自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

男爵府

抺茶雪糕 發表於 18-9-6 11:37
我覺得唔知點解而家多咗啲大人,好似好憎小朋友,小朋友做任何野都係錯,都會令佢好火
...

大人唔教咪令到個細路黑人憎囉,好簡單

yiu_mimi    發表於 18-9-7 10:53

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Angelice-BeBe 發表於 18-9-5 19:30
我反而近期好怕有家長喺人來人往嘅樓梯到,拖住個幼兒行正中心位置,教數數字,行一步數一步,1...2...3... ...

兩睇啦,我個仔,唔數樓梯唔肯行架

子爵府

Carsonbb0800 發表於 18-9-6 15:06

吾教?要教小朋友吾可以落雨搭遮?你如果吾小心撞到人又係大人吾教?

伯爵府

我覺得唔知點解而家多咗啲大人,好似好憎小朋友,小朋友做任何野都係錯,都會令佢好火
...

同感
仲要做父母嘅,小朋友一扭計(有邊個小朋友真係完全唔扭計呢?)做乜都俾人話,鬧佢又話同佢鬥大聲無用、愈嚟愈嘈,氹佢又話太善良俾佢食住,俾糖、俾電話又話怪獸、ignore佢又話唔教,一有呢d post 就有好多育兒專家走出嚟話「我自己果個就從來都唔會咁咁咁」

男爵府

抺茶雪糕 發表於 18-9-6 15:31
吾教?要教小朋友吾可以落雨搭遮?你如果吾小心撞到人又係大人吾教?
...

你唔知點解我咪話你知囉,點解d細路做d野出黎會黑人憎囉,因為大人唔教由得佢係公眾地方騷擾人...落雨擔遮你唔整到人我理得你擔咩!我唔小心撞到人最起碼識道歉囉!

伯爵府

回覆樓主:

小朋友好細時,我當時做法係人多既地方就幫佢地遮埋或者叫佢地行開一邊同行快啲,無咩人既時候就一定要佢地自己拎番把遮,我覺得兩者都可行,不過要睇咩時候。

男爵府

spicymama 發表於 18-9-6 15:45
小朋友好細時,我當時做法係人多既地方就幫佢地遮埋或者叫佢地行開一邊同行快啲,無咩人既時候就一定要佢地 ...

明白,我都覺唔係人多時可以比細路拎遮...但係我遇到好多真係2、3歲單手拎住把遮,仲要係人多地方...根本佢地1隻手仔都唔夠力拎把遮...所以把遮實會鈄出去

男爵府

我明白如果趕返工繁忙時間見到D唔通氣既家長D小朋友係燥底,
不過如果人多地方就唔俾細路擔遮就好似霸道左D,
當然首先要個小朋友係正正經經咁擔遮,
而唔係一D玩嘢既小朋友特登將把遮周圍FING
如果個小朋友正經用, 有時可能唔小心整到你, 我又覺得情有可原

落雨擔遮好正常無分大人細路(正確使用情況下),
唔洗憎~ 而事實上大把大人擔遮仲衰過D小朋友

利申 : 落雨時會俾小朋友著雨褸就行得

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

Carsonbb0800 發表於 18-9-5 19:34
唔就人嘅應該佔小部分,唔會兜口兜面咁隊埋黎嘅
我可以回答你⋯⋯會!

仲要唔少這種人,大部分係女人

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

meimeitse 發表於 18-9-5 22:20
提外話,近期我係遇著d大人喺有瓦遮頭都要開遮,連行緊天橋同隧道一樣開,呢d都好討厭
...

我見過有人 開遮行入 百佳超市 內,
當時 百佳 企咗好多人係內避雨,外面落好大雨,

佢把遮仲要好濕,滴濕好多人,

比人鬧,仲要好串口⋯⋯

公爵府

2024年龍年勳章

iamthequeen 發表於 18-9-5 22:47
仲有按pw入屋苑,有好多父母會叫剛剛學緊1 to 10年紀嘅小朋友按「數字」,好似好得意咁大佬呀! ...

呢d情況,我會剷佢,阻住哂!
好心識做d,教小朋友番屋企教!

唔醒目,抵鬧!

水晶宮

spicymama 發表於 18-9-6 15:45
小朋友好細時,我當時做法係人多既地方就幫佢地遮埋或者叫佢地行開一邊同行快啲,無咩人既時候就一定要佢地 ...

我都係咁,囡返學我比佢擔,因為從屋企到學校都唔太多人行;但出街就免喇,人又多,又顧佢又顧2把遮,就算佢唔篤到人我都嫌阻街!

水晶宮

Carsonbb0800 發表於 18-9-5 20:39
好對唔住,真係冇...連小童遮我都未買過

我以為你啱啱生左添,咁狂燥

擔遮又比你鬧,行樓梯慢啲又比你鬧,你移民去火星應該冇人阻住你

水晶宮

momonicnic1107 發表於 18-9-5 22:54
落雨嘅話,我會幫我兩個小朋友著雨衣同水鞋,其實咁細個唔好話篤唔篤到人,佢哋未必咁有力支持撐住把遮咁長 ...

到時就有人話最憎細路在室內唔除雨衣整濕佢架啦 ,總之人地做乜都錯

大宅

Carsonbb0800 發表於 18-9-6 15:06

講得好

水晶宮

baby_chu 發表於 18-9-5 21:43

我擔遮我女著雨褸,我拖住佢行,都俾人話啊女件雨褸整濕佢 ...

宜家乜人都會比人鬧一餐,個個港人都燥底

公爵府

2024年龍年勳章

Carsonbb0800 發表於 18-9-6 15:42

我坐巴士、搭扶手電梯同餐廳食野,盡量唔企坐近有小朋友既地方!怕麻煩

有d家長自我中心,加上唔醒目,怕怕。

有次搭巴士,上層車頭小朋友大聲講野,有人殊左佢地3次,都未收聲,最後d人調位,仲話佢地痴線

水晶宮

...

我都覺

男爵府

BABA124 發表於 18-9-6 03:15
香港人壓力真大,小朋友唔可以公園玩scooter,滑梯唔可以掉(emoji)行,商場唔可以跑,公眾地方不可喧嘩,落 ...
講得實在太貼切,宜家香港小朋友係冇童年ga,出世冇耐就唔可以大叫大喊唔准跑唔准周身郁,所有細路應該要經歷嘅要做嘅都因為一句地方細會影响人而唔可以做,小朋友被調教到樣樣都唔敢試唔敢做因為驚俾人話冇家教,仲要將呢D歪理合理化,我相信全世界只有香港人係咁,係香港做小朋友真係好慘。

男爵府

靚寶 發表於 18-9-6 16:32
我以為你啱啱生左添,咁狂燥

擔遮又比你鬧,行樓梯慢啲又比你鬧,你移民去火星應該冇人阻 ...

你邊隻眼見到我鬧?憎就代表鬧

借問聲火星點移民呀?

首頁
34567...9

尾頁

跳至