自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

讀書時會。因同香港讀書生活有對比。
出來工作之後無掛住香港啦。人生進入另一階段,而自己無係香港工作過,所以無對比,能完全融入外國職場生活。
日常生活都好少掛住,澳洲好多好嘢食。平貴都有。咖啡比香港好飲好多。

男爵府

1mocha 發表於 18-10-21 06:00

你未有小朋友?冇小朋友就真係好閒。

有呀。一個女女。
我有請cleaner同 gardener, 所以只需要做日常家務。
我可能大學就已經一個人,做家務已經習慣了,我好快手的。朋友來探我,我係唔駛收拾屋企,開門就可以。
搞唔掂,真係要請人幫輕下。
我無後悔移民呀。我係呢個國家找到我老公的。

男爵府

litttle_o 發表於 18-10-21 08:32
小朋友學業上,我移去澳洲,佢地辦學理念,我覺得,我自己覺得咋,唔洗所有人都讀到書,公校只會提供基本 ...

我既理解都係咁上下。
有要求的家長會出去補習考selective.

移民都係第一代辛苦d,小朋友將來大咗係澳洲做嘢都ok。

男爵府

litttle_o 發表於 18-10-21 10:20
好既私校價錢係香港頂級國際學校價錢,所以嚟之前係諗呢邊讀書好d,點之嚟到發現唔係,要讀私校先掂,但比 ...

有無考慮Catholic School 呀?我聽聞學費還可以。

利申:我明你,我女女都係會入私校。

男爵府

jojodic 發表於 18-10-23 08:51
我見上面咁多分享,睇到可能本身有事業有工人嘅人特別難適應,可能根本唔享往移民生活就更加唔想適應。我 ...

其實係外國都可以拼可以有事業。我見bk好似大部份係中年先移民,可能難d我唔清楚。
我自己畢業後入四大會計既graduate programme, 之後再轉工慢慢升上去。其實都唔少華人而家係department head, 但要上executive team eg cfo ceo, 就有些難度。
人工bonus我無同香港比較,但我滿意既。最重要係無OT文化。日日OT幾錢我都唔要。

男爵府

整完蛋糕,同女玩完再lunch。返到嚟變咗講camping嘅?
之前見住英/歐jm講shopping都好地地架

首頁

尾頁

跳至