跳至

首頁

尾頁

大宅

眼訓 發表於 18-9-21 23:28
唔係淨租間房,仲要提供廁所廚房㗎嘛。講到有獨立出口,即係有獨立廁所廚房甚至電錶,咁理論上應該係一早 ...

Mother-in-law suite ?! 哦! 原來香港第一代既長實劏房 - 外母房 就係咁來 :D
樓價狂飆,咁 mother-in-law suite 供應開始普及嗎? 咁要有埋泊車位先容易租得出?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

wrymoep 發表於 18-9-21 23:53
Mother-in-law suite ?! 哦! 原來香港第一代既長實劏房 - 外母房 就係咁來 :D
樓價狂飆,咁 mother-in-la ...

哦!繼“食物車”又學多個名!

美國有乜好?咪就係地多的是。呢度貴咪搬去第二度住囉,做咩要降低自己生活質素搵個3547嘅返來一齊住?。加州灣區樓價失控嘛,而家d人咪搬囉,搬去Nevada,Texas。係香港冇辦法先要越劏越細。其實道理一樣,錢就得咁多,睇你有咩條件去搞。

除非好恨好恨好需要好需要喺嗰度住嗰d人先會唸咁樣唸。其實咁樣做自古以來已經有。1900初,我呢度起咗好多樓高三層,每層間隔一樣嘅樓。一層自住兩層出租。有興趣可以睇吓 three decker嘅歷史。咪就係高樓大廈嘅前身。。。
你今日backup左未?

大宅

眼訓 發表於 18-9-22 00:05
哦!繼“食物車”又學多個名!

美國有乜好?咪就係地多的是。呢度貴咪搬去第二度住囉,做咩要降低自己生 ...

TX、SC、NC 呢D州最出名成日有颱風,成間屋摧毀左都唔知保險夠唔夠重新買過間

如果係 SC 讀書,我見到大部分中學排名都唔高,係咪果D州份中學生基本上無乜可能上到好大學?

公爵府

wrymoep 發表於 18-9-21 22:53
聽聞有人會選擇買果D由獨出入口 bedroom 既 house 分租,可以幫補繳 property tax! 有呢種設計既 house ...

呢種設計而家喺溫哥華非常流行,我有朋友係小型發展商,專門喺靚區收購舊屋,拆左再起新屋,佢過去幾年起嘅屋全部都係 basement 有獨立廚廁同出入口,方便出租,然後車房也變成另一個複式 apartment,一樣有獨立廚廁同出入口,屋主住主屋,basement 同車房屋可以分開租比兩戶人家。

以前車房係唔可以改建嘅,後來屋價越來越貴,好多後生嘅家庭 afford 唔到,於是市政府放寬左條例,希望咁樣可以比多 d 人可以住得起市區。我朋友話好多亞洲太空人家庭鍾意買呢 d 屋,租出去一來有 d 收入,二來呢 d 家庭通常都係阿媽帶住細路住喺度,有租客一齊住,佢地反而覺得安全感大 d,有咩事起碼有多個人幫手報警,又或者屋企有咩要整,男租客有時會仗義出手

美國都有呢種設計,獨立出入口嘅 basement 我唔係見好多,in-law suites 就見得多,通常係一間屋仔喺花園,同主屋分開,有獨立廚廁同出入口,有 d 甚至有獨立門牌號碼(我見過一間主屋係某街 x 號,in-law suite 係某街 x 1/2 號,好搞笑),而家好多 airbnb 就係屋主自己住主屋,然後出租間 in-law suite,或者 vice versa

公爵府

wrymoep 發表於 18-9-22 06:52
TX、SC、NC 呢D州最出名成日有颱風,成間屋摧毀左都唔知保險夠唔夠重新買過間

如果係 SC 讀書,我 ...

