0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb一個月大 本身食開illuma 但麻麻地 之後轉左食aptamil
想問有無bb食開呢隻奶粉,想知道好唔好
因為見比較小人講

男爵府

cookjes 發表於 18-9-7 15:16
Bb一個月大 本身食開illuma 但麻麻地 之後轉左食aptamil
因為見比較 ...

有個朋友同你一樣 ,出世開始食左幾個月illuma,皮膚濕疹超嚴重要睇醫生食藥搽好勁既藥膏,便便都好一般,醫生叫佢食aptamil,好似話蛋白水份有d唔同,我見個fd之後就一直喂呢隻喇
你既麻麻地係咩意思先? 唔係每日便便?奶粉營養大同小異,我建議唔好亂轉奶粉,除非好似我朋友咁,bb皮膚同便便都唔好,醫生先建議佢轉似指定牌子

大宅

kissapplegirl 發表於 18-9-7 15:37
有個朋友同你一樣 ,出世開始食左幾個月illuma,皮膚濕疹超嚴重要睇醫生食藥搽好勁既藥膏,便便都好一般, ...

Bb係食開人奶加奶粉
食人奶嗰餐就無問題 但係食奶粉就好抗拒唔肯食同食得好小 好似唔鍾意食咁 我都猶豫左好耐應唔應該轉奶粉
今日開始轉左aptamil 就好快食哂120ml

大宅

kissapplegirl 發表於 18-9-7 15:37
有個朋友同你一樣 ,出世開始食左幾個月illuma,皮膚濕疹超嚴重要睇醫生食藥搽好勁既藥膏,便便都好一般, ...

佢皮膚無大問題 便便一日一至兩次
係佢抗拒食奶粉但我又唔夠人奶比佢食全人奶

男爵府

cookjes 發表於 18-9-7 15:43
Bb係食開人奶加奶粉
食人奶嗰餐就無問題 但係食奶粉就好抗拒唔肯食同食得好小 好似唔鍾意食咁 我都猶豫左 ...

咁幾好呀,呢隻小人講可能因為呢度小打手啦,因為好明顯好多post都有人留言某牌子有母乳成分,BB腸胃好又話味道似人奶等等
留意岩岩轉左奶粉bb便便點樣

大宅

kissapplegirl 發表於 18-9-7 15:46
咁幾好呀,呢隻小人講可能因為呢度小打手啦,因為好明顯好多post都有人留言某牌子有母乳成分,BB腸胃好又 ...

知道 唔該你

男爵府

cookjes 發表於 18-9-7 15:45
佢皮膚無大問題 便便一日一至兩次
係佢抗拒食奶粉但我又唔夠人奶比佢食全人奶
...

你係泵媽? 一定要keep住每日既泵數,唔好減泵,減泵會跌奶量,多飲水,每日有2.5升就最好,我都係喂人奶,有一排唔夠奶但bb唔肯食奶粉,我明白係好想沮喪,試下泵完/埋身後用手擠清,幾日後好明顯多奶番

大宅

kissapplegirl 發表於 18-9-7 15:49
你係泵媽? 一定要keep住每日既泵數,唔好減泵,減泵會跌奶量,多飲水,每日有2.5升就最好,我都係喂人奶, ...

我係泵呀 已經飲好多水 通常泵兩衣先夠一餐(emoji)
想問如果轉奶粉係咪頭一日輕一餐 其他要食返舊奶粉再慢慢加個量?

男爵府

cookjes 發表於 18-9-7 15:57
我係泵呀 已經飲好多水 通常泵兩衣先夠一餐(emoji)
想問如果轉奶粉係咪頭一日輕一餐 其他要食返舊奶粉再慢 ...

每過1日就加多1餐奶粉

大宅

kissapplegirl 發表於 18-9-7 15:59
每過1日就加多1餐奶粉

唔該哂你既解答

禁止訪問

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

aptamil都幾多媽媽食架,其實好唔好你最主要都係睇你BB同隻奶粉夾唔夾,每個BB既情況都有出入架

大宅

cookjes 發表於 18-9-7 15:16
因為見比較 ...

我b出世時喺醫院係食atapmil 白金,所以出院後都照跟住食呢隻,食左廿幾日,而家每兩至三日有便便,健康院問過醫生話3日先有便便都係正常,我見啲便便唔係硬便,所以都覺得隻奶粉ok. 不過都係睇bb夾唔夾奶粉,隻隻奶粉都有自己標榜好既野,如果bb唔夾都無用,所以我一開始揀奶粉都係目標揀隻夾到既就算

大宅

回覆樓主:

我女一出世就係食Aptamil白金版,個時係2/3人奶,1/3奶粉,夾得唔錯,食到而家1歲都好中意,咁耐以來都係靚便便,金黃軟身,一日2~3次,冇乜舌胎又唔惹痰,我自己覺得好ok,不過奶香味比較勁,bb食慣左唔肯轉食第二隻,不過見佢食得唔錯就由佢一路食!

大宅

kissapplegirl 發表於 18-9-7 15:46
咁幾好呀,呢隻小人講可能因為呢度小打手啦,因為好明顯好多post都有人留言某牌子有母乳成分,BB腸胃好又 ...

個d reply好好笑,一有人問奶粉即撲出來話某某奶粉似人奶又唔甜之類,一睇就知打手,營造到好似好多人食咁,所以幾時都話唔好人講乜就信乜,要自己睇清楚!

別墅

我個女都係食理隻,係醫院時係食美素佳兒,我覺得 甜,所以我轉理隻,但我有個問題女女便便有好多粒粒,咁係咪消化唔到?

洋房

回覆樓主

我個女向醫院食安嬰兒,滿月後就幫佢轉呢隻,開頭都3日先一次便便,不過依家2個幾月,基本上每日都有一次便便,有時1日2次,便便都正常

複式洋房

mwsiipb2 發表於 18-9-9 11:33
唔會唔好,因為政府醫院都係用緊呢隻

想問下醫院用邊個包裝?因為我見到市面有幾種, 一種紙盒德國入口,一種紙盒冇寫邊度入口,白金版就鐵罐。另外我見aptamil 同牛欄牌個罐都有印住nutricia, 唔知兩個牌子有冇關

大宅

Chloe_Lam1876 發表於 18-9-14 08:35
想問下醫院用邊個包裝?因為我見到市面有幾種, 一種紙盒德國入口,一種紙盒冇寫邊度入口,白金版就鐵罐。 ...

上個月喺瑪嘉烈,係比白金果隻我阿b食.

大宅

twtw2017 發表於 18-9-14 10:55
上個月喺瑪嘉烈,係比白金果隻我阿b食.

原來間間唔同
我仔威爾斯食牛欄牌水奶

首頁

尾頁

跳至