自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

sonet 發表於 18-10-19 20:51
絕對絕對認同jm..... 有少少理解唔到嘅係, 而家肚入面就胎教, 出世幾個月就上playgroup, 全部學嘢都提前 ...

珍珠宮

sonet 發表於 18-10-19 20:51
絕對絕對認同jm..... 有少少理解唔到嘅係, 而家肚入面就胎教, 出世幾個月就上playgroup, 全部學嘢都提前 ...

我地3歲學3歲既野,得過且過;
人地4歲學3歲既野,而如反掌。

子爵府

我認識有一個,6月都做超大B, 不過是男仔。我沒有任何奇異眼光,尊重家長的決定。

公爵府

阿女十月做細B,無論心智丶身高比同期都成熟及高,次次級廿名內,好彩冇將佢變大B。
而且,佢地八妹仔會數邊個同學幾多月出世,大過定細過佢

子爵府

castle100 發表於 18-10-18 22:31
呢排為阿女返晤返n班的事情頭痛!因為仲埋身人奶!超級痴身!如遲一年讀可以嗎?即係17年101日BB可以到2021 ...

我曾經聽過啲媽咪話自己五月出世嘅小朋友係細女,佢話佢學校大部分同學都係一二月出世,四五月打後多數會揀做大B(emoji)(emoji)

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

castle100 發表於 18-10-18 22:31
呢排為阿女返晤返n班的事情頭痛!因為仲埋身人奶!超級痴身!如遲一年讀可以嗎?即係17年101日BB可以到2021 ...

有間出名的直資講明派表俾8月31日前出生的小朋友,大把人爭,一定有9月同10月的超大b啦。

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

MrsSingSing 發表於 18-10-19 23:28

幣在而家讀書係3歲學4歲嘅野所以超大b 4歲就學返4歲d野,反而係適齡

公爵府

回覆 ryan_mami 的帖子

我知!陳⋯⋯

公爵府

回覆 jtw_ki 的帖子

對!大B好普遍!唯有自己湊多一年!因為又唔想入返哥哥果間!如要跟哥哥就一定要早一年!e+哥哥中一阿妹先小學!

公爵府

2018復活節勳章

jtw_ki 發表於 18-10-19 07:57
我個女11月尾我幫佢揀做超大b, 而家個仔11月頭我都幫佢揀做超大b, 個女讀緊私幼。揀做超大b唔係想佢醒d、叻 ...

同意,我都係因應小朋友能力去揀做大定細b,自信心由小培養

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

我仔龍年12月,最後做左細b。我每年見家長日時都會問老師佢細仔跟唔跟到?老師評語都話佢既發展都唔差得過大b。最後我仔大抽獎唔好,自己000叩門考返到心儀小學。所以唔好睇小啲小朋友,佢地學野同適應能力都係超強架。我既心態係情願佢上到小學跟唔上課程既野要留班,咁變大仔無辦法。否則已經做大仔,再大仔留班就變大大仔。佢到時佢地大左,會識感覺到自己格格不入會唔開心

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

castle100 發表於 18-10-23 13:43

我知!陳⋯⋯

仲有X正

公爵府

呢間想當年我老公(我99話):我C6遲左一日出世佢都唔收!只收9月29果D!我C69月30出世!我99嬲到e+!好彩99個細仔入左去讀!如果唔係⋯⋯

首頁

尾頁

跳至