自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

其實阿仔自上年已一直被該同學欺凌。
但阿仔一向有其處理方法,所以我只聽佢講,沒有太干預。

點知今年開學,又安排同一班 仔返左一個禮拜,話佢行為好左好多,似乎沒有問題。咁我只提仔小心d。

但第二個禮拜,我已聽到仔話被佢騷擾上堂,常說無謂嘢,影響他專心。原來我仔已自行要求老師不要安排他們同一組,但該同學是好高的,伸長手腳已到我仔的位置。

於是,第三個禮拜某天,係老師與家長見面日。於是,我反映了,老師亦好快話會掉我仔位,等佢地分隔遠d。老師亦說該同學有社交問題,視我仔為最好朋友

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我之前成日想,該同學係咪家教問題,因為他是獨子,見佢爸爸斯文,但媽媽面口成日好似想殺人咁

所以我得知小朋友原來係有社交問題後,亦同仔講,如該同學行為無傷害你,就同佢一齊玩,幫下佢啦! 上堂,就老師會掉位,應不會有影響了。

我會這樣提出,係因為舊年,阿仔與另一同學,幫個另一個明顯係A仔嘅同學,處理得好好,所以該同學會主動邀請仔去生日會,今年不同班,亦有收到邀請卡。 所以我相信仔仔處事能力。

忘了補充一句:上年阿仔目睹老師訓示那同學時,那同學有出手打老師。仔話我知那同學會隨時打媽媽 /任何人

珍珠宮

回覆樓主:

上星期五,仔再次被他欺凌,有嘢被那同學故意整爛左少少,佢係之前一秒,同我仔友善地打招呼,之後一秒到仔面前,冷不提防就大力用腳一踢落該物件!呢件事,仔話無話比老師知,原因,怕老師比人打

見事態嚴重,該晚立即電郵老師,要求正視處理。意想不到,老師星期六早上立即回我電郵,取我手電號碼,表示會盡快了解就打電話比我。電郵中,更表示她絕不容許任何欺凌存在!但亦話我知,已幫他們分開了,見他們真的似朋友。

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

我再同仔了解,仔從來不當他是朋友,但會扮,因為若不順他意,後果可大可少! 但而家見到最大問題係,唔該同學會隨時爆發,所以我今次要幫仔忙/處理了!

果然,老師真係星期日打比我 話已通知了校長!已立即安排了第二日的放學見家長。

老師電話中,有提及過想留我仔響佢班,唔捨得阿仔(仔亦話呢個老師好好,佢唔想掉班無左呢個老師;但又想掉班,不用再成日見呢個同學)。但我亦反映左,安全第一。

終於第二日放學學校安排咗見嗰位同學嘅爸爸先,之後見我同阿仔。

子爵府

foggyao 發表於 18-10-12 00:31
我再同仔了解,仔從來不當他是朋友,但會扮,因為若不順他意,後果可大可少! 但而家見到最大問題係 ...

好彩老師正面!希望你有好嘅解決方法!

男爵府

珍珠宮

回覆樓主

老師好盡責
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

foggyao 發表於 18-10-12 00:31
我再同仔了解,仔從來不當他是朋友,但會扮,因為若不順他意,後果可大可少! 但而家見到最大問題係 ...

校長都好好,今年新嘅。不過起初佢以為是普通事件,叫仔有乜要出聲求救,又話會話個小朋友,亦會通知老師,一定保證佢地分開云云,問我仔是否接受這做法。

我仔一早已告知我,同班分開是解決不了的。所以我先一開始已要求分班。之後,我再提出要求分班,初時校長都唔明嚴重性,佢爆左少少口,老師想留我仔,唔想佢去第二班。但校長都好有耐性問阿仔再深入d。佢發覺也事態原來比他想像中嚴重。其實,之前提及的星期五事件係導火線,我發覺仔已嚴重受驚了,向我提及時狂哭等等!

於是,校長亦立刻與老師,社工(應該自上年打老師後有跟進)同對方爸爸再會面。

珍珠宮

回覆樓主:

我地都等左超過十五分鐘,該爸爸出來了,走向我仔。我有d擔心,唔知佢爸爸會乜反應,會否好嬲我好似搞大件事咁?

