懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我照m既最後一日計 就應該係6,7週,但睇完醫生後,佢話我大概係4週左右,其實係點連計架? 我唔明呀

同埋呢排個口好乾好苦 好似飲幾多水都唔夠咁

男爵府

回覆樓主:

排卵唔準就計胎size。
而家醫生應該係度胎囊 size。
遲一兩星期再照,就可以知個胎追唔追得返你嘅m期,定係你排卵期真係遲咗。
唔駛擔心住,遲少少再照睇下...
我就排卵遲,所以預產期跟胎 size,比 m 期細兩週幾。

子爵府

janice_love 發表於 18-10-7 00:10
我照m既最後一日計 就應該係6,7週,但睇完醫生後,佢話我大概係4週左右,其實係點連計架? 我唔明呀:questi ...

用最後一次m嘅第一日計,
但醫生可能用胎嘅size計

伯爵府

我照m既最後一日計 就應該係6,7週,但睇完醫生後,佢話我大概係4週左右,其實係點連計架? 我唔明呀:questi ...

如果M準而週期28日,用經期第一日計,大概4週即受孕約2星期,通常預產期是受孕後38星期。用LMP計就是40週了。
37週就當足月,最遲41週要出世。

男爵府

ipcs 發表於 18-10-7 00:54

如果M準而週期28日,用經期第一日計,大概4週即受孕約2星期, ...

但我好肯定我嘅受孕日子,而我預產期係 exactly 受孕日嘅 40wk 後(醫生用胎size計)。
到而家 bb 都只係偏細3日。
即係我好大機會會早兩星期生?

伯爵府

小驚 發表於 18-10-7 01:06
但我好肯定我嘅受孕日子,而我預產期係 exactly 受孕日嘅 40wk 後(醫生用胎size計)。
到而家 bb ...

胎大小跟幾時生得又好似無乜關係

男爵府

ipcs 發表於 18-10-7 03:29
胎大小跟幾時生得又好似無乜關係

因為你話受孕後 38週就係真正預產期嘛

伯爵府

小驚 發表於 18-10-7 03:30
因為你話受孕後 38週就係真正預產期嘛

係呀,有人個胎偏大,有人偏細。只係預產期,無人知道真正邊日出得嚟。

男爵府

ipcs 發表於 18-10-7 03:34
係呀,有人個胎偏大,有人偏細。只係預產期,無人知道真正邊日出得嚟。
...

其實政府醫院最後都係用度頸皮時量度嘅胎尺寸嚟做預產期指標。
咩 Last M 都唔會理。

大宅

ipcs 發表於 18-10-7 00:54

如果M準而週期28日,用經期第一日計,大概4週即受孕約2星期, ...

因為我last m 既第一日係8月12, m既週期大概係33日左右,上星期睇醫生,醫生話睇size 應該4週左一,所以我計極都唔明~

伯爵府

janice_love 發表於 18-10-7 15:29
因為我last m 既第一日係8月12, m既週期大概係33日左右,上星期睇醫生,醫生話睇size 應該4週左一,所以我 ...

如果你今個cycle都是33日,本來9月14日係你本來會嚟M嘅Day 1,如果懷孕,我會計due day是4w,今日你應該7w2左右喇喎,點會上星期才4w?除非你遲左2w先排卵。

大宅

ipcs 發表於 18-10-7 15:41
如果你今個cycle都是33日,本來9月14日係你本來會嚟M嘅Day 1,如果懷孕,我會計due day是4w,今日你應該7w ...

係囉 我都好奇怪 醫生話除左係遲 咁就搞到全部野都遲wor 但我多數m 都係30幾日 我都唔識計咩叫遲定唔遲 我上星期去照 照到粒好細既胎胞 醫生叫下星期返去到再覆診

伯爵府

janice_love 發表於 18-10-7 15:45
係囉 我都好奇怪 醫生話除左係遲 咁就搞到全部野都遲wor 但我多數m 都係30幾日 我都唔識計咩叫遲定唔遲 我 ...

你應該無check排卵啦,我有check住,所以我會知大約幾時係dd即係4w,到照閃閃時都與我計出嚟嘅相差不遠。

大宅

ipcs 發表於 18-10-7 15:47
你應該無check排卵啦,我有check住,所以我會知大約幾時係dd即係4w,到照閃閃時都與我計出嚟嘅相差不遠。
...

無呀 我只係有mark 低 M期
因為我9月1x號驗左次 係見唔到有線既 之後10月頭再驗就見到有線 之後先約醫生睇

而家一日未照到閃閃 個心都仲未定

但呢排我就好易眼訓 口乾同有d 口苦

如果遲排 有無話幾時先照到閃閃架?

伯爵府

janice_love 發表於 18-10-7 15:51
因為我9月1x號驗左次 係見唔到有線既 之後10月頭再驗就見到有線 之後先約醫生 ...

如果上星期4w,今星期就5w,再過多2至3星期就照到閃閃。

大宅

ipcs 發表於 18-10-7 15:54
如果上星期4w,今星期就5w,再過多2至3星期就照到閃閃。

等閃閃既時間真係過得好慢呀 第一胎 之後又試過xx左一次 個心情真係唔識形容 感覺仲未係好真實

伯爵府

你幾時黎M,醫生就計到嘅

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我就以M期計,亦有準媽媽以醫生計算胎兒大細計。

大宅

haha748494 發表於 18-10-11 23:28
我就以M期計,亦有準媽媽以醫生計算胎兒大細計。

我就係了,第一次睇醫生計M期係1月19,然後到度頸皮發覺BBsize已經超過初期度頸皮size,推前預產期到13號!差不多早一個禮拜,即係我黎M嗰日已經開始幾第一週。好奇怪!我第一胎都唔係咁!

男爵府

janice_love 發表於 18-10-7 15:51
因為我9月1x號驗左次 係見唔到有線既 之後10月頭再驗就見到有線 之後先約醫生 ...

我本身多囊,m唔準
我中醫師用排卵幫我計,就4-5w左右
醫生幫我照,話未見到喎,驗血指數就似5w

我同你一樣,易眼訓,口乾,不過我仲有唔餓得,一餓得耐就暈,坐得耐腰舊患就痛

我感覺同你一樣,好唔真實

首頁

尾頁

跳至