我諗嗰度嘅人世世代代住左咁耐,一定已經有一套有效嘅機制去應付天災,而且間屋摧毀左,唔係買過另一間,而係喺原地重建,價錢唔一樣,因為地已經喺度,只係比重建嘅錢。

至於讀書,又唔好太迷信名校同排名,叻嘅細路喺邊度都 shine,我早前先分享過,我有個表姐住喺 east bay,校區十分一般,但兩個仔女都出色,一個入史丹福,一個入 Cornell

公爵府

kkyyn 發表於 18-9-21 17:21
回覆 wrymoep 的帖子

真係吾知, 原來有 "property tax 可以用個人免稅額扣減", 咁那個州有呢?

hey 我搵到呢個,原來我住嘅 county 可以比低收入(年收入 $4 萬以下)嘅老人(61 歲以上)減免物業稅

https://www.kingcounty.gov/depts/assessor/TaxpayerAssistance/TaxRelief.aspx

你去搵下 NY/NJ 有冇類似嘅法例啦

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mugtaitai 發表於 18-9-21 17:59
呢種設計而家喺溫哥華非常流行,我有朋友係小型發展商,專門喺靚區收購舊屋,拆左再起新屋,佢過去幾年起 ...

呢種喺加州特別舊金山好普遍,我地呢度叫姻親,英文叫in-law,取個音近似,同埋以前好多人租個地庫(或車房改建加建一個單位)出去,好多都係唔合法,樓底唔夠高,未必有廚房,咁政府嚟查就會話係親戚(姻親)嚟住,通常呢D都係較黑較細,但相對租平,有D係有獨立門口出入(一般都係車房或後門出入),慢慢有人起屋時已起埋,跟足法例樓底夠高有廚廁,不過都係差一樣,冇兩個門口,消防法例都係符合唔到。

呢度分租係犯法,只有業主租一手,住客唔可以自己租完再出租,當然有人走法律漏洞,例如有人話係男女朋友合租,咁入面兩間房,一人一間,其實兩個完全冇關係嘅,業主保障自己的話就會只租一個住客,唔將兩個房分租,只要主要租客搬,另一個都要跟住搬,否則個單位吉咗一間房又只有一半租收入都幾煩,而且半個單位好難出租。

老人家有部份稅收減免架,但要睇個市嘅法例,如我呢度有D稅收係要業主俾,但如果業主已過退休年齡係可以填表豁免,如果唔主動填表,政府會照收。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

rose-mag 發表於 18-9-22 14:41
呢種喺加州特別舊金山好普遍,我地呢度叫姻親,英文叫in-law,取個音近似,同埋以前好多人租個地庫(或車 ...

而家溫哥華嗰 d 新屋就做得好正規,basement 有自然光,標準樓底高度,獨立廚廁同出入口。車房屋都係好正規,完全就係一間獨立屋仔,兩層,三房兩廁,700-800 呎,同主屋分開,有足夠 privacy,我去我朋友幾間屋睇過,真係幾唔錯,兩夫婦或者小家庭都夠住,我朋友嘅太太甚至話比佢寧願住呢間屋仔,容易執拾打理,好過住 5000 呎嘅主屋

子爵府

回覆 mugtaitai 的帖子

thx, jm, 我d英文水準無你們咁好,等我得閒Google translate 佢先明佢講什麼

子爵府

比我都吾想住咁大,1000尺已足夠

公爵府

kkyyn 發表於 18-9-22 17:30

比我都吾想住咁大,1000尺已足夠

住起來 4000 呎都嫌細,吸起塵來 400 呎都嫌大

大宅

回覆樓主:

我八卦問吓大家,有冇睇過Netflix套take the pills?

https://hk.thenewslens.com/article/103554

大宅

mugtaitai 發表於 18-9-22 09:59
呢種設計而家喺溫哥華非常流行,我有朋友係小型發展商,專門喺靚區收購舊屋,拆左再起新屋,佢過去幾年起 ...

我都有朋友講過 Vancouver 有果D in-law suite. 有個朋友話有間house 業主係中國人家庭,佢地將 in-law suite 租左俾一個南亞移民家庭,個租客男既日頭去返工,女既係ftm。 咁日頭個業主俾錢個女租客做家務、煮飯! 咁就可以係加拿大都享受到有家庸服務!

