自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

bmuimami 發表於 18-9-2 22:30
避dse
我女升F6時,都走咗1x個,有啲諗住考都未必肯定有UGC大學offer,遲早都要走,不如早一年過去。
反而 ...

我就是覺得咁辛苦考入band1中學,如果DSE考得唔好,到時再走也不遲

珍珠宮

香港熊貓 發表於 18-9-2 22:21
見band 1走的人數比band 2;3 勁
band 1中學學生家境相對好D, 有多D資源幫仔女計劃外國升學好平常,
唔知樓主係唔係DSE考生, 會考年代一樣係咁,
升中四走一批, 會考前後又走一批(唔係拔尖)

水晶宮

香港熊貓 發表於 18-9-2 22:33
我就是覺得咁辛苦考入band1中學,如果DSE考得唔好,到時再走也不遲

計算啫
屋企支持到咪得囉
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

回覆樓主:

中五走去外國讀一年,然後 non jupus 報大學,條路容易同輕鬆好多,我識人甘做,入左中大。

琥珀宮

香港熊貓 發表於 18-9-2 22:28
你意思是如果在香港就考唔入神科?

我個人覺得,UK 讀AL比香港DSE較易考入神科。當然不是在香港就考唔入神科

身邊不少朋友仔女在UK 讀完中學考番入香港讀醫科(原本在香港成績都好,但不是學校內top學生)

我女也不是DSE,而是以non jupas 考入在神神地既科,我肯定佢若考DSE係一定入唔到 

珍珠宮

因為佢地目標唔係"咁辛苦考入band 1"

水晶宮

bmuimami 發表於 18-9-2 22:30
避dse
我女升F6時,都走咗1x個,有啲諗住考都未必肯定有UGC大學offer,遲早都要走,不如早一年過去。
反而 ...

Yes, 唔想博

大宅

木土土 發表於 18-9-2 22:45
我個人覺得,UK 讀AL比香港DSE較易考入神科。當然不是在香港就考唔入神科

身邊不少朋友仔女在UK 讀完中學 ...

但用A level 要比香港遲一年,值嗎?

子爵府

香港熊貓 發表於 18-9-2 22:03
就是為什麼呢?去外國並不比香港容易

確實外國比香港容易

水晶宮

香港熊貓 發表於 18-9-2 22:48

UK普通科三年畢業
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

觀點與角度問題

有人覺得值,得到家人支持咪go ahead 囉
最緊要enjoy 過程
最終結果咪一樣

大宅

bmuimami 發表於 18-9-2 22:51
UK普通科三年畢業

但他們用non jupas 考回香港計,就遲一年了

琥珀宮

你覺得唔值咪唔做,人地覺得值就做

珍珠宮

環保接龍勳章

香港熊貓 發表於 18-9-2 21:33
為什麼不讀完中六?怕DSE? 辛辛苦苦叫做考入一間比較好的中學,可惜嗎?
...

走嗰批多數冇信心考好DSE, 特別係中文科, 未必有信心攞到3, 不如早D走。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

琥珀宮

香港熊貓 發表於 18-9-2 22:53

大把人讀書一開始就做大仔大女遲一年開始讀書,即將來也是遲一年畢業,一世人流流長有排工作,遲一年真係no big deal!

禁止訪問

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

是旦LA, 人各有志!!! 值唔值邊有得計, 邊有得JUDGE!!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實去英國留學,最多係讀完中二去讀Y9,又或者讀完中三去讀Y10,去讀二年考英國會考GCSE,之後就到讀完中五去讀Y12考A level ,再唔係就用DSE成績考大學,如果有實力(成績同金錢上),理應去考A level然後考英國大學或經non jupas考返香港既大學著數好多。
一係讀完中三走,一係中五,同以前香港考會考同A level年代一樣。

水晶宮

香港熊貓 發表於 18-9-2 22:53

唔會人人non jupas到㗎咁易咩?
而且,一年啫又唔係多幾年!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

如果DSE考得唔好至走?到時太遲啦,亦去唔到好既大學,只可以將就讀foundation 課程先,無路可走。
識唔少人考入喇沙男拔呢D都中二三就走。

首頁
12345...6

尾頁

跳至