自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

剛踏入50歲,這兩個月經期有點亂,以往週期都算準(28天),但7月經期遲了1星期,八月已遲了6天都未來,而且身體沒有來經的感覺,請問有經驗的JM, 我是否已開始更年期?更年期有什麼要注意和保養呢?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

活出彩虹 發表於 18-8-25 12:18
剛踏入50歲,這兩個月經期有點亂,以往週期都算準(28天),但7月經期遲了1星期,八月已遲了6天都未來,而且 ...

飲豆漿,補下異黃同?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

50歲好有機會係,但個個人都唔同,有人係經期紊亂,一時密一時疏又會嚟好多,有人就隔下疏D疏D到完全停。綜合好多人嘅講法,做運動保持心境開朗。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主

我係越黎越早,我都唔知係咪踏入緊

男爵府

good_pig 發表於 18-8-25 12:40
飲豆漿,補下異黃同?

豆漿比較涼,不敢飲太多,而且怕太多植物雌激素,因我有子宮肌瘤呢,謝謝意見

男爵府

rose-mag 發表於 18-8-25 12:45
50歲好有機會係,但個個人都唔同,有人係經期紊亂,一時密一時疏又會嚟好多,有人就隔下疏D疏D到完全停。綜 ...

對,要做運動保持情緒和身體健康

男爵府

c.vieri 發表於 18-8-25 12:48

即由幾多天週期轉為幾多天呀?我由28天延長至35天

水晶宮

活出彩虹 發表於 18-8-25 12:55
即由幾多天週期轉為幾多天呀?我由28天延長至35天

以前好準時係每個月某一日,之後變左由第一日到下個月嘅第一日都係around 23-27日左右

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

c.vieri 發表於 18-8-24 20:48

如果踏入50好有機會係,我同事52歲,同我講佢經期亂到七彩,有時兩個星期一次,有時五六個星期,但多數係早同短,偏偏佢超級鍾意去旅行同游水,搞到佢冇晒預算。

水晶宮

rose-mag 發表於 18-8-25 13:00
如果踏入50好有機會係,我同事52歲,同我講佢經期亂到七彩,有時兩個星期一次,有時五六個星期,但多數係 ...

我又未到50歲先擔心我記得我媽都係5x 打後,家姐都5x 中 仲準時、量多過我

男爵府

c.vieri 發表於 18-8-25 12:59
以前好準時係每個月某一日,之後變左由第一日到下個月嘅第一日都係around 23-27日左右
...

你就短了,我就長了

介不介意請問你幾歲開始出現變化呀?

水晶宮

活出彩虹 發表於 18-8-25 13:04
你就短了,我就長了

介不介意請問你幾歲開始出現變化呀?

應該4字頭左右開始,都3年有多啦

男爵府

c.vieri 發表於 18-8-25 13:05

你仍後生,我估應該不是更年期

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主

我46開始⋯現正未到五十已經停曬⋯要收始終都收

王國長老

c.vieri 發表於 18-8-24 21:05

有冇照下?可能係有肌瘤喎,4字頭又好似早咗D。

水晶宮

rose-mag 發表於 18-8-25 13:21

無照過,不過隔年有做婦科檢查咋

珊瑚宮

rose-mag 發表於 18-8-25 13:21

中醫話3字頭都有人在, 現代人少運動, 壓力大, 又多食垃圾食物

王國長老

c.vieri 發表於 18-8-24 21:24
無照過,不過隔年有做婦科檢查咋

我點解咁問係因為早兩年我又係M突然又密又多,兩星期一次都試過,當時有諗係咪提早更年期,去睇醫生,醫生都話冇可能,我太後生(查實醫生好鬼可愛,佢估少我10歲),同埋當時係每年驗身完一個月,冇任何問題。醫生寫紙俾我照超聲波,發現有個好細肌瘤喺子宮頸上少少,因為位置比較隱蔽,所以發現唔到,同埋之前都冇異樣,係有時按落有少少唔舒服,同埋M嚟得又多又密,醫生唔建議做手術,一來細,二來有機會遲D真係更年期會自然收,咁就唔需要搞咁多,而家係一直年年驗身。

王國長老

cbeyond 發表於 18-8-24 21:28
中醫話3字頭都有人在, 現代人少運動, 壓力大, 又多食垃圾食物

係,香港唔知點解個個而家咁早,我呢邊多數都係接近50或之後至出現。但有個個案係一個女人34歲就停,佢當時覺得冇仲好啦,費時煩,又因為當時移民冇耐,生活習慣加上壓力,到佢發現停晒已經係幾年後,去睇醫生都話冇啦,已經完全停經,好彩佢已經生咗一個女,本身佢想過生多個,但因為移民最初為生計唔敢諗住,後來想生都冇得生。

首頁

尾頁

跳至