自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

mother904 發表於 18-10-24 13:42
樓主想層樓有自己名,幾時講過話要一人一半?搞契時分清楚share一樣得。
從另一角度睇,亦可以話個女友一 ...

原來樓主更新左,借的50個無叫樓主還的,女友自己還

珍珠宮

lovelycats1 發表於 18-10-24 12:34
樓主,我撐你。
想當年我都同男友買樓,講好左佢俾首期,我負責裝修同買傢俬(當年俾首期既錢同裝修既錢都係 ...

好果斷

珍珠宮

吉野 發表於 18-10-24 12:40
當年買樓,地產佬叫我地用一嗰名,留一個quota 買多層,我話我有本事買多層咪比稅囉!
你未結婚好冇保障
...

個地產佬咁多事既!

伯爵府

我同老公傾過你地呢個問題,
我地都覺得你兩個出既首期只係差十萬,唔係好多,反正都打算結婚,都唔會計較個十萬,會落哂2個名,但宜家女方講個咁既理由,都好難再行落去,就算過到今次,將來仲有好多問題發生而鬧交,都係算啦,分開好過
呢個就係我地共同得出既結果,傾完之後,發覺原來我都好夾,唔怪得會結婚
樓主你都係要諗清楚

珍珠宮

james@2018 發表於 18-10-24 10:51
可能會有D長, 是咁的:
小弟今年27, 月入23K 女友今年30, 月入31K 拍拖3年多, 打算下年結婚, 不過想先買樓
...

就睇樓主第三點
我覺得樓主都係小器之人
從來鬧完交都係男氹女架啦
你地個case掉轉哂咁
你又年紀輕又搵得少又小器咁
查實不如你諗下自己之後可唔可以搵過更加好?
我覺得女友已付出好多
並非咁多jm講既自私囉
只要大家結咗婚再落佢名
其實真係一d問題都無
買居屋就唔好再諗
煩上加煩

我朋友有個case係用女家爸爸名, 個男既俾哂首期都肯, 不過最終個女既反悔 撻咗訂
呢d就真係娶到都要喊
我覺得你女友完全無問題

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

可能會有D長, 是咁的:
小弟今年27, 月入23K 女友今年30, 月入31K 拍拖3年多, 打算下年結婚, 不過想先買樓
...

其實你女朋友同佢屋企人會唔會上BK!?!?

講番落名,你俾我感覺個人太均真,同你做朋友好OK,但做男朋友或者老公就唔夠安全感。 你女友搵得多過你,如果係貪錢或者一心想要樓,會唔會離開你仲有出路呢!!! 仲有男人好少為咗呢D事上C9網搵人傾,唔係錯只係如果我係你女友會覺得你唔夠成熟。

如果誤會咗你先唔好意思,不過結婚真係唔會FOCUS 係呢D地方,縱使離婚率好高,但無人一開始就諗到咁負面,你地真係要好好坦誠傾下。

翡翠宮

畀面勳章

lovelybaby2015 發表於 18-10-24 14:31
原來樓主更新左,借的50個無叫樓主還的,女友自己還

又如何?佢要哂成層樓喎。仲有,婚前話自己還,婚後點知咩情況,話就話自己還,但如果屋企所有洗費男方出+幫埋手供樓,咪又係男方資助女方還債,仲要名義上全無功勞。

而且樓主都有話業主反價,佢已經拒絕買,跟手再睇樓時樓價跌左,而家500左右,佢兩個都夠錢做九成按揭,根本唔需要問女方屋企借。

日日是好日

大宅

breadcheung 發表於 18-10-24 14:19
十幾頁樓主無再出現回應,巳潛?

膠Post?

大宅

我係女人,但我都覺得你都有份出錢,雖然比起你女朋友係少過佢,但係你出嗰度都好多錢啦!又唔係同佢差好遠。

(我有個女仔朋友,佢條仔係咁叫佢買樓,但條仔講出聲果部分個比例係出1:9或者2:8,叫我女仔朋友出大份,但名照落佢條仔名,好多人叫佢唔好)

我同其他人同一個諗法,如果淨係寫佢名就叫佢出晒錢,睇下佢點,好公道啫

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

樓主, 小心上了報。
晴報最鍾意呢類「題材」。
Childhood is journey, not a race.

大宅

我理解唔知有無錯... 樓主女友問家人借果幾十萬應該係要樓主一齊還? 如果係咁大家都係付出相若首期, 應該聯名啦!

我自己係婚後先置業, 層樓落我一個名, 因為首期係女家出(=樓價3成), 供就同老公一齊供。但做按揭係用哂兩公婆個名上會, 所以有聯名mortgage link account, 供款都係呢度扣數, 咁老公都有證明係供款人保障返佢。其實我老公一直都無所謂只寫我名, 因為首期係我家人出。

所以樓主問清楚, 一係就女家比哂首期好似我地咁, 咪落佢一個名囉... 如果唔係就一定要聯名! 仲要講清楚問家人借的錢係邊個還先好... 同埋你地婚後家庭開支又點分配, 計每人每月拎相同金額出黎聯名度用?定係按收入比例?定係有人負責比水電煤, 有人負責日用品買菜錢? 一早傾好大家有共識先好結婚! 最好連家務都講定... 一陣佢話層樓係佢出哂錢(首期連供款), 你就要做工人包哂所有家務你都會條氣又唔順!

大宅

落2個名,因為大家都有份比首期,但就不會抽居屋

伯爵府

想生BB熱投

結婚前睇清楚呢個女人都好
女家財力比你厚
男方自然無聲出
睇下你有幾愛佢羅

子爵府

我係女人,恭喜您及早發現問題,你女友似A股,建議你睇定先入市,唔入亦冇損失,總比坐艇好。

珍珠宮

回覆樓主:

做為女人當然想自己名, 當然男人的回答也是。 其實大家都沒錯。 為何女人想有保障呢?因為很多離婚例子都是男人搞出來的,女人學精了,怕有這麼一天。 如果你肯定你自己一定不是那種男人, 一定會同女人生兒育女直到老去. 那也就不用怕沒了那點錢. 因為這女人還一直的在你身邊與你同老。
說實在的女人極少數會提出分開, 除非是你的問題。 所以我是你的話, 會聽自己女人的分析. 樓是她的名. 但是每個月的供款當然也是她供, 你只需給些家用, 買餸錢, 家裡燈油火爉錢, 剩下其他的你可以自己儲, 或者給爸媽家用, 以後子女讀書用。 把自己名額留下來更好, 說不定哪天樓價跌時, 你有機呢!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

菲比108 發表於 18-10-24 14:20
其實唔駛諗咁多...唔落你名...咁你一毫子首期...裝修...傢俱等..都唔好出...
層樓都冇你份...你唔需要出任 ...

你講中晒我想講嘅嘢
一個仙都唔好出,留返嗰幾十萬用嚟投資
樓主女友話叫樓主留返個quota抽居屋,如果幾年都抽唔到,咪即係唔使結婚啦

珍珠宮

回覆樓主:

不如這樣, 你也可以為了保障自己. 先結婚. 後買樓, 就算離婚, 也可以攞回部份錢。

子爵府

兩個都唔夠愛對方

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

[多謝大家既意見, 都有唔少人比到D我冇諗過既觀點, 驚會見報覆水難收, 先刪除]

去到15頁有機會見報。
如果而家已經屈住,就真係唔好只落佢個名
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

最蠢同屋企d兄弟姊妹一齊抽居屋

首頁

尾頁

跳至