懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係上次問太太濕熱煲乜湯果位準爸爸,陪太太去威院登記後宜家個腦好多疑問想問大家,望各位靚媽型爸解答呢位新手的疑惑s。
座標係粉嶺,太太已經8w。6w時食慾不振,有流啡 已睇中醫調理身體宜家流啡已經基本冇間中會有好淺色。暫時只係6w時候用驗孕棒驗孕同去普通診所做過尿檢測試兩樣都顯示懷孕,但未睇過婦科。

1. 剛知道原來健康院係冇超聲波照只可以聽心跳。我想問如果去私家診所照超聲波現時市價要大概幾多錢一次?
2. 如果照超聲波隔幾耐照一次最好?第一次應該係幾多w可以照?(好想見到個B)
2. 睇私家醫生有咩好介紹?好似劉珮琪好多人推薦。唔知道有冇咩好醫生可以推薦下?同埋宜家私家每次收費大概幾多錢?
3. 已經去左威爾斯登記,然後母嬰健康院電話預約9月16號新症登記 但威爾斯DSS1唐氏檢查預約係 9月18號相隔得會唔會太過緊湊?
4. 9月16號已經係11w會唔會太遲做第一次產檢?是否需要提早去私家睇下會好d?
5. 唐氏究竟邊種測試好?Nifty?T21?威爾斯登記時候有張叫 NIPT 同 T21 Nifty係咪同一樣野?

大宅

yangw 發表於 18-8-19 09:36
我係上次問太太濕熱煲乜湯果位準爸爸,陪太太去威院登記後宜家個腦好多疑問想問大家,望各位靚媽型爸解答呢 ...

(1) 價錢range 好大wor. 500-1500都有

(2) 一開始見到心跳最快都要7-8w. 唔想照完冇心跳驚+浪費錢可以遲少少去

(3) 呢個要自己爬文。睇你想去邊區+budget +順產定開刀+邊間醫院生都唔同。收費同上。一般睇醫生包超聲波。

(4)冇問題。唐氏係超聲波度頸皮。
新症預約係做問卷,冇野睇

(5)擔心可以早少少睇
但唔知你個醫生有冇期

(6) 幾樣都係唐氏test比度頸皮準確
價錢同睇到既病唔同,自己search下

複式洋房

kfckfcho87 發表於 18-8-19 10:22
(1) 價錢range 好大wor. 500-1500都有

(2) 一開始見到心跳最快都要7-8w. 唔想照完冇心跳驚+浪費錢可以遲 ...

多謝你寶貴的資訊 ,我會自己做下research。

男爵府

想生BB熱投

我係上次問太太濕熱煲乜湯果位準爸爸,陪太太去威院登記後宜家個腦好多疑問想問大家,望各位靚媽型爸解答呢 ...

呢個表俾你參考下!

複式洋房

1. 500至1500都有

2. 我第1次照8w幾,已經見到心跳。我自己無留啡無肚痛就每4星期1次,但有d媽媽初期每2星期1次。

3. 因為我係政府生,所以搵間近近地照下超聲波就算。我搵陳樹武,d朋友都係睇佢。

4. 唔會,唐氏個期應該係照超聲波度頸皮、抽血,同健康院唔同。

5. 我覺得早少少去睇好d。始終都唔知bb有無成長、心跳。

6. 我做左T21 教授版$5300

水晶宮

回覆樓主

我第一次產檢因為就老公時間改完又改結果9 week幾先去,嗰陣我唔識睇閃閃,唔知有無。不過醫生叫我一星期後再返去照(我呢度睇醫生唔使錢,所以佢唔係為咗賺錢),一星期後差不多11 week了,醫生就俾我睇心跳,然後度BB size決定預產期。我覺得早期產檢最重要係證實係宮內孕,BB 12周前靠自己,如果有咩事係因為佢無帶齊嘢先天不足,媽媽可以做嘅嘢有限,放鬆心情就夠
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

別墅

孕初期,我覺得找個近屋企既婦科睇下好D, 確定宮內孕,有冇子宮肌瘤或其他問題,B.B. 六週陰超已可照到心跳,肚超七至八週。

有母胎學証書既婦科醫生較貴
一般婦科$500-$800 就ok ,包照同有好多開埋葉酸比你

頭三個月食葉酸最緊要

流啡要瞓床不要粗勞,有D私家婦科會即時開安胎藥,如果情況持續我自己會每星期見下醫生,令自己心安同知道B.B. 進展

政府唐氏一定要11週前做,同抽血一定要做,因為可反應除了唐氏之外其他問題。不過唐氏準備率只有80%。所以現在一般人都做T21 或nifty..

