婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

kawainnn 發表於 18-8-21 07:33
係個心到已經好耐,真係好唔開心,又無人比我發洩!
坐月我本來打算請人,奶奶姑奶一直反對最後由奶奶黎坐 ...

你99仲煮飯,都唔錯,我有左原本請陪月,我99同姑姐講我好矜貴,意思我99幫我坐,我同99分開住但瑪麗生要住我99屋企方便d,我生完我99飯都無煮我食,要食飯要我自己落樓下買,夜晚全部紅燒嘢,如果有雞,就會講我中午食左好多唔曬食了

男爵府

kawainnn 發表於 18-8-21 07:33
係個心到已經好耐,真係好唔開心,又無人比我發洩!
坐月我本來打算請人,奶奶姑奶一直反對最後由奶奶黎坐 ...

點解你坐月食尼d㗎,你宜家身體OK嗎?下次一定要堅持請陪月啊,自己都唔愛惜自己既話,蝕底係自己
做人,5好難为自己

複式洋房

唔好話坐月啦,生完兩三個月都唔好食依D la... 唔係話要大魚大肉,健康營養均衡都可以了。

複式洋房

zoeyo 發表於 19-8-2 02:13
你99仲煮飯,都唔錯,我有左原本請陪月,我99同姑姐講我好矜貴,意思我99幫我坐,我同99分開住但瑪麗生要 ...

仲要你自己買咁無良

大宅

Jasminebao 發表於 19-8-20 08:16
仲要你自己買咁無良

所以依家第二胎,請左陪月,講明無俾我見到99,我驚我抑鬱

男爵府

zoeyo 發表於 19-8-2 02:13
你99仲煮飯,都唔錯,我有左原本請陪月,我99同姑姐講我好矜貴,意思我99幫我坐,我同99分開住但瑪麗生要 ...
見完你地經歷我都決定唔要奶奶同我坐月,佢個人其實冇乜嘢,但我覺得佢唔識囉,我而家三個月,佢話跟西醫戒口就得,唔使咁緊張。叫我飲多d木瓜煲魚湯,又話喺鴻福堂買左d湯包,有海底椰同其他佢都唔知係乜嘢,但係清潤㗎喎,我點敢飲呀,個BB係我嘅點會唔緊張。大肚都唔食得木瓜,所以我唔敢叫佢幫我坐月,我怕佢亂黎呀。

大宅

Panda366 發表於 19-8-21 04:44
見完你地經歷我都決定唔要奶奶同我坐月,佢個人其實冇乜嘢,但我覺得佢唔識囉,我而家三個月,佢話跟西醫戒 ...

同埋佢地唔會好似陪月一樣有專業知識咯,如果可以都請陪月穩正

水晶宮

總之結論:不好靠奶奶坐月,自己辛苦少少請陪月!預定錢補品!最好工人都有埋幫手!老公負責比錢!靠自己安排!

大宅

坐月食鹹蛋叉燒飯??? 我有無睇錯呀?
女人坐月坐得好唔好影響將來健康一世架!
你99真係好仆X, 你c6又點做人老公? 由得個老婆咁委屈!!

水晶宮

Wyy210 發表於 19-9-3 15:20
坐月食鹹蛋叉燒飯??? 我有無睇錯呀?
女人坐月坐得好唔好影響將來健康一世架!
你99真係好仆X, 你c6又點做人 ...
好多做奶奶很pk,因為想要的野到手啦,例如個仔買到樓啦,孫仔又有啦。咁就最好整差心抱的身體,到時候大條道理不要個心抱。如果不是咁心態,我都解釋不到點解咁多奶奶咁pk.

大宅

Astra00 發表於 19-9-4 07:37
好多做奶奶很pk,因為想要的野到手啦,例如個仔買到樓啦,孫仔又有啦。咁就最好整差心抱的身體,到時候大條 ...

有無良心架, 普通1個唔識既人都唔會對佢加以加害啦,
更何況自己個仔個老婆, 唔通想自己個仔同個孫無左個老婆同個媽咪先安樂咩
真係唔知D 99咩心理, 自己都做過人老婆同心抱啦
己所不欲, 勿施於人既道理幾廿歲人都唔明既!
諗起有呢D PK 99存在真係好嬲

水晶宮

Wyy210 發表於 19-9-4 11:25
有無良心架, 普通1個唔識既人都唔會對佢加以加害啦,
更何況自己個仔個老婆, 唔通想自己個仔同個孫無左個 ...
係架!所以我們做女人要爭氣點。
我奶奶仲好笑,對女同對心抱二個準則。做心抱大住肚要返工係應份;自己個女一大肚即辭工安胎做女王。我奶奶沒一句話心抱好,沒感謝個心抱幫個仔捱野回來。你不返工就係大罪。你有工人幫到手都眼紅,根本當心抱係:生仔機器、atm。見住個心抱辛苦咁她就爽啦。

我唯有自己爭氣,不好主動出聲有咩要靠奶奶,自己同老公搞定算。

大宅

我身體唔好做完手術,我媽燉足一個月湯比我補身
99係人地老母..唔好指望佢錫你
身體係你自己..日日食叉飯係你....你咁軟弱無人會可憐你.
比我反左台返左娘家了....我都係人地寶貝女..佢老母有病~

水晶宮

歌莉泡泡 發表於 19-10-23 11:15
身體係你自己..日日食叉飯係 ...
要娘家有後台先得,我自己老媽都弱弱地,又費事吵同沒面子,所以自己爭氣算了。

大宅

歌莉泡泡 發表於 19-10-23 11:15
身體係你自己..日日食叉飯係 ...

講得啱!

大宅

Astra00 發表於 19-10-23 12:33
要娘家有後台先得,我自己老媽都弱弱地,又費事吵同沒面子,所以自己爭氣算了。
...

你咁消極..我見唔到你如何爭氣?!所以你生完個仔跟人姓你都只係值一個叉飯!
自己阿媽煲唔郁咪自己買野煲..滴雞精又好...比錢人煲又好

別墅

別墅

對自己好D

複式洋房

問題係你老公同99度,梗係要食好好

大宅

kawainnn 發表於 18-8-21 07:39
每次諗起都好傷心,我真係唔知奶奶有心定無心,唉。真係有苦自己知,老公成日仲覺得我有時唔體諒佢,成日想 ...

以後唔曬來往了,我依家有第二胎我都唔會講,自己見到我大肚都無講幾時生,問我老公,我老公話唔曬佢理,之後套話講叫我媽幫我坐月,我話我請左陪月即刻講貴,我話唔曬你俾,即刻收聲

首頁

尾頁

跳至