後比平果個餐既錢,呢d人出黎一次食飯都嫌多

珍珠宮

tansyneko 發表於 18-8-7 22:07
share 食應全單除二吧

其實唔只一個題。

貴d嗰個餐, 根本係佢話想食先, 就話個餐係我想食, 貴d嗰餐變左係我嘅, 佢自己又有得食。

唔除二

連佢98元加一嗰份都只係比左2蚊

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

咁縮,冇下次

珍珠宮

michelle071180 發表於 18-8-7 22:15
嘩,咁既縮數都比佢計到。

理應大家有份食梗係除2喇,冇理由你叫左個平既,我叫左個貴既,之後比平果個餐 ...

你睇埋9樓條數先, 佢轉數真係快。其實今次唔係第一次, 所以我先覺得有問題。

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

呢D唔係朋友黎啦.....唔好一次又一次比佢搵笨...
請人食無問題..大家開心..
但如果知道對方成日咁樣....我會同佢割蓆...
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

子爵府

回覆樓主

呢d人好討厭

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 18-8-7 22:01
同佢食飯, 咁每人叫一set, 起初佢話想食呢個飯(假設係A), 問我兩個人食一個好唔好, 之後叫個輕食, 佢話佢食 ...

20蚊可以睇到一個人的人品,一點也不貴。值得比。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

行出門口話唔夠囉, 既然佢都咁厚顏, 問佢拎返25蚊
放下自在

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

真係朋友嚟?佢咁做人都辛苦不如唔好出街食飯,更加唔好約人

我見識過呢d人,無再同佢食飯

珍珠宮

回覆樓主:

(前傳)

其實以前係大家去快餐店多, 佢話佢唔食,野食到, 食嘅又話想要一啖試下, 又問可唔可以飲一啖

試過話悶, 想上我家坐, 我話我無嘢玩, 佢話大家見面都開心。 上到嚟, 冇廿分鐘, 就同我講: 你架上面嗰d X(唔講實際係乜, 費事現真身)都唔用, 不如比我啦! (咁其實佢真係知我唔用), 我當時唔知佢有心, 所以話ok, 拎左X到手, 坐多唔過十分鐘, 佢話我都係返屋企喇 (根本為X而來)

以上嗰兩次都未要貼錢 我算

有次飲嘢, 埋單, 佢唔郁, 我唔為意, 我比卡先, waiter走左, 佢話佢無cash, 因為我哋算少見, 佢話過數比我, 我當時蠢, 話唔洗, 佢馬上收埋銀包

呢次我知自己衰, 諗住下次唔會話唔收, 點知今次係縮數

good_pig    發表於 18-8-8 00:04
kcpak    發表於 18-8-7 22:48

大宅

回覆樓主

而家樓主連$98 果加一都要貼埋比佢,cheap 爆

琥珀宮

KTKTKT5 發表於 18-8-7 22:18
你睇埋9樓條數先, 佢轉數真係快。其實今次唔係第一次, 所以我先覺得有問題。
...
其實已唔係第一次,點解你仲要同佢食飯?仲要同佢做朋友?疏遠佢啦

公爵府

回覆樓主

一人一份自己比自己最好

首頁
12345...6

尾頁

跳至