懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

Poo得好勳章

回覆 yysyy 的帖子

你前4後6?

珍珠宮

回覆樓主

諗多左拉啦,宜家要好好期待小生命到來!生完之後無呢D空閒去諗啦。

大宅

yysyy 發表於 18-8-23 14:23
一直有返工 直至依家放產假, 冇工返係咪特別多嘢諗, 心情好低落個人好悶, 好似冇咗人生咁, 有冇人係咁 ...

有,所以一宜「的」唔起心去放產假。

我由今日開始work from home, 如無意外下星期二生。

我好驚以後無得再開開心心番工,想像唔到自己只以bb為中心

複式洋房

kevama 發表於 18-8-23 20:05

我由今日開始work from home, 如無意外下星期二生。

煮到埋黎就食,諗唔到咁多,或者第時對bb開心到你唔想返工。而家有假期好好珍惜

大宅

eryau 發表於 18-8-23 20:18
煮到埋黎就食,諗唔到咁多,或者第時對bb開心到你唔想返工。而家有假期好好珍惜
...

真的,宜家琴住眼衝

大宅

我雖然未放產假
但係我就成日諗會唔會bb一出世我就死咗
得番我老公同bb相依為命
跟住我老公娶第二個
之後後母死咗個bb。。。

有幾次我諗諗下都忍唔住喊咗出黎
我諗緊我係咪有啲產前抑鬱

別墅

勞氣小妹 發表於 18-8-23 21:16
我雖然未放產假
但係我就成日諗會唔會bb一出世我就死咗
得番我老公同bb相依為命

放心,你唔係有產前抑鬱,你只係想像力太好,諗多咗姐 睇翻多啲笑片同喜劇吧

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主

我同你掉轉, 我一有左就辭工,日日喺屋企嘆世界,都唔知幾爽 間中都有少少悶,搵d野做囉,我平時多數睇書煲劇淘寶上bk, 仲有就係bb咁多野買,我逐樣上網search睇下邊隻好, 又睇下人地d comment, 真係好多野要睇唔好諗其他野啦,諗下仲有咩未買咁啦
大事化小, 小事化毛.........

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

kevama 發表於 18-8-23 20:05

我未有左之前都係咁諗,想像唔到自己會以bb為中心,我不嬲都唔鐘意小朋友,見到人地d B 都唔會同佢玩果種,到有左頭幾個月都無乜感覺,我仲同老公講,我唔會咩都比哂佢架,我唔會我唔食都比佢食先架,我老公就答我,你唔錫我會錫!
但而家... 我諗係由胎動開始,我已經變哂,我覺得自己好愛好愛佢呀 成日摸住個肚同佢講野,又想象佢點樣回應我,哈哈

我平時最鐘意shopping, 但而家自己d野完全無興趣睇,剩係睇bb嘅野,上網都睇剩係睇同bb有關的資訊

洋房

回覆樓主:

我明白啊...
以前因為健康欠佳退學,婚後被老公及醫生勸喻停職調理身體,之後又被親戚以為自己不能受孕,所以一直因健康而自卑。
有咗之後,瞓牀瞓咗兩個幾月,連街都出唔到,要靠老公、爸媽幫忙,那時心裏更難受。幸好,家人親友不停打氣,身體也越來越好,但仍頗憂慮,擔心胎兒平安。
奶奶期間曾致電予我,問及是否餵人奶,怕我的人奶對BB唔好,又叫我到時有奶水先算。
我越來越驚自己影響胎兒及擔心BB健康。朋友和醫生說焦慮很正常。醫生建議我從看到的資訊理性分析,別聽旁人所言。但他也提醒說有些孕婦會越睇越驚,因人而異。
我依家會唸要為BB更堅強、努力,一齊加油啊!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

知道自己諗左,就唔好諗,好好享受呢個休閒的日子。

已刪除用户

珍珠宮

Chinyin 發表於 18-8-24 14:38
我明白啊...
以前因為健康欠佳退學,婚後被老公及醫生勸喻停職調理身體,之後又被親戚以為自己不能受孕,所 ...

你99應該係出於關心,但又唔諗下會比到壓力人 盡量唔好同佢講咁多野,避得就避,仲有其他親戚,以免影響心情

珍珠宮

Carmen8080 發表於 18-8-24 15:10
我同你一樣 初初成日話唔生 點知有左母愛泛濫 成日睇youtube睇人生仔 睇到喊
...

唔好睇咁多呢d呀 越睇越驚

大宅

kmbb519 發表於 18-8-24 13:57

我未有左之前都係咁諗,想像唔到自己會以bb為中心,我不嬲 ...

你ready就好了!

我到宜家都未有感覺,睇玩具,搵下學校我都仲有心機,但真正爲bb 準備既野我都無心機做。我diapers 又未買奶粉又未買,但4日後就要生啦。

我有時都諗,其實我真係無乜媽媽愛

珍珠宮

kevama 發表於 18-8-24 17:51
你ready就好了!

我到宜家都未有感覺,睇玩具,搵下學校我都仲有心機,但真正爲bb 準備既野我都無心機做 ...

尿片奶粉未睇,反而諗學校? 可能到你生左出來 見到佢果時 d母愛就會湧哂出來

其實無乜所謂啦,隻隻都係咁用,邊隻好d咁解,唔想煩就揀大牌子,衰極都有個譜嘅

洋房

kmbb519 發表於 18-8-24 17:26
你99應該係出於關心,但又唔諗下會比到壓力人 盡量唔好同佢講咁多野,避得就避,仲有其 ...

多謝提醒❤️
會唔理吖,因為老爺奶奶一直都不太會說話,所以平時已習慣,但原來有咗真係會擔心,現在學習調節心情中(emoji)
夫家方面,一直瞓牀搵唔到佢哋,據聞老爺嬲咗,但唔理啦,反正我都無法。但估唔到奶奶會忽然打嚟問啲咁嘅嘢...(emoji)
anyway,依家過咗瞓牀階段,好好多(emoji)

大宅

kmbb519 發表於 18-8-24 18:00

尿片奶粉未睇,反而諗學校? 可能到你生左出 ...

所以我覺得自己唔係好媽媽,我只對我有興趣既野上心

我希望到時會好d

大宅

miko0702 發表於 18-8-24 01:27
放心,你唔係有產前抑鬱,你只係想像力太好,諗多咗姐 睇翻多啲笑片同喜劇吧
...

我老公都係咁同我講
不過佢叫我唔好上咁多親子王國

首頁

尾頁

跳至