嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

依家有部分已經結蕉,不過越黎越大達。
飲完奶有用水抹下,
請問仲可以點做?
bb 有g6pd,謝謝幫忙 (emoji)

複式洋房

應該係口水疹,我仔都係呀!好耐都未好,好頭痕

回覆 Janecc22 的帖子

Hi Janecc22 ,BB皮膚幼嫩,因為食奶/流口水/回奶,下巴位置會容易處於潮濕狀態,刺激到/摩擦住下巴皮膚,都可能令皮膚出現紅色一撻撻,甚至有粒粒。平時媽媽有冇同BB做保濕? 面上/身體有冇其他位置有相同情況?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

禁止訪問

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-10-10 12:32
回覆 Janecc22 的帖子

Hi Janecc22 ,BB皮膚幼嫩,因為食奶/流口水/回奶,下巴位置會容易處於潮濕狀態, ...

無做保濕,因為佢依家成日食手指,驚佢食埋d cream 落肚,如果係咁請問茶bb潤膚油得唔得?
Janecc22 發表於 18-10-10 15:50
無做保濕,因為佢依家成日食手指,驚佢食埋d cream 落肚,如果係咁請問茶bb潤膚油得唔得?
...

媽媽用橄欖油、椰子油,或者成份天然cream都OK,薄薄搽完再輕輕按摩可以幫助皮膚吸收架。BB食手指係索自己身體嘅一個行為,盡量保持佢手仔清潔,避免微菌從口入呀

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-10-11 13:06
媽媽用橄欖油、椰子油,或者成份天然cream都OK,薄薄搽完再輕輕按摩可以幫助皮膚吸收架。BB食手指係索自己 ...

好的,我試下先,thank you

大宅

虎到金來勳章

我有同佢搽petite planxx支cream做保濕, 依隻吸收得幾快唔怕佢會食到

首頁

尾頁

跳至