威記私家有T21 $5xxx,出面有 nifty 平均$2800-3800 (包既item 吾同),都喺99.9%準確check 唐氏,㚈加不同既基因缺失病...同埋可以提早知性別

別墅

KaChingMami 發表於 18-8-19 18:59
孕初期,我覺得找個近屋企既婦科睇下好D, 確定宮內孕,有冇子宮肌瘤或其他問題,B.B. 六週陰超已可照到心 ...

更正返
如果我冇記錯
政府既唐氏係由11weeks - 13weeks 4期間做架

複式洋房

wsyggk 發表於 18-8-19 18:30
我第一次產檢因為就老公時間改完又改結果9 week幾先去,嗰陣我唔識睇閃閃,唔知有無。不過醫生叫我一星期後 ...
多謝你的share,我老婆宜家好relax好似咩都唔怕咁。聽完你的分享我準備10week先去搵醫生照下。

複式洋房

yc716 發表於 18-8-19 18:02
1. 500至1500都有

2. 我第1次照8w幾,已經見到心跳。我自己無留啡無肚痛就每4星期1次,但有d媽媽初期每2 ...

感激你提供的資料,T21教授版好似俾威爾斯個nipt 好似5700起平啵唔知道5300係幾時的價錢係邊間診所?我準備同太太10week時候去搵私家照下,確認個胎是否正常。

複式洋房

yangw 發表於 18-8-21 09:44
感激你提供的資料,T21教授版好似俾威爾斯個nipt 好似5700起平啵唔知道5300係幾時的價錢係邊間診所?我準 ...

我做果間係樂富 樂家醫務所,無得照超聲波,淨抽血,加見2次醫生

伯爵府

1。500至1000蚊都有
2。第一次7週可以見到心跳
我睇黃建新(佐敦)500一次,佢鍾意開3D睇下見唔見到BB樣,不過部機唔清。
3。健康院同醫院隔2日,但只有唐氏篩查先會照超聲波。
4。11w係照唐氏最早嘅時間,醫院都會建議自行照一次胎兒size確定預產期。
5。我做了Nifty,因為抵好多2800就搞掂。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 KaChingMami 的帖子

真系好有心喇,打左[size=15.3333px]好多字,多謝分享。

複式洋房

yangw 發表於 18-8-21 09:38
多謝你的share,我老婆宜家好relax好似咩都唔怕咁。聽完你的分享我準備10week先去搵醫生照下。
...

溫馨提示,你同太太選擇好婦產科醫生,book定 week 10-11 做第一次產檢. 早啲book定先,怕佢無位.

威院9月18做唐氏前,你係應該搵私家照左超聲波,帶同bb超聲波相片9月18日去威院去做唐氏篩查(emoji)(emoji)

複式洋房

Bobodragon116 發表於 18-8-22 03:18

溫馨提示,你同太太選擇好婦產科醫生,book定 week 1 ...
多謝你的建議,我地約左聽日去睇劉珮琪醫生做首次產檢同照超聲波。

複式洋房

ipcs 發表於 18-8-21 21:18
1。500至1000蚊都有
2。第一次7週可以見到心跳
我睇黃建新(佐敦)500一次,佢鍾意開3D睇下見唔見到BB樣, ...

感謝你的分享。我地約左聽日去劉珮琪醫生到做產檢,希望一切正常。

複式洋房

KaChingMami 發表於 18-8-19 18:59
孕初期,我覺得找個近屋企既婦科睇下好D, 確定宮內孕,有冇子宮肌瘤或其他問題,B.B. 六週陰超已可照到心 ...
多謝你打咁多字~同分享咁多有用資料。

首頁

尾頁

跳至