嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔22個月大,由一歲開始已經有少少便秘,不過呢幾個月開始。每次要去poopoo都喊得好勁,每次出晒汗,每次都痾30分鐘以上都痾唔到。最後如果痾到出黎的poopoo係可以長成20cm 同粗6cm直徑嘅屎。。所以佢好難痾。
平時每日已食好多生果,西柚,提子,橙,藍莓。少食香蕉。平食最愛食菜同瓜。早餐食麥皮,麵包,牛奶。

已睇左一次兒科醫生,佢開左塞屎眼嘅藥,都要第二日先痾到。而家食緊益生菌同通便藥,情況都冇好轉,好似仲嚴重左,成3日先一次。

已幫佢坐坐厠去,睇下容唔容易去poopoo.同埋見到d屎係跌落去係散同沉左落去。

請問大家嘅小朋友有冇曾經類似情況,可以點解決,有咩醫生介紹。

男爵府

煲幾次開奶茶,淡竹葉就可以解決

再遠可以食乳酪,同俾多d 菜蓉
RAHCEL1980 發表於 18-9-18 09:54
我仔22個月大,由一歲開始已經有少少便秘,不過呢幾個月開始。每次要去poopoo都喊得好勁,每次出晒汗,每次都痾 ...

Hello RAHCEL1980, 明白小朋友排便困難, 媽媽會好擔心。 佢中意食瓜菜同生果好好呀! BB 攝取足夠纖維,都要配合適量飲水才有助排便! 媽媽可以鼓勵小朋友飲足夠流質,包括,奶,水同湯水, 建議每日大約1.3L。 增加運動量, 多d同佢去公園玩, 跑下跳下, 打波、跑步,都可以促進腸道蠕動,有助排便架。小朋友肯唔肯飲水呀?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-9-19 17:38
Hello RAHCEL1980, 明白小朋友排便困難, 媽媽會好擔心。 佢中意食瓜菜同生果好好呀! BB 攝取足夠纖維,都 ...

佢肯飲水,但唔太多。應該冇1.3L

首頁

尾頁

跳至