自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

只係二年班,範圍也不是多,十零個詞語,再加幾句課文,認字量唔差,但默寫真係唔太得,已經用四色筆同佢一齊拆部件,作到故仔就作故仔幫助記憶,除咗重覆溫,已無計可施... 英文好少少,3日搞得掂,但一個星期中默一個星期英默,溫默書無間斷咁

大宅

feifei_baby 發表於 18-10-1 10:55
只係二年班,範圍也不是多,十零個詞語,再加幾句課文,認字量唔差,但默寫真係唔太得,已經用四色筆同佢一 ...

要令短暫記憶變為了長期記憶或重複性記憶...暫時個人經驗...一係抄寫, 一係佢自己記的...我幫佢既聯想, 通通短暫, 過2日再問冇左

大宅

真係好chur! 有些學校是一個星期有齊中英默!仲chur!

男爵府

只係二年班,範圍也不是多,十零個詞語,再加幾句課文,認字量唔差,但默寫真係唔太得,已經用四色筆同佢一 ...

我仔小時候也差不多,到了p5 p6 英默就温少一兩日也ok. 後來和一個和我仔差不多名次的mom熟左, 傾開佢仔中默從小到大也要温四五次, 但她仔和一個級三的小朋友很熟,有一次那媽媽見到那小朋友一邊拍籃球,一邊聽歌,一邊温默書,望幾下就話ok跟住去打機, 從不看课外書的,但最後中默又100分....因此我和那媽媽都接受了“資質”這個無可奈何的現實...

男爵府

我囡一,二年級時,我同你一樣,每次默書,我用電腦拆字,吾同顏色咁拆,後來我發覺,一個字:eg(岸)我叫囡自己拆比我睇,佢答我:「我游水見到座山,前面有個野遮住「厂),然後我件衫上岸,太陽好曬,件衫「干」咗,佢就默咗個「岸」字,以前出只自己死拆字出來,覺得佢實明,依家連英文我都係咁叫佢拆,依家咁好好多,之前我哋一星期中,英文,根本完全喘唔到氣,個個星期係咁溫習。你又試一試吓(emoji)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

完全明白我咪就係一個文字一個故事代表囉
大大下會好d,加油啊!

公爵府

shan1016hk 發表於 18-10-1 11:21
我囡一,二年級時,我同你一樣,每次默書,我用電腦拆字,吾同顏色咁拆,後來我發覺,一個字:eg(岸)我叫 ...

我已經有咁做,部件有拆,故仔有講:「忙」就係忙到個心死亡之類,自問已經好有創意咁教,但仍然花好多時間喺默書度...

侯爵府

係咪幼稚園讀專攻英文既學校?
我見我身邊讀國際幼稚園既小朋友,大部份上小學中文都比較吃力。

男爵府

feifei_baby 發表於 18-10-1 11:31
我已經有咁做,部件有拆,故仔有講:「忙」就係忙到個心死亡之類,自問已經好有創意咁教,但仍然花好多時 ...

我仔和那mom個仔都有一個共通點, 有D字可以第一次默啱,第二次再默就錯 所以搞掂完一D又到另一D, 最後咪要温三、四才ok

wcpcelia    發表於 18-10-2 11:29

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章

Wongmendy 發表於 18-10-1 11:13
真係好chur! 有些學校是一個星期有齊中英默!仲chur!

我都啱啱想咁講

公爵府

ilikethis2005 發表於 18-10-1 11:33
係咪幼稚園讀專攻英文既學校?
我見我身邊讀國際幼稚園既小朋友,大部份上小學中文都比較吃力。
...

係... 但中文方面其實一啲都唔淺,中文抄嘅字詞唔淺,又有重組句子、閱讀理解,我果時擔心中文差,有額外同佢認字,長期伴讀,所以到小學中文科唔太差,只係默寫方面比較困難...

侯爵府

小二,上星期五英默完,明天又中默了
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

水晶宮

合格便可,慢慢温…其實默書計考試分?

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

加油!

琥珀宮

情況似我細女,學校係初上小二時為佢作評估,被評為讀寫障礙邊緣,佢係默6次都可以拎60幾。學校係三年級時幫佢,故事性去記,分數提昇咗,當年真係激到反白眼,但後來接受咗,60幾都好,盡力就算數,佢又唔係有心作對,放過自己。

公爵府

brother4 發表於 18-10-1 12:28
合格便可,慢慢温…其實默書計考試分?

默書全部計考試分,本身計唔計都唔係最重要,始終默寫字量仲影響咗其他,識寫嘅字少,作文成日別字錯字,常識科都容易錯...

公爵府

SandyKL 發表於 18-10-1 13:42
情況似我細女,學校係初上小二時為佢作評估,被評為讀寫障礙邊緣,佢係默6次都可以拎60幾。學校係三年級時 ...

阿女應該唔係讀寫障礙,佢默6次係可以100分的,只係花太多時間喺默書呢件事上了

wcpcelia    發表於 18-10-2 11:29

首頁

尾頁

跳至