心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

我近期發生左好多事,我知道我好多野仲係令人好擔心,最近我先知自己有糖尿病,我飲食上都改變左,都但係仲未介得好好,我知道糖尿病患者好多野好清淡,我自己今日都自己唔岩食左公仔麵,我仲係介得唔夠好令人失望,我覺得自己仲係好失敗介口介得唔好,除左糖尿仲好擔心自己情緒唔好會失控會有情緒病,我好驚要人擔心多樣野之餘,我驚自己會爆

大宅

我有時會諗,係咪我咩都做唔好,個天要罸我要我受咁多苦?我知道自己唔節制先會咁,我都預左會有咁既病,我無諗過會咁辛苦,我今日先令另一半嬲又唔開心,我破介都係自己問題做得唔好,我話就話係信主,我覺得我情緒開始有低潮,我有時真係覺得自己好無用好想死,近期情緒好負面,唔知點算好

大宅

我覺得我自己控制得唔好,心理上情緒上都好大壓力,好驚自己真係做傻事,我唔知點好,我又好驚要睇精神科,我唔知道點好

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

jasonkidd 發表於 18-10-11 17:42
我近期發生左好多事,我知道我好多野仲係令人好擔心,最近我先知自己有糖尿病,我飲食上都改變左,都但係仲 ...

放鬆。有好多問題同時發生,逐樣拆解
減少食公仔麵嘅習慣,我都好鍾意食,每次食少啲。
試下做少少運動

不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 18-10-11 20:32
減少食公仔麵嘅習慣,我都好鍾意食,每次 ...

運動我有做開,健身多囉

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

jasonkidd 發表於 18-10-11 20:34
運動我有做開,健身多囉

有做運動,咁覺唔覺得做運動嘅時候可以暫時忘記少少唔開心?
間中搵朋友、屋企人、網友傾下計, 聽下其他人嘅唔同意見,可能有另一番感受
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

回覆樓主:

慢步1小時,可以減糖之飾同清空煩惱

大宅

spikenard 發表於 18-10-11 21:52
慢步1小時,可以減糖之飾同清空煩惱

我都想無煩惱呢樣真,有邊個想咁多煩惱呀?我自己係有問題在先,我呢樣無得話推卸責任,係我自找麻煩,搞到自己咁,無得怨天尤人架,係咪先?係,我有做運動減糖,飲食上都係間中唔介口一次,我明白我要節制圼時唔節制比人嬲都岩,我煩既唔只咁少,我好多野做唔到,都唔知道用咩方向黎實行,一黎我無信心,二黎我都太固執唔識諗,我都好驚自己有其他病我唔知,例如抑鬱或者其他情緒病或者其他大病,我擔心自己身體太遲,點都好,有人聽我訴苦,多謝各位

大宅

crystal媽咪 發表於 18-10-11 20:32
減少食公仔麵嘅習慣,我都好鍾意食,每次 ...

我其實都少食好多,不過我衰心癮

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

甜心朱古力 發表於 18-10-12 00:21
http://www.how01.com/post_26089.html?u=15&utm_source=fb&utm_medium=bh

希望幫到你

Thank you

瑪瑙宮

你諗太多野, 精簡 d, 針對最最最重要黎做, 即係, 唔可以又掃地又洗衫又抺窗又煮飯同步做, 排好次序去做, 而家最迫切係降糖尿.

大宅

我近期發生左好多事,我知道我好多野仲係令人好擔心,最近我先知自己有糖尿病,我飲食上都改變左,都但係仲 ...

加油!

複式洋房

其實身邊人都係緊張你,先會提你同話你。
明白要戒到好清會好辛苦,但為你同你重視嘅人著想,辛苦都要頂住呀⋯⋯

已刪除用户

回覆樓主:

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

情緒緊張都會影響血糖上升的. 要保持心情開朗, 血糖都會低啲. 努力.

大宅

放鬆心情

別墅

試下搵心理醫生了解下自己既心結所在?

首頁

尾頁

跳至