母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請問一下大家,係咪各大商場都有育嬰室或哺乳室可以餵人奶呢?如果係餐廳用哺乳巾直接埋身餵人奶會唔會比人話架?

男爵府

常綠葉 發表於 18-9-11 14:21
想請問一下大家,係咪各大商場都有育嬰室或哺乳室可以餵人奶呢?如果係餐廳用哺乳巾直接埋身餵人奶會唔會比 ...

唔係每個商場都有,但較新既多數都有,不過未必設施好好/要等/要call人開門。茶餐廳快餐店果d我自己就唔會用巾餵,如果大既美式餐廳/酒樓果d都會用巾,老實講如果佢話你都算歧視!

別墅

想請問一下大家,係咪各大商場都有育嬰室或哺乳室可以餵人奶呢?如果係餐廳用哺乳巾直接埋身餵人奶會唔會比 ...

唔會,我都係用餵奶巾或風褸遮住餵,冇人理你嘅。

大宅

章魚妹妹 發表於 18-9-11 17:37
唔係每個商場都有,但較新既多數都有,不過未必設施好好/要等/要call人開門。茶餐廳快餐店果d我自己就唔會 ...

因為我見之前d新聞講到用巾餵人奶都會比d侍應話,所以有d擔心係街餵人奶問題。如果無育嬰室,係咪多數女廁格都會有換片板架呢?

大宅

JpAurora 發表於 18-9-11 17:48
唔會,我都係用餵奶巾或風褸遮住餵,冇人理你嘅。

明白,唔該曬。想問多句換片點解決呢?係咪各大商場都有換片板呢?感謝(emoji)(emoji)

複式洋房

回覆樓主

有餵奶巾都話?
我諗住有用巾邊度都冇乜所謂咋... 試過喺商場啲櫈同巴士用巾遮住照餵,冇人話我喎,不過如果有人話我我實小爆佢 XD

水晶宮

餵緊第二個B,兩胎都試過喺餐廳之類地方餵,從無試過被人話。就算真係有人話,咁又點?餵奶有咩問題?喺餐廳咖啡室餵其實有時好過育嬰室,因為唔使排隊等,又唔怕被人催。

男爵府

我係泵媽,我好多時會係餐廳邊食飯邊泵奶,慳好多時間,但唔好係譚仔/茶餐廳泵,因為坐位之間太逼太明顯
埋身同樣道理,我唔建議茶記

大宅

stewie_griffin 發表於 18-9-12 00:24
有餵奶巾都話?
我諗住有用巾邊度都冇乜所謂咋... 試過喺商場啲櫈同巴士用巾遮住照餵,冇人話我喎,不過如 ...

我睇新聞話渣,廢事係街同人嘈,一陣又比人拍片影相起底。而家好多無聊人架嘛⋯⋯

複式洋房

常綠葉 發表於 18-9-11 18:01
因為我見之前d新聞講到用巾餵人奶都會比d侍應話,所以有d擔心係街餵人奶問題。如果無育嬰室,係咪多數女廁 ...

我都係,但有時真係等唔到育嬰室,次次都要等勁耐有時遇到媽媽唔介意,就會share一間房(獨立育嬰室,好多都好大間)

大宅

zafinwong 發表於 18-9-12 15:03
我都係,但有時真係等唔到育嬰室,次次都要等勁耐有時遇到媽媽唔介意,就會share一間房(獨立育 ...

其實做乜要獨立育嬰室既?係外國一般係一大間房共用。其實餵餐奶最快30分鐘加埋換片掃風...有時BB餓起上黎真係話食就食,無得食會不斷咁喊...我唔介意用圍巾係街餵,係怕有d地方唔歡迎埋身餵母乳

複式洋房

常綠葉 發表於 18-9-12 17:26
其實做乜要獨立育嬰室既?係外國一般係一大間房共用。其實餵餐奶最快30分鐘加埋換片掃風...有時BB餓起上黎 ...

認同呀,但好多都是獨立室,無共用。因為未用得孭帶,通常要坐係道餵,但餐廳有啲講明唔俾餵。有啲就講明支持餵母乳既,好似麥當勞同牛陣個啲,有加入個個計劃既餐廳。

大宅

zafinwong 發表於 18-9-12 17:31
認同呀,但好多都是獨立室,無共用。因為未用得孭帶,通常要坐係道餵,但餐廳有啲講明唔俾餵。有啲就講明 ...

咁麥當當支持餵母乳都幾好喎⋯⋯咁多分店,又開得夜。都唔明某d餐廳做乜唔比人餵母乳,又唔會阻到其他人既。可能怕餵得耐,霸左個位/枱,咁人地都要做生意既...香港寸金尺土。

複式洋房

常綠葉 發表於 18-9-12 17:38
咁麥當當支持餵母乳都幾好喎⋯⋯咁多分店,又開得夜。都唔明某d餐廳做乜唔比人餵母乳,又唔會阻到其他人既 ...

係,試過有餐廳準備入坐,佢見到bb咁細,就講明餐廳唔可以餵人奶。

複式洋房

zafinwong 發表於 18-9-12 17:39
係,試過有餐廳準備入坐,佢見到bb咁細,就講明餐廳唔可以餵人奶。
...

可以開名嗎?我暫時未見過一早講明唔俾餵

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