自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

無眼睇,無做野之後都冇睇。
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

男爵府

我老公一開始就買香港股票基金,十幾年沒變過組合,賺左一倍。
我一直兼職,少錢,跟MPF公司推薦嘅買,咁多年冇乜賺,但都冇蝕。10月開始轉入香港股票基金。暫時有賺。

珍珠宮

pretty_cat 發表於 18-11-1 10:49
Mpf 硬食架, 所以唔洗理佢。有升有跌,可能十年後又賺番呢 自我安慰中。
...

追到通漲打和算偷笑

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

C.yan110 發表於 18-11-1 10:27
見到今年自己mpf個戶口已經蝕左萬幾蚊, 真係無言...
辛苦搵返黎既錢咁就冇左一大舊...
但我仲有排先退休, ...

有排先退休都唔駛驚

珍珠宮

回覆樓主:

我之前做咗保本金的,所以有增無減。

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

好似連續幾個月無增長, 咁即係蝕哂d供款

禁止訪問

珍珠宮

losttoa 發表於 18-11-1 10:34
我同九月比少左四萬八

好多

水晶宮

回覆樓主:

我近3萬點時轉晒保本,當時仲比人笑,依家得我一蚊都冇蝕過

別墅

我發現有些保本基金只是一個名、並不保本。你要找一個叫 Conservative Fund 的基金來作保本之用。當你查看它從2008-2009期間都沒有大升跌的、就找對了!

大宅

回覆樓主

請問我自己都唔記得有幾多個mpf戶口, 有咩方法搵哂出黎整合

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

係咪我睇得好化,我根本唔當mpf個啲係我嘅資產,咁樣個心會舒服啲

水晶宮

回覆樓主

年頭到而家仲賺緊6%
因為已喺大約5月放曬去保本
呢個遊戲,係比肯管理自己mpf嘅人去玩,否則真係唔好怨天怨地了

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

去左強積金度既錢
我都當倒左出去既水
都唔係自己既錢
賺蝕唔會去理

水晶宮

我冇咩點睇佢

伯爵府

退休唔可以靠 MPF .....

珍珠宮

無辦法

琥珀宮

點解唔轉保本

瑪瑙宮

回覆樓主:

我唔明政府點解唔比打工仔去選擇多一項,就咁放錢銀行,就算冇利息都唔使蝕本金啦。
仲要比人抽佣金。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

首頁

尾頁

跳至