跳至

首頁

尾頁

大宅

知道轉了校長 全年考試兩次 零測驗
想知道現在功課多唔多,學校谷唔谷?
對功課或上堂跟唔上既小朋友有特別幫助嗎?
全校普通話教授中文,是不是只有中文科,歷史科其他科都是普通話嗎?
謝謝解答(emoji)(emoji)

水晶宮

畀面勳章

colok 發表於 18-9-22 00:33
對功課或上堂跟唔上既小朋友有特 ...

小學只有四主科,中英數常,沒有歷史科的

大宅

colok 發表於 18-9-22 00:33
對功課或上堂跟唔上既小朋友有特 ...

我阿女剛入靈愛唸小一,暫時功課量還可以,一般都是四樣左右,星期五可能會多一點點,只要小朋友專心做,其實一小時內肯定可以完成。開學第二個月才開始有默書,好似每星期只默一次中或一次英。頭半年沒考試,下學期才有,低年班每年兩考,高年班則每年三考。

是普教中,只有中文堂用普通話。
每天臨放學的最後一堂是導修堂,讓學生在課室做功課。

大宅

hoishan2004 發表於 18-9-27 22:24
我阿女剛入靈愛唸小一,暫時功課量還可以,一般都是四樣左右,星期五可能會多一點點,只要小朋友專心做, ...

謝謝解答
普通話教授小朋友難嗎?
導修堂是一小時或是兩小時?

大宅

colok 發表於 18-9-28 09:27
謝謝解答
普通話教授小朋友難嗎?
導修堂是一小時或是兩小時?

小朋友的語言能力很利害,不用擔心!我阿女原本不懂普通話,但開學到現在不足一個月,已能用普通話讀課文(當然課文只得幾行),阿女說,堂上老師如見同學不明白,會用少少廣東話解釋。
導修只有35分鐘。

大宅

回覆樓主:

唔好意思,請問家長靈愛係普教小咩?唔係粵教小咩?

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

earthayan19 發表於 19-8-20 17:22
唔好意思,請問家長靈愛係普教小咩?唔係粵教小咩?

係普教小

首頁

尾頁

跳至