自由講場

跳至

首頁
12345...26

尾頁

子爵府

婆婆可能做得好事多,山精都幫佢

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20180906/20493210

【本報訊】本周日偕丈夫在荃灣城門水塘行山時失蹤的81歲婆婆吳慕貞,救援人員經3天搜索無果,昨展開第4天搜救行動時,一名郊野公園護理員終在半閒亭附近山澗尋獲吳婆婆,當時婆婆雙腳浸於溪水中神態自若,並向發現她的漁護署人員招手,但她思緒混亂,記不起過去多天如何度過。吳婆婆丈夫稱日後行山時會更小心看顧妻子。
記者:翁鈺輝 黃麗英 溫瑞麟

現年81歲吳婆婆與83歲丈夫同住灣仔區,夫婦素有行山習慣,並多次到城門郊野公園行山,她獲救時身體有少許擦傷及感覺頭暈,經送院治理後已無大礙,留院期間因口渴,曾落床向護士要水飲,至傍晚6時她接受身體檢查後對記者稱:「我冇事,𠵱家幾好啊!」問她被困山中期間吃了甚麼,她卻答:「我買嘢食囉。」問她一個人被困山中是否害怕時,她答:「唔驚,有人跟住我,嗰啲人同我好熟㗎。」似記憶出現問題,惟問她會否再度行山,她不假思索便說:「仲會行山。」

吳婆婆的丈夫指妻子有少許擦傷及頭暈,要留院休息。劉漢權攝

吳婆婆日前偕丈夫在荃灣城門水塘一帶行山,在菠蘿壩失去蹤影。

夫稱日後會繼續行山

事發本周日(2日)下午3時,吳婆婆偕丈夫在荃灣城門水塘一帶行山,行至菠蘿壩時,丈夫因專心拍攝風景照,回頭找妻子卻不見她,打妻子手機她稱會自行回家。其後家人見吳婆婆徹夜未歸,手機又無人接聽,擔心她出意外,於翌日報警求助。警方接報聯同消防員、政府飛行服務隊直升機、民安隊及漁護署人員,連日在附近山頭進行陸空搜索,但無發現。
至昨晨9時,救援人員再上山搜索,其中一名參與搜索的漁護署郊野公園護理員,在搜尋至距半閒亭約10分鐘路程的一處山澗時,發現吳婆婆雙腳浸在溪水中向她招手說:「我喺度呀!」護理員並認出兩年前曾協助迷途的吳婆婆落山。警員問婆婆被困山中期間如何度過,她卻答:「我噚日同老公飲完茶就嚟咗呢度。」救護員將她送院治理。
吳婆婆的丈夫事後到醫院探望妻子,問到其妻失蹤期間去過甚麼地方及有否進食,他坦言不清楚,「佢(妻子)頭腦有啲混亂,都唔記得噚日前日嘅事」,但相信她有飲山水充飢。他又說吳婆婆記性麻麻,無檢查過是否患有認知障礙,但「佢認得人,識得鬧人、識得鬧我,身體ok」。
他又說,當日與妻子行山期間,因顧住拍照沒留意妻子走開,曾致電妻子手機「(彼此)有電話,但山上訊號麻麻,唔知佢行咗去邊」,但今次事件無阻他與妻子再行山,「日後會繼續行山,但會小心啲,唔會再顧住拍照,盡量不讓她獨自走遠」。

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

有。

我的老師入過。

另外,婆婆遇到的可能是山神/土地。

ic34    發表於 18-9-7 14:00

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

我信

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

信,世界咁大,人類知嘅嘢其實好少好少

緣份的天空    發表於 18-9-7 12:10

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

信呀。 幾日無食野,無理由咁精神。 可能唔知去左邊, 有得買野食。

珍珠宮

jasmineoj 發表於 18-9-6 17:24
婆婆可能做得好事多,山精都幫佢

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20180906/20493210 ...

婆婆個look 好nice 可能真係好人好事!

淨係兩個都8張野, 有伴相隨, 而經好sweet

幾多一係半途夫妻, 一係一個走先

平淡相伴到佬, 巳經係修來福份

chamomile    發表於 18-9-12 22:29
Chirley    發表於 18-9-11 10:54
BOBOKL    發表於 18-9-7 23:08
meow_day    發表於 18-9-7 18:13
ic34    發表於 18-9-7 14:01
hellohelloruby    發表於 18-9-7 12:04

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

信,婆婆福有攸歸

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

平安就好啦!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

找到婆婆便好了

子爵府

回覆樓主:

不過聽講城門水塘特别多呢啲

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

jasmineoj 發表於 18-9-6 18:19

傳說中的其中之一個 結界 的地方。

子爵府

回覆樓主

信!

伯爵府

jasmineoj 發表於 18-9-6 18:19

肯定係。。

子爵府

manfatcentre 發表於 18-9-6 18:24
肯定係。。

有經歷分享?

珍珠宮