興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家噴灑藥劑驅蟲,或是點蚊香的話。如果家中有養貓的朋友們要注意了,因為許多的清潔劑、盆栽、噴劑、藥物、蚊香等,甚至除蟲項圈裡面含有的「除蟲菊」對貓咪是有害的,一但中毒就會出現激烈反應,嚴重的話可能因此死亡。
https://pets.ettoday.net/news/1240873

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

esmehouse 發表於 18-8-23 11:46

依家蚊患嚴重,我擔心多咗人會點蚊香,尤其住村屋的朋友。所以都想溫馨提示下大家。其實閉門窗點蚊香,對人都好似唔好。要小心留意使用含除蟲藥成份蚊香。

大宅

回覆 sotei 的帖子

請問如在家使用艾灸,艾炙的味道和煙會否對貓咪有不良影響呢?請賜教!

大宅

花花2006 發表於 18-8-23 12:29

請問如在家使用艾灸,艾炙的味道和煙會否對貓咪有不良影響呢?請賜教! ...

我都是學習當中,不敢講賜教。
近來針灸同艾療都會用在寵物身上,相信成份是100%無添加其它有害草藥的話,燒艾草驅蚊及做艾療都可以。
【寵物睇中醫】艾灸滲透範圍大易收效 可紓緩寵物關節及腸胃病
https://www.hk01.com/article/59852

大宅

謝謝你!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

謝謝分享

JD930    發表於 18-11-20 08:28

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主

JD930    發表於 18-11-20 08:29

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

sotei 發表於 18-8-23 11:28
大家噴灑藥劑驅蟲,或是點蚊香的話。如果家中有養貓的朋友們要注意了,因為許多的清潔劑、盆栽、噴劑、藥物 ...
多謝提醒

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

sotei 發表於 18-8-23 11:28
大家噴灑藥劑驅蟲,或是點蚊香的話。如果家中有養貓的朋友們要注意了,因為許多的清潔劑、盆栽、噴劑、藥物 ...

子爵府

貓狗褓姆 DHA勳章 畀面勳章

收到

首頁

尾頁

跳至