自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實呢套電影上之前我一直都有留意開以前都有睇過"導盲犬小Q"同"秋田犬八千",但極少有本地製作係同寵物有關因為在商言商呢d題材無利可圖

聽講呢套戲其實本來都差d拍唔成因為個製作費得果40萬同埋無咩電影院肯上冷門電影。不過係我角度就覺得呢套電影好岩放假同小朋友一齊睇同順手教曉佢第日唔好亂買寵物同唔洗咁驚流浪狗因為佢地其實係弱勢既一群。有無JM已經睇左優先場可以share下?
雖然套戲入面有我唔係咁鍾意的阿BOB,不過佢聲稱自己只係收車馬費義拍,都值得一讚ge

附上電影trailer一條:

https://www.youtube.com/watch?v=3xb4q8g_a8o

別墅

唔係狗奴,但支持有教育意義的小品製作,幫推

子爵府

未睇但上網立左下影評有一句講得好: 你有權唔鍾意流浪貓狗,但千其唔好趕絕佢地

子爵府

呢個檔期上都可以嘅.....除左發哥<無雙>之外就係傳統marvel大製作電影<毒魔>都未必會咁快迫呢套野落畫

大宅

heyou 發表於 18-10-11 11:10
其實呢套電影上之前我一直都有留意開,以前都有睇過"導盲犬小Q"同"秋田犬八千",但極少有本地製作係同寵物 ...

good呀

大宅

heyou 發表於 18-10-11 11:10
其實呢套電影上之前我一直都有留意開,以前都有睇過"導盲犬小Q"同"秋田犬八千",但極少有本地製作係同寵物 ...

會帶埋小朋友一齊入場睇多謝推介

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

會唔會好慘?我睇動物會喊。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

謝謝推介

大宅

kit2004 發表於 18-10-11 11:43
會唔會好慘?我睇動物會喊。

其實我自己都未睇,不過睇影評話係平實之中的感動,係講一班人點樣係自己能力範圍幫狗狗:好似獸醫義診要低調怕被人知會投訴同被同行排擠,點同政府官僚打交道.......似係將班義工的故事煽情咁去寫

另外加多句係 劉以達都係支持本地製作覺得劇本有意義幫手義演的

大宅

回覆 heyou 的帖子

香港一直有棄養同非人道毀滅浪浪的問題,電影無誇張失實!

大宅

另外佢40萬拍到90分鐘電影真係唔易,仲未加要係地鐵同youtube落廣告的錢....
唔係有人肯義演同科水應該無可能拍到咁偏門嘅戲

大宅

yanproud 發表於 18-10-11 12:02

香港一直有棄養同非人道毀滅浪浪的問題,電影無誇張失實! ...

JM你經常要接觸流浪貓狗嗎?

珍珠宮

回覆樓主:

可以帶小朋友睇,可惜我果個未得,再大個d好d

大宅

以前做過短期義工同識人仲做梗......民間組織非愛協係較難生存因為政府係較麻煩,如果隻狗係俾人捉走想贖番要好多證明同程序去確保唔係想偷狗,仲有搵獸醫幫手都唔容易始終長貧難顧唔能夠下下要人收友情價
只希望可以從源頭著手就係教育班唔負責的準貓主狗主養寵物之前停一停諗一諗
其實我都好想有樣野可以實現到但永遠無可能就係租借狗狗俾班X街貨倉地盤老細......佢地根本都唔當狗隻係生命,搬倉or完工就當隻狗係垃圾咁掉,仲衰過對佢的員工......呢類人,或者唔可以稱之為人,仲衰過棄養狗主! 因為佢地係從養隻狗第一日起就無諗過負起任何責任,只係短期看門口用既工具!
而且佢地搬走左狗狗咪變浪浪,之後衛生差左有投訴就人道毀滅....從來無人諗過個責任係出自班X街倉主度!

學會放下    發表於 18-10-11 17:23

大宅

yanproud 發表於 18-10-11 12:29

以前做過短期義工同識人仲做梗......民間組織非愛協係較難生存因為政府係較麻煩,如果隻 ...

咁做法真係好折壟唔怕有報應?

大宅

仲有講多句,後生仔女拍拖送咩禮物都好千其唔好送寵物真係堅持要送唔該去就近機構領養一隻為自己積福!
好彩近年來電影橋段都無劇情係送寵物比女朋友做驚喜,唔係真係又唔知害死幾多貓狗

男爵府

多謝推介

水晶宮

回覆樓主

睇trailer我都睇到眼濕濕
入場唔知點算

男爵府

yanproud 發表於 18-10-11 12:51
仲有講多句,後生仔女拍拖送咩禮物都好千其唔好送寵物真係堅持要送唔該去就近機構領養一隻為自己積 ...

呢個真,細過睇好多外國電影男主角都會送狗仔比surprise女主角
至於你講果班貨倉爛地場腦細我有聽講過,真係畜牲不如!

男爵府

2024年龍年勳章

原來上咗畫

首頁
12345...6

尾頁

跳至