懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題!唔知大家有無飲開媽媽奶和魚湯?

男爵府

love_bbbabe 發表於 18-10-10 11:03
如題!唔知大家有無飲開媽媽奶和魚湯?

如果開刀生完幾天不要飲 第一未上奶 第二會影響個傷口 仲有雞蛋 第二周開始好D

回覆 love_bbbabe 的帖子

Hi love_bbbabe ,媽媽生產完補充水分好重要,加上產後身體機能未完全恢復,以清淡易消化和高營養既湯水,魚湯、雞湯(去皮)、瘦肉湯、牛奶都好多媽媽飲,可以為母乳提供充足夠水份,豐富蛋白質對傷口愈合亦好重耍。傷口仲痛嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

koalalee88 發表於 18-10-10 12:45
如果開刀生完幾天不要飲 第一未上奶 第二會影響個傷口 仲有雞蛋 第二周開始好D
...

生完第8日,唔知可否飲呢

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-10-10 13:14

Hi love_bbbabe ,媽媽生產完補充水分好重要,加上產後身體機能未完全恢復,以 ...

傷口仲痛,今日係開刀第8日

男爵府

love_bbbabe 發表於 18-10-10 13:43
生完第8日,唔知可否飲呢

我就系第八日開始飲

大宅

koalalee88 發表於 18-10-10 14:16
我就系第八日開始飲

照飲魚湯嗎?驚唔驚生肉芽?

男爵府

love_bbbabe 發表於 18-10-10 16:03
照飲魚湯嗎?驚唔驚生肉芽?

石崇魚淮山蓮子南棗

一般傷口會係1-2星期左右癒合,媽媽可以配戴束腹帶固定開刀傷口,有助傷口復元外,亦可幫助媽媽支持背部同腹部嘅肌肉,減輕腰部嘅負擔。子宮按摩可以幫助子宮復原及惡露排出,對媽媽身體復元都有幫助,媽媽清楚按摩方法嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-10-11 14:43

一般傷口會係1-2星期左右癒合,媽媽可以配戴束腹帶固定開刀傷口,有助傷口復元外 ...

可以講下按摩方法嗎?

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-10-11 14:43

一般傷口會係1-2星期左右癒合,媽媽可以配戴束腹帶固定開刀傷口,有助傷口復元外 ...

我也想知道
回覆 tapioca110 的帖子

Hi tapioca110 SweetieBaby ,產後媽媽可以平躺係床上做子宮按摩,用手放係肚臍附近搵到一個似波嘅物體(子宮底)做按摩,觸壓時子宮一般係鬆軟,用手掌稍加施力係子宮位置作環形輕柔按摩加速子宮收縮,媽媽按返子宮的軟、硬程度決定按摩次數及時間長短,按摩至子宮成硬球狀,子宮變硬代表收縮良好。自然產後可以即時按,剖腹產就最好3-7日後按以免傷口疼痛,留意產後兩星期左右子宮底會下降至媽媽盆腔位置,再觸摸唔到架。BB幾大呀?

首頁

尾頁

跳至