嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我b 9個月人仔,但發現好多野都敏感,美素奶粉,思敏兒,南瓜,粟米都敏感!
想問下 bb 大個左仲會唔會對尼啲敏感

大宅

tingtingli 發表於 18-10-6 23:54
我b 9個月人仔,但發現好多野都敏感,美素奶粉,思敏兒,南瓜,粟米都敏感!
想問下 bb 大個左仲會唔會對尼 ...

今日試雅培豆奶粉都出紅疹!
救命!可以點做?就黎無人奶啦!

回覆 tingtingli 的帖子

Hi tingtingli,敏感係指免疫系統將本來無害嘅物質當成有害引發過敏反應,常見致敏源包括: 高蛋白質食物(牛/豆奶、肉、海鮮) 、昆蟲、化學物、塵蟎、花粉,部份小朋友大左免疫系統叻D會少左敏感反應架! 媽媽有冇同BB睇醫生?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-10-10 13:03

Hi tingtingli,敏感係指免疫系統將本來無害嘅物質當成有害引發過敏反應,常見 ...

醫生就話要再睇下,完全比唔到答案要點做!我想同佢去做食物測試,但又有好多種類,唔知做邊個測試對bb好啲

禁止訪問

大宅

cheungnk99 發表於 18-10-10 15:46

會唔會咁多都敏感。。。係咪你以為咋

唔係我以為架,食南瓜同粟米粥,塊面會紅晒,美素會出好多紅粒,好似比蚊針咁!思敏兒飲少少,個咀紅晒兼卒眼(痕),煲瑤柱粥仲衰,成身出紅點,連耳仔都痕,係咁掹耳仔

要搵出引起BB致源的確需要時,媽媽可以向醫護了解食物測試詳情,建議媽媽做食物日記記錄低BB對唔同食物出現敏感嘅症狀/持續時間,每次只試一種新食材,份量要由少開始,連續食3-7日,觀察BB食完有無敏感反應。媽媽可以參考香港過敏協會提資料:
http://www.allergyhk.org/?p=529

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至