嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題

回覆 chanyinling0313 的帖子

Hi chanyinling0313,通常7-8個月可以食第2餐固體,媽媽可以試下俾麥皮、或者手指食物(finger food),番薯、薯仔、撕碎麵包/饅頭/三文治(熟食物、芝士)都OK呀,時常改變進食方式,多D新鮮感都可以令BB喜歡進食架。每次只添加一款新食物俾BB,由少量試起,連續食3日,觀察返BB有冇過敏反應呀。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

回覆 Chloe@NUTRICIA 的帖子

呢d份量太少咪要補奶?

加固一般安排係正餐時間, 例如早, 午, 晚餐, 當一餐固體包括穀物, 菜, 肉/魚/蛋, 份量有一個BB碗, 就可以代到一餐奶, 唔使再補奶。3點鐘下午茶時間, 可以安排小食, 例如上次所講嘅食物都ok架。 BB食粥有冇加瓜/菜等嘅天然食材呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

開心吸收勳章

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-8-9 14:17

Hi chanyinling0313,通常7-8個月可以食第2餐固體,媽媽可以試下俾麥皮、或 ...

Chloe, 想請教我bb 女十個月大,本來是午餐同晚餐食固的。但最近中間下午茶個餐奶食得好差只食到五安,我應該放棄餐奶轉為你所講的食物嗎?定繼續五安奶也ok?
回覆 janede1314 的帖子

9-11個月BB通常食2-3餐正餐, 餐單包括穀物、菜、肉魚蛋豆等唔同種類嘅天然食物,全日奶量有大約500-600ml 就OK。早晚兩餐奶食成點?

男爵府

開心吸收勳章

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-8-17 15:34

9-11個月BB通常食2-3餐正餐, 餐單包括穀物、菜、肉魚蛋豆等唔同種類嘅天然食物, ...

早晚兩餐奶也是各飮六安,請問是只計水180ml 還是水連奶粉的200ml 呢?bb 有時會飲剩10-20ml, 下午茶個餐就更會飲剩50ml

兩餐正餐有齊穀物、瓜菜、肉/魚/旦,食到大半碗左右。bb 真的胃口好細食,餐後兩小時可以對水果、小食無興趣,只食到正餐喳

囡囡10個月大, 兩餐固體食到大半碗, 好叻呀! BB可能要d時間接受新食物嘅味道, 而家唔中意食某d水果、小食, 可以遲d再試, 媽媽可以俾唔同種類嘅水果/小食BB食。奶主要提供鈣質, 平時食多d鈣質豐富嘅食物, 例如板豆腐/豆類製品, 深綠色蔬菜就得。

首頁

尾頁

跳至