自由講場

跳至

首頁
56789...11

尾頁

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

老公反對就無得諗,不過我係你會怕第日後悔
轉part time可以嗎?

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

先計掂條數尋求老公支持

子爵府

回覆樓主

你在家佢地特別扭計,咁重做ftm 全日對住佢?!諗下放工放假時點樣教仲好。

男爵府

fukuoka_saga 發表於 18-8-21 13:04
好無奈

我有兩個小朋友幼稚園。最近覺得佢地愈大愈唔聽話,我想自己湊返,到2年後升小先再做嘢。

老公吾支持、close file

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

我自己情況同公司申請做part time,返早上半日,下午自己湊返。家人都支持。

大宅

回覆樓主

俾我唔會轉ftm,老公搵5萬,有兩個小朋友,真係好掹掹緊(扐埋私己出來都唔頂到幾耐,而且到做咗ftm就覺得私己更加重要),小朋友仲有兩年就小一,會考慮讀私校、直資?如會,咁呢兩年又要俾小朋友學下嘢,最多錢要洗就係呢兩年。
另外你有信心一定會教得小朋友比現在好?加上老公唔支持(最大原因)真的好難行,攪不好連同老公的感情都差埋就得不賞失。不如請教吓專業人士有什麼更好的方法教好小朋友。加油啊!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主

Working mom 都可以教好細路

大宅

回覆樓主

家庭收入得5萬仲要供樓加養兩個小朋友,仲要2年後搵唔番同一個人工,我一定唔會做FTM

男爵府

回覆樓主

寧願攞d錢去請個家庭教師黎訓練小朋友情緒

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我無知一問,點解如果你做FTM 仲要留工人? 唔可以索性唔用工人? 一對二唔係咁難啫,你想家務有人幫下,最多咪間中請鐘點? 唔用工人又慳多幾千,仲可以同老公展示下你真係想自己落手落腳做既決心

珍珠宮

回覆樓主:

我唔會轉

男爵府

回覆樓主

我覺得生小朋友自己無親身親力湊過我會驚將來自己遺憾..所以我自己都4大長老反對下由一份幾好既ibank工辭職做ftm。

不過我老公係十分支持既,我地兩公婆一齊面對其他人既反對,不過其實其他人咩意見都好,我老公支持最緊要。

所以樓主,我係你如果搞得掂老公,我會去馬做ftm,試一年兩年都好,總算親身體驗過自己無憾。你好想做既就tum tum你老公,其實5萬蚊,都夠駛既同你有儲蓄同本身已有一層樓。

伯爵府

fukuoka_saga 發表於 18-8-21 13:04
好無奈

我有兩個小朋友幼稚園。最近覺得佢地愈大愈唔聽話,我想自己湊返,到2年後升小先再做嘢。

完全係你兩公婆嘅事,都未輪到父母冷言冷語吧!

珍珠宮

回覆樓主:

請兩星期假試左先
肯定辛苦兼勞氣,或者到時你會後悔
試左得先再諗

男爵府

回覆樓主

上小學,你更唔願出返黎做野.....除非你兩個小朋友自律兼服從性高......我係你就搵多兩年錢,買多層樓收租,等細路上左小學先再諗......

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

好無奈

睇你份工都幾好做,人工仲咁好,比著係我,一定唔會做ftm. 你老公一份糧唔算搵得多,兩個細路再加供樓,工人再加比家用,手頭會好緊。仲有你份積蓄未必用到好耐,因為大時大節,開學或轉季買衫買鞋要洗錢,你自己點都會出番份,好快洗晒。

諗清楚呀~~

大宅

回覆樓主

我就唔會轉,不過會盡量放多啲時間係小朋友身上,另請parttime 幼教教小朋友

子爵府

我做左2年 ftm , 仔仔升K3 轉返wkm, 真心ftm 好辛苦而且冇左自己。

子爵府

回覆樓主:

份工咁理想,唔會捨得啦!除非份工係雞肋,又或者自己身體狀態差要休息,老公又支持妳全身投入照顧頭家,才會考慮。而且,做兩年ftm,對教育子女(學業、品行上)幫助不大。

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

到小學更加需要睇住佢地呀,到時你未必想再出返嚟做全職了

首頁
56789...11

尾頁

跳至