母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我在17/8泵出來,即時放雪櫃,二星期很少開冰格因為不在家,今日直接由冰奶坐暖佢,發現好像都壞了,我分辨不出,我快返工,所以想儲奶,才幾星期d奶都不能keep到,我好不開心!
bb吃得多,我只有每日半夜起身泵奶才能儲奶。好難儲,但好像有陣粟味,不敢給bb飲,你們如何做的?

你們如何分辨奶無壞到?

剛發現其實無粟味,是so味,可能又有點雪櫃味!!如何是好呢

大宅

回覆樓主

冰奶是有一種不太好聞的味道,所以唔係個個BB飲冰奶

大宅

減齡達人勳章

回覆樓主

我聞過冰過幾日同冰過一個月嘅奶,酥嘅程度係唔一樣嘅,如果你怕睇下會唔會keep住冰新奶,同時用下d冰得耐d嘅奶,減低冰奶酥嘅程度

男爵府

回覆樓主:

是so味,的確不好聞。

別墅

northernstar 發表於 18-8-29 15:14
我在17/8泵出來,即時放雪櫃,二星期很少開冰格因為不在家,今日直接由冰奶坐暖佢,發現好像都壞了,我分辨 ...

我屋企雪櫃冰格好爆,所以淘咗個小冰櫃。本來想喺香港買,但D網購雪櫃嘅舖頭唔多睬我,又話要問行,叫我等下,等等下又無晒下文。最後我決定淘返個,又平又好。

大宅

冰奶應該放到約3個月, 應該無壞吧~
雖然有酥味, 我囡唔多鐘意, 但都有飲, 無問題~
有時老公幫我坐熱, 佢都話好難聞, 不過係咁的.

我番工後, 會先飲雪奶, 冰奶係後備, 番工前儲落的, 夠雪奶就不會用, 過期就用來沖涼

JD930    發表於 18-9-12 11:52

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

JacChong 發表於 18-8-31 09:08
我聞過冰過幾日同冰過一個月嘅奶,酥嘅程度係唔一樣嘅,如果你怕睇下會唔會keep住冰新奶,同時用下d冰得耐d ...

知道

大宅

goldenpineapple 發表於 18-9-8 05:21
我屋企雪櫃冰格好爆,所以淘咗個小冰櫃。本來想喺香港買,但D網購雪櫃嘅舖頭唔多睬我,又話要問行,叫我等 ...

請問你買了哪款小次櫃,可share link嗎?運回來要改插蘇嗎?

男爵府

Ship@@ 發表於 18-9-10 11:28
冰奶應該放到約3個月, 應該無壞吧~
雖然有酥味, 我囡唔多鐘意, 但都有飲, 無問題~
有時老公幫我坐熱, 佢都 ...

3個月應該係獨立冰櫃先得,正常家用雪櫃係5日

大宅

CS_HON 發表於 18-10-3 09:35
3個月應該係獨立冰櫃先得,正常家用雪櫃係5日

Reference:
https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/faq/breastfeeding/BFQA024.html

母乳存放在不同溫度下的時間有所不同:

• 新鮮擠出的母乳在室溫(24℃以下),可以保存8小時
  • 放於加了冰種的冰袋 (15℃以下),可保存24小時
  • 存放在雪櫃內的冷藏格 (2-4℃),則為5天。不要將母乳存放近雪櫃門,因為那裏溫度不穩定。如預計該瓶母乳在48小時內也不會使用,最好還是在擠出後10小時內,由冷藏格轉存於冰格
  • 如放於單門雪櫃的冰格,可保存2星期,雙門雪櫃的冰格,溫度低於攝氏-18 ℃,可放3個月
  • 放於獨立冷藏櫃溫度低於攝氏-20℃的可儲存6個月

男爵府

Ship@@ 發表於 18-10-3 12:19
Reference:
https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/faq/breastfeeding/BFQA024.html

我係根醫院做法,兩胎都係QE入過初生嬰兒病房,如果要送人奶去病房,飲用期限係,48小時雪奶,5日(60小時)冰奶

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