不過Vancouver 呢種屋唔平,要約 HKD 10mil 起標! 唔知加拿大其他省份流唔流行呢D in-law suite?

大宅

mugtaitai 發表於 18-9-22 10:19
我諗嗰度嘅人世世代代住左咁耐,一定已經有一套有效嘅機制去應付天災,而且間屋摧毀左,唔係買過另一間, ...

重新起過一間屋都唔平禾! 我有考慮過 EB-3去SC 整餅,不過要住 Greenville,校網一般! 而且擔心水災、颱風。 全球氣候暖化,出現威力巨大既颱風機會越來越高! 好難抉擇!

公爵府

kayeeian 發表於 18-9-23 14:31
我八卦問吓大家,有冇睇過Netflix套take the pills?

https://hk.thenewslens.com/article/103554

睇過。也介紹你睇一套 documentary “Race to Nowhere"。幾年前我喺阿仔學校睇過,也是探討現今 high school 學生的壓力,片中的其中一間高中正是矽谷一間明星中學

公爵府

wrymoep 發表於 18-9-23 14:58
我都有朋友講過 Vancouver 有果D in-law suite. 有個朋友話有間house 業主係中國人家庭,佢地將 in-law su ...

其他省份是否流行我就唔知了,我朋友起嘅屋全部都係溫哥華西區,本來就係豪宅區,d 屋全部都 C$4M 以上

其實而家溫哥華華人圈好流行請菲傭(所以香港嘅菲傭態度咁差,因為佢地其實睇唔起香港份工,一心只想搭路去加拿大),有 full time live-in,也有 part time

大宅

rose-mag 發表於 18-9-22 14:41
呢種喺加州特別舊金山好普遍,我地呢度叫姻親,英文叫in-law,取個音近似,同埋以前好多人租個地庫(或車房改建加建一個單位)出去,好多都係唔合法,樓底唔夠高,未必有廚房,咁政府嚟查就會話係親戚(姻親)嚟住,通常呢D都係較黑較細,但相對租平,有D係有獨立門口出入(一般都係車房或後門出入),慢慢有人起屋時已起埋,跟足法例樓底夠高有廚廁,不過都係差一樣,冇兩個門口,消防法例都係符合唔到。

舊金山係咪即係 SF ? SF 相對 LA治安好嗎? SF 係咪好潮濕好似香港咁D衫褲好易發霉?

但係係美國將間 in-law 外租可以唔報稅呃到政府嗎? 如果報稅又可以將間唔合消防規格既in-law 外租成功? 美國會計制度唔係好嚴謹嗎? D人咁容易出到蠱惑?

公爵府

wrymoep 發表於 18-9-23 15:03
重新起過一間屋都唔平禾! 我有考慮過 EB-3去SC 整餅,不過要住 Greenville,校網一般! 而且擔心水災、颱 ...

SC 就真係唔熟了,也從來冇諗過會去住...

EB-3 一定要去 SC 嗎?

大宅

mugtaitai 發表於 18-9-22 20:19
住起來 4000 呎都嫌細,吸起塵來 400 呎都嫌大

一語中的! 我之前講過果對美國退休夫婦寧願係香港租間細屋住都唔願返美國就係因為兩個人打理間屋好辛苦! 唔洗講其他,淨係拖地都攞左條老命! 係香港住400尺,仲有鐘點工幫手打理,可以享受退休生活!

不過無辦法喇! 香港通脹好似火箭咁飆! 唯有返美國再算。

大宅

mugtaitai 發表於 18-9-23 15:09
其他省份是否流行我就唔知了,我朋友起嘅屋全部都係溫哥華西區,本來就係豪宅區,d 屋全部都 C$4M 以上

...

住得起 C$4M house, 咁就應該無乜財政限制喇! 乜庸都請得起lu。

首頁

尾頁

跳至