自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

露比EE 發表於 18-8-19 13:10

https://hk.mobi.yahoo.com/home/為應付子女開學-家長向銀行 ...

津貼未出卦....

但係萬幾蚊..香港地就要節衣縮食??

水晶宮

mugtaitai 發表於 18-8-19 14:21
我大仔讀 ESF,2018-19 年度,7-11 班一年 $128,400,12-13 班 $135,000,ESF 冇 debenture,有個 capital ...

孩子亞大在英留學入政府預科-年16000鎊约180000元(包宿舍)亞细英鄉村中學一年約25000鎊约280000元(包宿舍)有獎學金25%discount,實交约210000元。。。冇其它重要收費

mugtaitai    發表於 18-8-19 15:44

男爵府

vickiwai514 發表於 18-8-19 14:32
我仔今年中一。買書都3千9。買I pad 5千。未計校服,書包,飯單,學校雜費同文具已經成萬蚊啦。仲要係讀普 ...

I pad真係好無奈,我覺得真係唔係好需要,notebook反而有用d(不過都貴d)

珊瑚宮

Yuki_Yeung 發表於 18-8-19 14:12
咁如果佢真係唔啱著,唔通唔買呀

哦!如果高1cm就換新我又覺得冇必要 但肥左覺得緊身就當然非換不可啦!

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

BBG520 發表於 18-8-19 14:36
I pad真係好無奈,我覺得真係唔係好需要,notebook反而有用d(不過都貴d)

我都覺得吾需要,又要拎出拎入。老師話上堂要放I pad係枱,張枱有幾大ji. 又放書又放文具又I pad. 萬一部I pad 跌壞左,咪又係我地大人拎錢買過。如果用I pad可以買少幾本書都無所謂,但又吾係wor. 書無少,反而又多部機。對眼都吾好啦

珍珠宮

張包仔 發表於 18-8-19 14:31
我仔升中一,書33xx,注册費連暑期功課12xx,9月份餐單250,校服書包15xx仲未買齊,仲有學校課外活動未知幾$, ...

價錢同你差唔多

男爵府

mugtaitai 發表於 18-8-19 14:07
IBDP 嘅 text books 係貴,呢樣冇得避,上 amazon 訂會平少少

"一有人問讀國際學校要幾多錢,一定有好多人跳出來話唔好淨係睇學費呀,嗰 d 雜費先得人驚呀...... 我都答到冇氣答了,真相就如你所講,除左學費,其他額外嘅費用真係唔多,其實咁樣仲容易預算 "

係呀,讀國際學校基本洗費比本地學校容易計算。

我兩個仔仔國際學校由幼稚園到今年細仔也上大學了,未買過上堂用課本。 課本由學校借出,做家課的練習簿也是開學時派,到暑假前好似酒店 check-out 咁,課本 樂器 圖書館書本要一一歸還各單位(每件也有 barcode 記錄那一位學生借用)。如果學生放暑假仍有嘢未歸還,學校唔會出成績表比佢。

男爵府

張包仔 發表於 18-8-19 14:31
我仔升中一,書33xx,注册費連暑期功課12xx,9月份餐單250,校服書包15xx仲未買齊,仲有學校課外活動未知幾$, ...

我個都係中一,所有嘢買齊用咗七八千

用戶要求終止服務

回覆樓主

買新嘅電腦 校服鞋 文具用品 都應該差唔多

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

平常就應該有儲蓄習慣, 唔係開學先嚟做預備。 講到咁慘係想表達做父母開支大, 但我係 get 到嘅係呢班人對人生規劃幾咁失敗。

伯爵府

我兩個買新書都over7K, 未計其他雜項,讀津貼中學,有兩個過萬開學走唔甩,但窮到要借錢開學真係誇d, 如果經濟麻麻可選擇買舊書,慳好多,一定唔會去借錢開學羅。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

露比EE 發表於 18-8-19 12:55
我都有對仔女讀中學喎,用二手書比正價平一半,2個加埋都唔使2千喎!

編報道真費,乜都冇講就話會人洗萬五,任佢講。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

露比EE 發表於 18-8-19 13:10

https://hk.mobi.yahoo.com/home/為應付子女開學-家長向銀行 ...

禁止訪問

畀面勳章

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Yuki_Yeung 發表於 18-8-19 13:18
邊有得比,就算唔係私校津校分別,間間學校用唔同出版社嘅書,價錢都唔一樣,人地小朋友快高,你嗰個長得慢 ...

眼鏡,鞋,校服唔啱就換,唔一定等開學。

珊瑚宮

Charlotte_mom 發表於 18-8-19 13:04
邊有得比架!我書就全新都係13xx一個,但如果兩個學費都8000啦!仲有校服書包鞋襪呢,再買埋電腦眼鏡,新一 ...

除非新入學,電腦用年年換。書包都唔洗年年換,當然有人話新學年乜都要換新。

珊瑚宮

Abbie_mimi 發表於 18-8-19 13:49
中幾呀?平均一個唔使一千,就算二手書都冇咁平

小學,半年書一定可以。

珊瑚宮

露比EE 發表於 18-8-19 13:26
其實高左1cm都應該買新㗎!

伯爵府

回覆樓主

除了7月預交9月既學費、書簿費、剛又預繳9月既課外活動費,前後2個小朋友共3萬

首頁

尾頁

跳至