夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

结婚後未感受到他關心我。我病發話去醫院,他説我緊張,到醫院要急救。吃了多年的藥,得一種,他竟問那些藥是甚麼、是誰的。

他婚後從未返工,自僱,每天游手好閒。8成以上的家用、供書教學的錢都是我出,從不幫忙孩子功課,我每天由早做到晚,身體支持不住。

他只顧他的家人,我們已沒有溝通,分房多年,我無時無刻都想離婚,但小朋友很大反應,只怕影響他們。覺得自己有情緒病,是否應該放下?

大宅

roundabout 發表於 18-9-29 00:48
结婚後未感受到他關心我。我病發話去醫院,他説我緊張,到醫院要急救。吃了多年的藥,得一種,他竟問那些藥 ...

垃圾一件, 快啲掉, 小朋友幾大, 可能灌輸給佢地知爸媽再不能一起生活嗎? 如果不可, 樓主先去睇吓醫生, 處理好自已的情緒病,放吓這件垃圾,視而不見, 好好教導子女, 自已儲蓄資金,保護日後生活, 收集多一點正據正明c6 沒有付出金錢養家, 待日後爭撫養權。

加油哦

伯爵府

结婚後未感受到他關心我。我病發話去醫院,他説我緊張,到醫院要急救。吃了多年的藥,得一種,他竟問那些藥 ...

小朋友有幾大?同小朋友好好溝通下

子爵府

為何會咁伏? 當年就是欣賞他的才華? 婚後才計劃生小朋友?
小朋友多大, 先顧好自己才顧小朋友吧, 小朋友慢慢大會懂的. 自己唔掂怎照顧小朋友? 有沒有家人支持?

子爵府

回覆樓主:

其實小孩咁大反應
會唔會佢都有做好爸爸角色
似全職爸爸?

翡翠宮

當年點結得成婚? 仲要生埋仔?
小朋友對咩都好大反應, 唔見左玩具都喊3個鐘
分左手你地都係父母, 先照顧好自己內外先可照顧好細路
唔好睇得分手咁大件事.

洋房

你一向要返工,咁細路係邊個湊?

大宅

唔好再養佢啦, 廢物一件你辛苦搵返來的錢只供你和小朋友生活, 佢冇錢食飯自然要做野

侯爵府

回覆樓主:

離婚,絕不會對小朋友做成影響架。架硬一齊先係最大影響,同小朋友講:做人最緊要係有骨氣,單親都可以好快樂。反而,如果做好母親的本份,會影響到仔女大個成為堅強有承擔的人。
如果唔離婚,到仔女大個,反而會怪點解媽咪唔早d離婚。

子爵府

回覆樓主:

是一早要放下的

大宅

未結婚時都覺得佢上進。但一次一次失敗,他已放棄自己。我出錢請工人,重照顧埋佢阿媽。我好累,好累。每次同小朋友講要離婚,他們情緒激動。我跟本可以自己養小朋友。我不想他們痛苦,但自己則痛苦不已!

男爵府

roundabout 發表於 18-10-4 18:06
未結婚時都覺得佢上進。但一次一次失敗,他已放棄自己。我出錢請工人,重照顧埋佢阿媽。我好累,好累。每次 ...

我都識得一個咁既case, 個男人婚前ok, 點知婚後話創業, 失敗了, 就終日係屋企無所事事, 仔都唔湊。結果當然係離婚。
如果你已經頂唔順。離婚吧。
人生苦短, 你唔決斷啲, 下半世都會痛苦。
小朋友唔明白, 慢慢解釋比佢地聽, 爸媽不能在一起了, 但還是你們的爸媽。佢地遲早會明白的。

水晶宮

回覆樓主:

點解要同小朋友講離婚? 大人的感情自己解決!想真d,女人決定左的事情就會去做與小朋友大細無關

佢自僱人士,有收入嗎?佢結婚後1蚊都冇為個家付出定比例上唔夠你多?

複式洋房

世上有好多女人為左仔女斷送自己一生嘅幸福, 你生佢地養佢地已經係莫大嘅恩典, 為左你自己, 離開啦。

複式洋房

回覆樓主:

早走早著,放過自己啦!唔洗同小朋友討論呢d野架,呢d係大人既事黎。

子爵府

未結婚時都覺得佢上進。但一次一次失敗,他已放棄自己。我出錢請工人,重照顧埋佢阿媽。我好累,好累。每次 ...

子女幾大?
若離婚佢哋擔心啲咩?
我覺得子女想法都要關心,慢慢傾,傾深入啲,等佢哋明白多啲,或者最後佢哋都會認為離都好過媽媽咁苦
又或者,佢哋會講到點解想要爸爸,咁你可睇吓子女眼中爸爸係點,會唔會因此無咁討厭佢

伯爵府

回覆樓主:

婚前都無工返? 失業定唔打算返工?

伯爵府

2024年龍年勳章

小朋友幾多歲?
離婚佢哋以為不會再見到爸爸吧?
你有冇講清楚?

首頁

尾頁

跳至