自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

米貴呀(紅米糙米)食唔起,久不久食一次就得。
盡我一己之力,發放正能量!

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 沙沙 於 09-4-7 14:07 發表
我上個月中買左包三色米煮飯食...老公勁鐘意...可能夠鬆軟又唔太林..今個月入貨..老公指明要我買返呢隻米
三色米: 糙米, 紅米, 香米

我屋企通常 5 公斤白米+ 1公斤紅米,我囡細唔食得太硬!
以前 2個大人就 1 半半!

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 沙沙 於 09-4-7 02:15 PM 發表

召藥師..係呢..我上次去佰X見有隻..X廚..唔知係咪呢個名..出左三色米唔太貴..8公斤80幾..同平時食開金鳳差唔多咪買來試...妳平時食開邊隻米架

原來妳講已溝好個d,咁又唔算太貴。
我之前食過大包米金fung(太貴唔再買)、袋shu同金像,而家轉食真hong味,8公斤唔駛60蚊。
以前單買紅米糙米都唔係好貴,廿幾蚊2kg買一送一(2年前),而家4x-5x蚊先買到兩包,貴左一倍,買唔落手。

侯爵府

我買紅米, 糙米, 珍珠米, 香米, 4撈, 好好味

子爵府

我自已溝米,除了白、糙和紅外,我還會加燕麥米、野米和小米,我D小朋友已習慣了,真係好貴呀!不過好健康。
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我自己溝, 用珍珠米做 base, 仲加埋小米/quinoa/其他豆類, 連 1 yr bb 都係咁煲粥仔. 我覺得對健康真係好好.

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

咁你咪要用好大個米缸囉?

原帖由 Alexismama 於 09-4-7 14:23 發表
我買紅米, 糙米, 珍珠米, 香米, 4撈, 好好味

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 召藥師 於 09-4-7 14:20 發表

原來妳講已溝好個d,咁又唔算太貴。
我之前食過大包米金fung(太貴唔再買)、袋shu同金像,而家轉食真hong味,8公斤唔駛60蚊。
以前單買紅米糙米都唔係好貴,廿幾蚊2kg買一送一(2年前),而家4x-5x蚊先買到兩包,貴左一倍,買唔落手 ...

咁你地食完有冇出現問題呀?有次朋友溝左一袋,佢話我肥叫我試下,但食左第二餐就開始好多胃氣同屁屁,朋友話係糙米關係高纖喎食得多屙得多喎,不過我最難忍就係胃酸跟胃氣嘔出來,停左食就冇胃氣啦,所以包米又比返朋友law.

禁止訪問

超級版主

原帖由 沙沙 於 09-4-7 02:26 PM 發表

係啊, 我買溝好果D...分開買我見佢一包仔都成二十幾三十蚊..好少..咪買來試下..hong味..好唔好食..係咪超市無得買架...有時行過D..雜貨有米賣果D..都想試下..真係平好多..但又唔知有無問題..mouth: ...

叫真hong味,華x萬家有售。

hong=Hong Kong嘅Hong

禁止訪問

禁止訪問

超級版主

原帖由 chinatea 於 09-4-7 02:27 PM 發表

咁你地食完有冇出現問題呀?有次朋友溝左一袋,佢話我肥叫我試下,但食左第二餐就開始好多胃氣同屁屁,朋友話係糙米關係高纖喎食得多屙得多喎,不過我最難忍就係胃酸跟胃氣嘔出來,停左食就冇胃氣啦,所以包米又比返朋友la ...

我又冇呀,可能唔係餐餐食,又冇消化問題,加上我唔會落太重比例嘅紅米同糙米,仔女都接受到。

我其實喜歡用3色米或兩溝米煲粥多過煮飯,香過白米粥。

子爵府

原帖由 沙沙 於 09-4-7 14:28 發表

mouth:mouth:" /> 嘩..加多3樣..係咪真係好好食 我驚我試左..老公又叫我買..又無錢加咪..

好唔好食好個人,我D小朋友由細食到大緊係得啦!他們反而食白飯會唔習慣,話冇口感和唔知飽架。我同我老公有時都會間唔中食番餐白飯先安樂囉!
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

侯爵府

唔使, 香米同珍珠米撈埋一齊, 我個米缸10公斤, 糙米同紅米分別 用密封膠盒裝, 每包1-2公斤之嘛。

因為糙米同紅米都要浸, 所以分開放仲好。

原帖由 麟媽媽 於 09-4-7 14:27 發表
咁你咪要用好大個米缸囉?

超級版主

原帖由 沙沙 於 09-4-7 02:33 PM 發表

ic..咁好唔好味

不過不失喎!抵食!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我係雜貨鋪買紅米8/斤喎,而家都係自己溝,之前你超市買5色米,5x/5kg

首頁

尾頁

跳至