但佢走近時,我見佢眼濕濕(應喊完!) 彎低身輕聲問我仔,是否真係好驚佢仔?我仔即刻攬住我點頭

個爸爸即刻教我仔,有乜要出聲,不要怕,同大人講,咁係幫自己也同時幫了他的兒子,又話佢已好用心教他等等。之後校長再叫我們入去見,該爸爸就走了 仔亦被同意第二日轉了別班,老師亦攬住我仔眼濕濕。

珍珠宮

回覆樓主:

第二朝,早少少回校給仔準備新班房。前班主任特意叫仔埋一邊講嘢,又hug佢,之後老師招呼也不同我打,轉身走了。放學後,仔問我,點解老師今朝都想喊咁。我問仔老師講乜?佢話老師叫佢有乜出聲,新老師是她的好朋友,也會幫佢的!同叫仔可以的話,每天都去同佢打招呼

呢件事,我同身邊所有人講,無人會明

珍珠宮

回覆樓主:

我當然鄧仔仔受老師寵幸而高興(只是相處一個月,老師咁愛他,即他平時表現好好)。但事後我一直有d唔開心,係成日彈出對方爸爸見完出來的樣子(大男人都喊)、反應,第一句說話。我唔知點形容,總之完全感覺到對方家長的辛苦、無助 對方爸爸真的以為我仔係佢仔仔最好朋友。
講完,希望呢度有人明白我想帶出d乜。

公爵府

回覆樓主:

呢d嘢小朋友點識handle吖,唔係專家又點識handle吖,有大壓力真係要轉走

翡翠宮

畀面勳章

foggyao 發表於 18-10-12 05:06
我當然鄧仔仔受老師寵幸而高興(只是相處一個月,老師咁愛他,即他平時表現好好)。但事後我一直有d唔開心, ...

睇到你話對方爸爸眼濕濕,我都感受到有特殊需要小朋友家長既辛苦同無奈,但你同仔仔都冇做錯,返學人身安全最緊要,對方隨時發爛,就算真係好朋友都要遠離。
希望呢位小朋友今次亦都上左一課,學識控制自己行為同情緒。
日日是好日

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我當然鄧仔仔受老師寵幸而高興(只是相處一個月,老師咁愛他,即他平時表現好好)。但事後我一直有d唔開心, ...

我感受到你仔仔那種惶恐。希望佢到新班有好開始,忘記以往的不開心。學校回應亦快,即時處理你的要求。

我也感受到那孩子可憐的地方,他不可正常表達到自己對你仔那朋友般的愛,佢可能會冇咁容易有朋友,唔容易有人會明白佢。
最感受到那男士,作為父母的辛酸,相信佢壓力也最大。

呢件事,冇對錯,但三個都受傷害了。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

我諗我明

興幸幫阿仔轉左班重獲新生,但亦覺得對嗰位爸爸愧疚。唔知嗰位打人的小朋友是否需要食藥,如何才能如正常孩子交朋友呢?

呢件事亦睇得出學校的校長和老師好好,值得一讚!

侯爵府

回覆樓主:

我仔都係有社交問題的,不過佢吾會打人,只係成日自己一個人,無意慾去認識新朋友,同埋其他人有時會覺得佢行為古怪。所以當你見講到佢爸爸喊的時候,我都眼濕濕,因為我身同感受。你無錯,父母責任當然要保護自己仔女,但佢爸爸點解呵喊我都好明,因為我地呢類小朋友係好難識朋友,無咩人會同佢地玩,你仔性格好好,肯同佢玩佢已經好開心架啦,所以佢現在知道,原來佢仔口中的朋友跟本就無係咩朋友,原來只係好怕佢的一個同學,同埋自己自問比心機教,點解仲係咁樣?仲有咩方法幫佢?會好多野諗,佢真係會好傷心的。

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

作為父親的他……
作為母親的妳……
聽到個心 un 住

侯爵府

我明白樓主,而樓主仔仔真是超級叻叻,能夠講出自己的感受,體諒别人,嘗試自己解難,再尋求幫助,真是超水準表現!

有時小學生的情緒發展中,就算開心一齊玩都可能激動緊張,失去少少控制。而情緒管理是需要長時間學習。

我小朋友也有位同學A,交友時情緒起伏很大。例如接受不到好朋友小息時和其他人玩,會大喊。考試時分學號坐,不能和好朋友坐,ETC⋯⋯ 一直到我自己小朋友也喊哂,壓力太大,驚自己做少左什麼,累A大哭又影響A的成績,我先知道原來好朋友也會有那樣的影響。後來又是一輪,老師、社工、家長、學生混合開會,兩位小朋友和平分手了。至今我都覺得guilty 。

侯爵府

我覺得guilty 在未有更努力幫我小朋友發展這份友誼,給他們多一點指引、時間。

我更覺得自己未能及時發現自己小朋友情緒上的壓力,幫助引導處理的方法。

我也覺得guilty,我好像label 左一個乖巧,品學兼優的小朋友A。可能自己社交能力不足,影響了這些小朋友。

其後,A參加了很多團隊的活動,開朗了很多。但再沒有和我小朋友玩了。

首頁

尾頁

跳至