自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27694593&extra=page%3D1&frombbs=1

大家好,我想在這裡分享一下一個小女孩因OK鏡出現的事故,作為家長希望大家可以更認真考慮是否使用Ortho–K這一產品。

家中小女孩於2018年4月,透過家人朋友介紹到相熟眼鏡店,找到專業視光師配戴Ortho–K角膜塑形隱形眼鏡。

小女孩正常使用,晚戴日除,每天早晚清理,但其實女孩已向家人表示很不舒服,但這種"un眼"實屬自然,所以在家人安撫下繼續使用。

到2018年7月下旬一天,女孩覺得眼睛變紅劇痛,即日求醫,醫生只認為是紅眼症,再過數天,女孩但覺劇痛難奈,再次求醫,被緊急轉介到專科,確診阿米巴變形蟲入眼,最少要住院3週,最壞情況是致盲。

住院期間,醫護人員都有問女孩為何要選擇OK鏡,並解釋因為其風險相當高,就算確實做好清潔,仍有風險,舉例說如果只是配戴一、二個月,當然風險會比較小,但OK鏡的使用是數以年計的,只要其中一天出現意外,便足以引發嚴重事故,更遑論要一名兒童長年使用而沒有任何疏失,理論上根本不何能,而且坊間其實有很多其他選擇,普遍如LASIK、LASEK和SMILE,其實風險並不會比OK鏡高。

現在女孩情況穩定了,但有機會留下永久性傷害。

還有最重要一點,OK鏡(Ortho–K角膜塑形隱形眼鏡)其實為矯視工具,屬健康消費品,並不是醫療程序,現時香港根本沒有監管,對比其他醫學療程類矯視,其實保障較少,萬一要追究亦有較多可行途徑。

在下在此po文,目的不是要追究云云,只希望各位大小朋友/家長,盡量避免關於Ortho–K的[又一單]。

大宅

我覺得好恐怖,本來我仲諗住考慮俾小朋友用OK 鏡,睇完呢篇文真係唔敢用

琥珀宮

亞豬媽媽 發表於 18-9-8 23:15
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27694593&extra=page%3D1&frombbs=1

大家好,我想在這裡 ...

「阿米巴變形蟲入眼」,戴普通con都有機會,不是OK lens獨有風險!

主要原因亦是Con清潔不當引致

男爵府

木土土 發表於 18-9-8 23:38

「阿米巴變形蟲入眼」,戴普通con都有機會,不是OK lens獨有 ...

認同,其實水喉水都有變形蟲,唔會因爲戴完鏡之後有,而且中大講果單陳小姐,已經係十幾年前果位。。。仲攞岀黎講做乜

子爵府

回覆樓主:

呢啲case,大人帶con唔清潔都會出事架!不過我覺得太細係唔應該有con,仲要過夜!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

大宅

木土土 發表於 18-9-8 23:38

「阿米巴變形蟲入眼」,戴普通con都有機會,不是OK lens獨有 ...
咁又係…咁調返轉睇,係咪其實連CON 都唔應該戴

琥珀宮

亞豬媽媽 發表於 18-9-9 21:30

出街就有風險被車撞倒,係咪連街都唔應該出

侯爵府

回覆樓主:

我自己就唔會比小朋友帶OK 鏡,要帶住訓覺,始終有風險

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

亞豬媽媽 發表於 18-9-9 21:30

所以戴即日,風險較低!
我初戴con時,是戴一個月嗰d,但每每約兩個禮拜,就算平日點清洗得乾淨,已會一戴上眼就眼痛,好焯眼,要即除!
之後轉one day, 已無事。
所以呢d要長戴過夜,真係唔敢比小朋友試

大宅

ckfamily 發表於 18-9-9 21:46
我自己就唔會比小朋友帶OK 鏡,要帶住訓覺,始終有風險
訓覺戴既話仲會有咩其他風險架?

大宅

foggyao 發表於 18-9-9 21:59
所以戴即日,風險較低!
我初戴con時,是戴一個月嗰d,但每每約兩個禮拜,就算平日點清洗得乾淨,已會一戴 ...
其實係咪點洗都唔會洗得乾淨架?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

又唔係當事人,點知清潔做得好唔好
學樓上話齋風險其實同隱形眼鏡一樣,點解有人唔發炎,有人要入院丫

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

亞豬媽媽 發表於 18-9-9 22:09
其實係咪點洗都唔會洗得乾淨架?

唔敢搏了。只用藥水清潔,照理沒問題,但點確定到雙手/器皿百分百乾淨呢? 除非每次用前用後,都大消毒雙手同器皿啫! 但日常生活都會快,點會咁用心丫!
仲有,長戴,咁清洗,除出戴入,你點確保無製造到裂痕,少少用眼觀察唔到的裂痕,也足以傷眼了!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

亞豬媽媽 發表於 18-9-9 22:05
訓覺戴既話仲會有咩其他風險架?

怕卒眼會刮傷角膜囉~

中大眼科係主張用亞托品眼葯水架!

不過市面上又真係用ok鏡多d!
放下自在

子爵府

foggyao 發表於 18-9-9 21:59
所以戴即日,風險較低!
我初戴con時,是戴一個月嗰d,但每每約兩個禮拜,就算平日點清洗得乾淨,已會一戴 ...

同你一樣, 一早已轉即棄!

男爵府

回覆樓主

我有朋友係眼科醫生,佢都唔建議戴Ok lens, 因為一旦出現副作用,後果可以好嚴重。
其實風險會比一般隱形眼鏡高,原因係OK lens 係硬鏡,容易刮損角膜,一旦發炎,會更加嚴重。
其次係配戴時間係晚上,就算唔舒服都可能因為太累而等到瞓醒先處理,令到細菌可以繁殖得更多,病情加深。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

謝謝分享

男爵府

回覆樓主

我仔都剛剛帶左2個月,請問樓主個小朋友幾多歲呀?

首頁

尾頁

跳至